Kermis in Weert op zeven pleinen

De kermis is weer in de stad!  We kunnen de komende dagen weer gaan kerresjellen, draaien, zweven, botsen, gokken en schieten. Op maar liefst zeven pleinen staan 130 attracties met namen als Fun Factory, Sound Machine, Tea Cups, Haunted Castle, maar ook nog steeds de  Bootjes- en Zweefmolen.

Hoe lang de Weerter kermis al bestaat is niet precies bekend, maar uit de jaarrekening van de gemeente van 1487-1488 blijkt dat toen al kermis werd gevierd. Dit jaar is er dus al minstens 535 jaar kermis in Weert.

Al dat gedraai en geschud: mijn maag kan er niet tegen. Op de foto uit 1965 zien we grote drukte in de van Berlostraat bij een attractie die spanning en sensatie belooft. De vrouw met twee hoofden, de man met drie benen, de vrouw die met bovenmatige haargroei werd geboren en nu een baard heeft van 1,5 meter. Dat soort wonderlijke spelingen van de natuur kon je in deze tent zien. Zo’n vijftig jaar geleden liep ik er met mijn vriendengroep langs op een niet zo drukke dinsdagavond. Anders dan op deze foto stond er niemand in de rij te wachten, ondanks de enthousiaste beloften van de kermisexploitant. We lieten ons overhalen en mochten voor een gulden plaatsnemen op de kleine tribune in de tent. In spanning wachtten wij af. Helaas stelde de hele show niets voor. Maar dat kon de pret niet drukken. Wij klapten, joelden en floten enorm. Bij het verlaten van de tent kregen we allemaal een hand van de breed lachende exploitant: Er stond buiten een enorme rij.

Nog even over die Kermis in Weert op zeven pleinen. Een jongeman uit Ell vindt dat ze in Weert zwaar overdrijven. “In Ell”, verkondigde hij, “in Ell is het kermis op álle pleinen”. Zeg maar eens dat dát niet waar is.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert