Jubilerend koor Da Capo brengt drie bijzondere concerten

‘Muziek maken is verhalen vertellen’

Een gemengd koor met 70 enthousiaste zangers en zangeressen, een gedreven dirigente en een regisseuse, een creatief organisatieteam en een prachtig repertoire. Zie hier de ingrediënten voor een heel bijzondere show: ‘The Best of Da Capo’. Begin juni gaat het los is Stramproy. We spraken drie belangrijke dames van het gezelschap.

Jubileum en corona

Het koor is opgericht in 1996 en bestond vorig jaar officieel 25 jaar. Sinds 2020 is Sylvia Driessen voorzitter van het koor. Zij vertelt: “Voor ons jubileumjaar hadden we een evenement in voorbereiding waarbij we héél musicerend – en muziekminnend Stramproy hadden willen betrekken. De contouren van dat spektakel, genaamd ‘Vrienden Van Rooj Live’, stond in de steigers toen corona om de hoek kwam kijken. Daaraan voorafgaand hadden we ‘The Best of Da Capo’ op de agenda staan. De voorbereiding van beide evenementen hebben we moeten afblazen.  ‘The Best of… ‘ past nu, vanwege van het concept, natuurlijk heel mooi in ons 25-jarig jubileum.” 

Het koor heeft een zeer divers repertoire. Van pop, via musical tot licht klassiek. Sylvia: “Onze zangers en zangeressen komen uit de regio Weert, Leudal en Kinrooi. Hieruit blijkt dat iedereen die wil en kan zingen welkom is.”

Beleving

Al meer dan 20 jaar staat het gezelschap onder de muzikale leiding van dirigente Veerle Henkens. Zij is gedreven en legt de lat hoog voor de zangers. Daardoor wordt een bijzonder hoog niveau bereikt in de veelal meerstemmige liedjes. Veerle: “Van ons publiek horen we steeds weer terug dat onze kracht ligt in het plezier dat we samen beleven en wat tot uitdrukking komt in onze presentaties. We variëren sterk in programma en streven ernaar om er steeds weer een show van te maken. We zoeken de uitdaging op. Daarvan is ‘The Best of Da Capo’ ook weer een voorbeeld.” 

Het koor heeft dus een vrouwelijke voorzitter, een vrouwelijke dirigent en ook de regisseur is een vrouw. Zie ik als publiek die invloeden terug?  Sylvia: “Muziek maken is verhalen vertellen. Wat je ziet moet overeenkomen met wat je hoort. In liedjes die raken zijn verdriet of geluk niet alleen hoorbaar. Die zijn ook zichtbaar in de lichaamshouding en de gelaatsuitdrukking. Precies dat weten dirigente Veerle en regisseuse Jolande naar boven te halen. ‘Onze’ vrouwen halen die beleving naar boven in onze zangers.”

Eigen clublied geschreven

Op 3, 4 en 5 juni a.s. vindt de ‘Best of…’ plaats. Wat kan het publiek verwachten? Regisseur Jolande van den Boome: “Het idee om de show ‘The Best of Da Capo’ te gaan samenstellen, komt vanuit onze trouwe bezoekers van concerten. Die supporters spreken ons soms aan met ‘dat ene nummer dat jullie toen uitvoerden… kippenvel’. Daarbij hebben we natuurlijk ook onze eigen favoriete liedjes die altijd leuk blijven. Zo hebben onze leden zélf de mooiste 20 liedjes geselecteerd uit ons repertoire van ruim 250 nummers. Daarnaast zingen we voor het eerst ons eigen ‘clublied’. Veerle: “Dit lied is gecomponeerd door Fer Koolen uit Ell. Onze leden leverden de ideeën voor de tekst. Waar staat Da Capo in hun ogen voor, wat vinden zij belangrijk in deze club? Fer heeft dit heel mooi in een eigen Da Capo-lied gegoten.”

Jolande vult aan: “Bijzonder aan deze show is dat we die liedjes uitvoeren vanaf een ‘draaischijf’ die niet op het podium, maar midden in ‘De Zaal’ is opgesteld. Het publiek zit in een soort van arena rondom dat draaiende podium. Het karakter van al die bijzondere nummers wordt versterkt met variërende choreografie en lichteffecten. En ook de muziek is live, van een geweldig combo met onder andere violisten.” 

Kaartjes
De voorzitter sluit af: “Onze concerten vinden plaats in ‘De Zaal’ op 3 en 4 juni om 19.30 uur en op zondagmiddag 5 juni om 14.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Kaartjes zijn digitaal te bestellen via onze website: www.dacapo-gemengdkoor.nl of bij Plant & Cadeauwinkel ‘In de Zevende Hemel’ en bij ‘Boekhandel Benelux’ in Stramproy. Tot slot wil ik ook nog even vermelden dat de organisatie van deze uitvoeringen mede mogelijk is gemaakt door ‘Wecoat’ in Stramproy.”