Jonge energiecoach op pad

Energiecoach Lotte van ’t Hullenaar (23) houdt een aansteker voor het raam. In het glas verschijnen vier vlammetjes. Het derde vlammetje heeft een andere kleur. “Dat betekent dat er HR ++ glas in het raam zit. Soms weten mensen niet of ze dubbelglas of hoogrendementsglas (HR++) hebben en kan dat op deze eenvoudige manier worden gecheckt”, legt Lotte uit. Samen met de andere energiecoaches van Warm Wonen in Weert gaat ze op huisbezoek en geeft ze vrijblijvend gratis energieadviezen op maat. 

Gesprekken 

Het team Energiecoaches werkt op volle toeren. Recentelijk zijn er zes nieuwe mensen aangetrokken. “We hadden wat wisselingen van studenten, die na het afronden van hun studie vaak elders een baan vinden. Inmiddels hebben we het team weer compleet met enthousiaste en bekwame mensen”, vertelt projectleider Frans van Tuel. Eén van de studenten die stopt, is Lotte van ’t Hullenaar. “Bij Warm Wonen in Weert heb ik veel geleerd. De praktijk was een mooie aanvulling op de theorie. Door te doen en te luisteren naar wat de mensen bezighoudt.”

Lotte van ’t Hullenaar 

Student

In 2021 meldt Lotte zich, via een studiegenoot, aan bij Warm Wonen in Weert. De (bij)baan energiecoach sluit goed aan op haar studie: Technische Innovatietechnieken aan de technische universiteit Eindhoven. De bachelor heeft de in Nijmegen geboren studente succesvol afgerond. “In de studie is er naast de technische vakken veel aandacht voor psychologie en sociale aspecten. Elke innovatie bekeken we vanuit de maatschappij, duurzaamheid en economie.” Samen met een aantal medestudenten heeft ze onderzoek gedaan naar het initiatief Go Scooters (delen van elektrische scooters in Eindhoven) en het gebruik van circulaire materialen bij de bouw van een gezondheidscentrum. Haar afstudeeropdracht ging over het watermanagement op een koffieplantage in Rwanda. 

Rondvliegende vogels

Bij Warm Wonen in Weert volgt Lotte de interne opleiding tot energiecoach en regelmatig staat ze mensen met vragen over energie besparen te woord in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. “Ik vind het leuk om een brug te slaan tussen techniek en mensen. Goed luisteren en technische kennis zo vertalen dat mensen er iets mee kunnen.” Als energiecoach legt Lotte in anderhalf jaar tijd ongeveer vijftig huisbezoeken af. Zo’n twee per maand. “In het begin was het best onwennig. Dan hoorde ik de mensen vaak denken: “Zo’n jonge meid, wat weet zij er nou van? Maar daar trok ik me niks van aan. Ik stelde mezelf voor, legde uit wat ik kwam doen en als ik het niet wist, zei ik: “Dat vraag ik na.” Gaandeweg ontstond er meer en meer vertrouwen. Eén huisbezoek vergeet Lotte niet snel meer. “Dat was bij mensen die allerlei vogels hielden. De vogels vlogen vrij door de kamer. Ze gingen op mijn hoofd en laptop zitten. De eigenaar deed ze gelukkig terug in hun kooi, waarna ik me weer kon concentreren op mijn werk.”

Geen gesprek is hetzelfde

Het leukste vindt Lotte de gesprekken met mensen die nog weinig weten over energie besparen. Of waar in huis nog veel energiebesparende maatregelen kunnen worden genomen. En vooral als mensen openstaan voor een gesprek over het verduurzamen van hun woning. Wat opvalt, is dat ieder gesprek anders verloopt. “Soms zitten ze met een heel boekwerk klaar. Een andere keer hebben ze niks klaarliggen en weten ze nog net dat ik langskom.” Waar het accent de ene keer op duurzaamheid ligt, zijn de mensen de andere keer meer bezig met het terugverdienen van de investering.

Energieadviezen

Na het huisbezoek maakt Lotte een beknopt rapport met meerdere energieadviezen. In het rapport schetst ze de huidige situatie van het huis en welke energiebesparende maatregelen er kunnen worden genomen. “Het is best lastig om dat allemaal goed op papier te krijgen”, lacht Lotte. Tot nog toe is haar dat prima gelukt. Als mensen diepgaande adviezen willen, kunnen ze samen met de energiecoach gratis een persoonlijk bespaarplan opstellen. Met Jouw Bespaarplan houd je de regie, maar hoef je het niet alleen te doen! De energiecoach rekent uit wat er nodig is en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Het is aan jou of je dat advies nu of wellicht in de toekomst opvolgt. 

Lotte kijkt met plezier terug op haar tijd bij Warm Wonen in Weert. “Als Energiecoach ontmoet je veel nieuwe mensen. Verder is het team heel divers. Een mix van studenten, pensionado’s, deskundigen en vrijwilligers. Maar allemaal bevlogen om mensen te helpen bij het verduurzamen van hun woning.”

Afspraak met energiecoach

www.warmwoneninweert.nl