Kantine van voetbalvereniging Brevendia, ‘meer dan een ontmoetingsplek voor leden’

Dit jaar viert voetbalvereniging Brevendia uit Stramproy haar 100e verjaardag. Opgericht op 23 maart 1923, werd de club toentertijd vernoemd naar het buurtschap Breyvin waar ze in de beginjaren hun wedstrijden speelden. Het veld lag toen ongeveer op de plek waar nu Hense Koeëb gevestigd is. In 1953 verhuisde de club naar de Trambaan waar sportpark de Steinakker werd aangelegd. Toen nog bestaand uit twee velden. Vanaf 1976 is de locatie Burgemeester Smeijersweg, waar de club zijn wedstrijden speelt en de leden elkaar treffen. Dat gebeurt vooral in de kantine van de club, die enkele jaren geleden volledig is opgeknapt. 

Het complex van Brevendia omvat tegenwoordig vijf velden. De vereniging heeft ruim 470 leden waarvan meer dan 200 jeugdspelers. Dit seizoen zijn er drie seniorenteam en een veteranenteam in competitie. Daarnaast zijn er een dameselftal en 15 jeugdteams actief. Het sportterrein heeft als nadeel dat het vrij laag ligt waardoor de velden – zeker in deze natte periodes – erg nat en zompig zijn. Het afgelopen seizoen is het hoofdterrein daardoor een half jaar buiten gebruik geweest voor groot onderhoud. 

Langs het hoofdveld ligt een – bijna nostalgische – staantribune. In 1998 had de club alle tekeningen en financiën klaar om deze te overkappen voor meer comfort voor de toeschouwers. Maar vanuit de gemeente kregen ze geen bouwvergunning omdat het golfplaten dak niet óp maar ónder de staanders geplaatst moest worden. Een voorwaarde die volgens de technische commissie van de club niet realistisch was. Gevolg: geen overkapping.

In 1976 werd de huidige kantine gebouwd, die ruim 20 jaar later – door een groeiend ledenaantal – te klein was en uitgebreid moest worden. In 2001 werd het 500e lid verwelkomd. Vijf jaar geleden werd het hele gebouw in eigen beheer opgeknapt en gemoderniseerd. Nieuwe vloer,  plafond, meubilair en een compleet nieuwe bar en alarminstallatie. De kantine beschikt over een zeer moderne keuken, waar rondom de wedstrijden veel bereid wordt om de hongerige magen van spelers en toeschouwers te vullen.

Bij de verbouwing van de kantine werd een grote schuifpui geplaatst die in de zomer toegang geeft tot een groot terras. Met zitbanken, terrasstoelen en grote parasols is dit op de zondag een gewilde plek op het sportpark. Het nostalgische kassagebouwtje, dat dateert uit 1976,  doet zelden meer dienst, maar is wel intact gelaten. Leden en spelers en bestuur van tegenstanders hebben gratis entree,  geïnteresseerde dorpsgenoten betalen € 3,- entree.

Leuk detail in de kantine zijn de grote biertanks die in de hoek zijn geïnstalleerd. Gezamenlijk kunnen ze 500 liter bier bevatten. Vorig jaar stapte de club over van Grolsch naar Brand bier. Op de tap heeft de club vier soorten Brand bier. Daarnaast hebben ze dit jaar een eigen jubileumbiertje laten brouwen: ‘Goudhaantje’ met een eigen etiket. En tijdens dit jubileumjaar loopt er ook een heus goudhaantje als mascotte met de spelers mee het veld op.

Het eerste team van Brevendia speelt dit seizoen in de 3e klasse C, waar ze lokale clubs als Laar, MMC, Ospel en Merefeldia treffen. Het laatste kampioenschap werd gevierd in het seizoen 2016-2017 in de 4e klasse. Sindsdien spelen de groen-witten in de 3e klasse.

De club kan rekenen op een groot aantal trouwe sponsoren. Ruim 100 verschillende bedrijven uit de regio ondersteunen de club uit Stramproy, waarvan velen een reclamebord hebben hangen. Mede dankzij sponsoren hebben ze twee jaar geleden langs het hoofdterrein een groot elektronisch scorebord in gebruik genomen.

Het hele jaar staat de club in het teken van het 100-jarig bestaan. In september jl. werd met een groot feestweekend het startsein gegeven voor dit jubileum, dat ook dit jaar meerdere festiviteiten kent. Want voetbalvereniging Brevendia is 100 jaar jong!

De sportiviteit staat hier nog steeds hoog in het vaandel, wat ook buiten op de gevel van de kantine wordt vermeld: “Zonder respect geen voetbal”.