Jubilerende dirigent al bijna 50 jaar beroepsmatig actief met muziek

‘De leden moeten plezier hebben’

Al op zijn 17e werd zijn kwaliteit erkend toen hij beroepsmuzikant werd bij de Johan-Willem Friso-Kapel van defensie. Nog steeds is hij dagelijks actief als dirigent en muziekdocent. Tjeu Snoek (65) kijkt terug op zijn loopbaan en vooruit naar zijn jubileumconcert.

Tjeu werd geboren in Weert als middelste in een gezin met drie kinderen. Hij woonde jarenlang op Groenewoud. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek. Toen hij tien was, werd hij lid van harmonie St. Antonius waar hij klarinet speelde.
Tjeu vertelt: “Al snel bleek dat ik aanleg had. Ik was in die tijd meer bezig met repeteren dan met huiswerk. Ik was ook best wel streberig in die tijd en wilde ook wel de beste zijn in de harmonie. Op mijn 14e werd ik gevraagd om ook te spelen in de Boorekapel o.l.v. Mies Kampers. Deze kapel begeleidde de Stadspreens bij al zijn activiteiten. Nou, dan krijg je al vroeg het vastelaovendj-virus te pakken!”

Jong zelfstandig

Op zijn 17e trok hij de stoute schoenen aan en solliciteerde op een vacature als klarinettist bij een kapel van defensie. Hij werd aangenomen en verhuisde op jonge leeftijd naar Assen. Van defensie mocht hij naar het conservatorium in Groningen. Mijmerend zegt Tjeu: “In het begin had ik wel heimwee. Maar elke dag drie uur groepsrepetitie en in de middag nog zelfstandig oefenen boden veel afleiding. De uitvoeringen en optredens in binnen- en buitenland waren mooi en een hele ervaring. Toen ik 19 was trouwde ik met mijn Wieërter maegdje Bertha en we gingen in Assen wonen. Aan het conservatorium van Zwolle rondde ik mijn dirigentenstudie af waar ik mee verder wilde.”

Afgekeurd

Op 34-jarige leeftijd werd Tjeu fysiek afgekeurd door de ziekte van Bechterew. Tjeu vult aan: “Dat maakte spelen en staan nogal eens moeilijk en lastig. Ik ben door de ziekte ook wat kromgegroeid. Maar door fysiotherapie, medicatie en veel bewegen, ondervind ik weinig hinder. In die tijd woonden we weer in Weert en was ik dirigent van drie harmonieën in de regio. Daarnaast ben ik ook altijd muziekdocent geweest.”

Terug in Weert

“Ik was orkestleider van harmonie St. Antonius in Weert en in Someren-Eind en Asten-Heusden was ik dirigent. In die periode werd ik steeds vaker benaderd voor diverse projecten: voor de Rogstaekers een groot Promsconcert met leden van alle Weerter harmonieën en ook bij het Gulden Humor-evenement in sporthal Boshoven was ik betrokken. Ik werd benaderd bij de oprichting van de dialectband Plat Wieërs. Omdat daarin veel blazers spelen, was ik zelf ook actief in de band. Bij de band Dial 24 ging ik dirigeren.

Eén van de hoogtepunten in mijn carrière was de uitvoering tijdens het bezoek van onze Koningin aan Weert tijdens Koninginnedag 2011. Met een gelegenheidsorkest hebben we op de markt een geweldig optreden mogen geven. Maar ook de opening van Bospop met St. Antonius was prachtig.”

Muziek maken verbindt

Muziekgezelschappen ervaren dat het aantal leden terugloopt. De gemiddelde leeftijd stijgt en jeugd loopt niet meer zo warm voor verenigingen. Tjeu is stellig: “Ik ben een realistische orkestleider, probeer iedereen in zijn waarde te laten en er het beste uit te halen. Leden komen voor hun hobby en plezier. We zijn als harmonie gedreven maar ook realistisch. We leggen de lat op haalbare hoogte. Je moet muzikanten en publiek tevreden houden. Hun plezier is mijn plezier. En iedere muzikant in een orkest is even belangrijk. Je valt pas op als je er niet meer bent.”

Kinderen en kleinkinderen

De familie Snoek is erg muzikaal. Echtgenote Bertha is ook al jaren lid van Antonius, ze speelt dwarsfluit. “We hebben elkaar leren kennen bij de harmonie”, lacht Tjeu. Zoon Robbie is ook beroepsmuzikant en dirigent, dochter Lian speelt hobo speelt. Dan verwacht je dat de kleinkinderen ook gevoed zijn met de spreekwoordelijke paplepel. Niets is minder waar. Tjeu: “Ze zijn wel muzikaal maar doen er niets mee. Niemand speelt een instrument. Is wel jammer.” Op zijn linker onderarm heeft opa Tjeu een tattoo met de letters DTIJMS. “Dat zijn de eerste letters van hun namen. We hebben zes kleinkinderen waarvan er een overleden is. Met deze tattoo draag ik ze altijd bij me…”

Muzikale toekomst

“Ik ben nu 65, officieel met pensioen en aan het afbouwen. Ik ben ook nog als dirigent betrokken bij het Seniorenorkest van het Rick. Op basisschool de Kameleon verzorg ik al jaren muzieklessen. Verder doe ik geen projecten meer en ben ik vaker ’s avonds thuis.

We zijn nu bezig met de ‘puntjes op de i’ voor het Jubileumconcert dat mij is aangeboden door harmonie St Antonius voor mijn 25+2-jarig jubileum. Ik mocht daar helemaal mijn eigen invulling aan geven, met muziekstukken en gastmuzikanten. Dat wordt een geweldige middag. Ik kijk er naar uit maar zie er stiekem ook wel een beetje tegenop.” 

“Wat er de komende jaren nog op mijn pad komt en hoe lang ik nog doorga zie ik wel. Ik ben in iedere geval erg tevreden over mijn carrière en de gezelschappen waarmee ik mocht werken.”

Jubileumconcert Tjeu Snoek & Friends

Zondag 4 december 2022 14.30 uur.
Kaarten te koop via munttheater.nl