Karakteristiek van buiten, modern en gezellig van binnen

Heel vaak gaat deze rubriek over een pand dat uit historisch of cultureel perspectief interessant is. Soms is niet het huis bijzonder, maar draait het meer om het verhaal van de bewoners. Ditmaal gaat het om beide. Het interview voor dit artikel vond plaats op 4 januari 2021. Toen woonde Roan drie weken in zijn spiksplinternieuwe huis uit 1953! Het rook er net niet meer naar verf. 

HuisRoan

Roan (25) houdt van aanpakken en doorwerken. In zes maanden tijd verbouwde hij, grotendeels zelf, zijn huis van onder tot boven. Hij is – een beetje maar – perfectionistisch. Zijn vriendin overigens ook. Dat leidt tot een huis dat af is. Als makelaarszoon weet Roan precies wat belangrijk is in een huis om het zo comfortabel en gerieflijk mogelijk te maken. Samen met zijn vriendin Daphne (22), die geregeld een kijkje kwam nemen tijdens de verbouwing, maakte hij er een modern en gezellig thuis van. 

Vrakkerstraat
Vrakkerstraat – jaren ’50

Losse peertjes
Wie ooit zelf bouwde of verbouwde herkent het waarschijnlijk maar al te goed: na een jaar (of meer) hangt daar nog altijd een peertje in plaats van een prachtige lamp. Bij Roan in huis hangen geen peertjes aan het plafond, geen losse elektriciteitsdraadjes of plinten in de grondverf. Nee hoor, alles is spik en span. “Behalve die ene plint boven”, haast zijn vriendin Daphne zich te zeggen. Maar die moest nog aangepast worden, laat Roan weten. Voor het overige is er niets meer dat nog gebeuren moet.

Hal

Snelle koper
Roan is opgeleid als kok. Hij wilde echter als zelfstandig ondernemer verder. Maar in wat? Ondanks dat hij altijd verkondigde dat hij niet bij zijn ouders in de zaak wilde, waagde hij zich toch aan de opleiding tot makelaar en ontdekte dat daar zijn hart lag. Nu neemt hij zelf huizen op voor de verkoop. Zo ook het huis aan de Vrakkerstraat nr. 40 in Weert. Een degelijk en goed onderhouden huis. De bewoonster op leeftijd had al meteen in de gaten dat het huis Roan beviel. Toen hij zelf een bod deed, was de koop zo gesloten. 

Serre

Karakteristieke details
Het huis heeft karakteristieke details. Zoals glas-in-loodramen die Roan voor 20 euro verkocht aan een voorbijganger en verving door nieuwe glas-in-loodramen; boogramen die ze in ere hebben gehouden; muurkasten met onverwacht veel opbergruimte; de hal met trap die Roan zelf van nieuwe traptreden voorzag; een houtkachel die zonder traditionele schouw ook heel mooi is en een ruime serre waar nu hun eetkamer is. De keuken en de badkamer hebben ze in ere gehouden. Met slechts een likje verf op de muurtegels en kastjes en bijpassende accessoires zijn beide ruimtes weer pico bello. 

Glas-in-lood

Waterkering aan de voordeur
Het huis ligt aan de Vrakkerstraat in Weert. Vrakker is een voormalig buurtschap dat vroeger door landbouwgrond werd gescheiden van Boshoven. Het huis is in 1953 gebouwd en lag te midden van akkers. Inmiddels ligt het huis in een woonwijk, maar nog altijd is te zien dat het een van de eerste en laagste huizen van de straat is. Het opstaande tegelrandje bij de voordeur verraadt dit, bedoeld als waterkering zodat bij hoosbuien het regenwater niet binnenloopt. In de toekomst kan dit randje weg, volgens Roan, want de gemeente heeft maatregelen in de straat toegezegd.   

Waterkering

Praktisch inzicht
Hoe komt een jongen van 25 jaar jong zo handig en daadkrachtig? Volgens hem heeft hij dat van zijn opa van moeders kant. Die had een keukenzaak. Daar heeft Roan veel uurtjes gespendeerd toen hij jonger was. Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want Roan pakt alles aan. Slopen, stutten, schilderen, isoleren, frezen, metselen, verwarmingen spuiten en vloeren leggen. Hij draait er zijn hand niet voor om. De goede band tussen opa (80) en kleinkind had nog een bijkomend voordeel. Ook opa was met grote regelmaat aanwezig om een helpende hand toe te steken.

Keuken

Grote stappen, snel thuis?
Daphne en Roan kennen elkaar sinds april 2020. Ze leerden elkaar in coronatijd kennen via de online datingapp Tinder. Nu, slechts 10 maanden verder, zou het jonge stel het liefst gaan samenwonen. Misschien is het typerend voor Roans werkwijze, want ook de aankoop en de verbouwing van zijn huis gingen snel. De koop van het huis was gesloten binnen twee dagen. Voor de verbouwing had hij drie weken gepland. Dat had echter toch iets meer tijd nodig dan verwacht. Al met al werd het een verbouwing van zes maanden.   

Huiskamer