Jasper voelt zich direct thuis op het veld

Als klein jongetje staat Jasper van der Looy (21) met zijn hockeystick de bal tegen het hek te slaan terwijl zijn broer Jaron en zus Anniek op het veld van Hockey Vereniging Weert staan. Vol ongeduld wacht hij totdat hij mag gaan hockeyen. Jasper voelt zich direct thuis op het veld en al snel wordt duidelijk dat hij talent heeft. 

Na de vriendenteams in de F en E wordt het voor Jasper serieuzer als hij, net zoals alle andere jeugd, voor de overgang naar de D-jeugd selectie, moet gaan spelen. Hij speelt twee jaar in de D1 en ook zijn eerste jaar C1 is hij nog op het hockeyveld van HV Weert te vinden. Tijdens zijn eerste jaar C start hij met de hockeyacademie van de talentenschool in Eindhoven. Daar wordt hij gevraagd om selectie te doen voor de C1 van Hockeyclub Oranje-Rood – Eindhoven, de op een na grootste hockeyclub van Nederland.

Zijn tweede jaar C speelt hij bij Oranje-Rood in de C1. “Ik ben blij dat mijn vader me heeft opgegeven voor de hockeyacademie, hij zag dat ik talent had.” Zijn dagschema is strak als hij in Nederweert naar school gaat en ’s middags in Eindhoven moet zijn om te trainen. Om 14:35 uur is hij uit, dan fietst hij in een razend tempo terug naar Weert. Daar zorgt zijn moeder voor eten en hij kleedt zich snel om. Niet veel later zitten ze in de auto naar Eindhoven waar hij om 16:00 uur op het veld moet staan. “Ik trainde drie keer in de week met mijn eigen team en een keer per week met een talentengroep van de C, B, A-jeugd en de jonge jongens van Heren 1. Op zaterdag speelde ik mijn wedstrijd.” 

Naast het spelen voor de B1 en de A1 voor Oranje-Rood wordt Jasper tot twee keer toe geselecteerd voor de Zuid-Nederlandse selectie om in aanmerking te komen voor Nederlands Jongens B en A. Beide keren haalt hij de Nederlands Jongens net niet. “Ik was stil, jong en keek de kat uit de boom. Achteraf gezien was dit de beste les voor mij. Ik moest laten zien: hier sta ik! Mijn instelling was, ik kan prima met ze mee hockeyen, maar ik moest beter willen zijn dan de rest.”

Na vijf jaar jeugdhockey bij Oranje-Rood maakt Jasper de overstap naar seniorenhockey bij hockeyclub Push in Breda. “De overstap naar de senioren was fysiek en mentaal groot. Je moet groeien in het volwassen spel.” Jasper hockeyt twee jaar in Breda. Het eerste seizoen is heel succesvol in de overgangsklasse en promoveren ze naar de promotieklasse. Maar het tweede seizoen laat het team het op de beslissende momenten telkens liggen. 

Degradatie was een feit. Jasper zit er doorheen. ’s Ochtends om 7:30 uur vanuit Weert in de auto zitten naar het Summa College in Eindhoven, daarna naar de training in Breda en ’s avonds om 23:30 uur weer thuiskomen. De combinatie was te veel. Ondanks dat Push wilde dat hij bleef, koos Jasper een andere weg. “De instelling die ik in de jeugd miste, had ik nu wel. Ik wist dat ik beter kon en dat ik een andere omgeving nodig had om mezelf nog verder te ontwikkelen.” Jasper neemt contact op met Hockeyclub Tilburg. Zij spelen in de hoofdklasse, het hoogste hockeyniveau in Nederland. En zelfs één van de beste competities van de wereld. Hij mag onder oud-international en coach Jeroen Delmee meedraaien met Heren 1. “Maar ik moest me ontzettend in de kijker spelen, ik was op dat moment natuurlijk geen toptransfer.”

Tijdens de voorbereiding voor het nieuwe seizoen laat Jasper zien dat hij erbij hoort. Hij maakt zijn debuut toevallig tegen HC Oranje-Rood en mag zelfs starten in de basis. Acht wedstrijden gaat het Jasper voor de wind. Maar dan volgt een matigere wedstrijd. “En dan merk je dat er ook écht wat op het spel staat. Ik zat de volgende wedstrijden in mijn trainingspak op de bank, ik speelde niet. Daar leer je natuurlijk ook van. Dus toen de winterstop kwam, heb ik die aangegrepen om sterker te worden. Alleen daarna volgde COVID-19 en lag direct alles stil.”

Vier maanden volgt Jasper via Zoom conditie- en krachttraining. Daarna werd de hele competitie stopgezet en in juni startten ze weer vroeg met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Coach Jeroen Delmee vertelt Jasper dat hij hem een nieuwe positie in het veld wil geven: centraal-achterin. Daar moet voor Jasper de focus liggen en hij moet zich voor deze positie gaan ontwikkelen. “De hele zomer heb ik geïnvesteerd in deze kans. Sporten, rennen en krachttraining. Op sportief gebied wilde ik niets laten liggen. Ik wilde alles op alles zetten.”

Jasper kreeg de nieuwe positie en vanaf dat moment kon het team niet meer om hem heen. Hij zat in een flow en liet iedere wedstrijd een stijgende lijn zien. Toen volgde er weer een lockdown. Gelukkig mocht in december het professionele hockey weer starten. Jasper zet de stijgende lijn samen met HC Tilburg door en ze eindigen als een goede middenmoter. “Voor mij voelt dit als mijn doorbraakseizoen. Dit is wat ik kan en de hoofdklasse is waar ik thuis hoor. Mijn doel is om mezelf te blijven ontwikkelen en belangrijk voor het team te zijn. Ik wil alles uit mezelf halen en uiteindelijk wil ik naar een topclub die speelt om de prijzen.”

Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Dayenne Bakker dayennebakker@gmail.com.