Isoleren van een witgeschilderd huis 

Hoe een warmtescan helpt energie te besparen

Voor velen is wonen in een oud witgeschilderd huis een droom, het ziet er prachtig uit. Maar achter de mooie gevel schuilen ook uitdagingen. Vooral als het gaat om isolatie. Want hoe houd je de warmte binnen in dit soort huizen? Weertenaar Dirk Küsters woont samen met z’n gezin in een witgeschilderd huis uit de jaren zestig. Met behulp van een warmtescan kwamen verborgen energielekken aan het licht, die hij kon gaan aanpakken.

De uitdaging van een witgeschilderd huis

In 2019 kocht het gezin Küsters een wit hoekhuis op Oud Boshoven in Weert. “We wonen wat ons betreft op het mooiste plekje van Weert. In een rustige, landelijke omgeving. We kijken uit op een oude boerderij, landerijen en wonen relatief dichtbij alle voorzieningen”, vertelt Küsters, die als kabinetschef en adviseur van de burgemeester van de gemeente Weert werkt. Het huis werd gebouwd in de jaren zestig en had geen isolatie. Het huis isoleren lijkt dan een logische stap en stond op het lijstje om te doen, maar door de niet-ademende verflaag op de buitenmuur, bleek spouwmuurisolatie geen optie. Deze verf uit vroegere jaren sluit de muur volledig af, waardoor vochtproblemen ontstaan als je alsnog isoleert. Dit probleem speelt alleen bij huizen die in het verleden wit zijn geschilderd. Moderne verf is ademend en heeft dit probleem dus niet.

Waarom spouwmuurisolatie niet werkt

De enige optie die overbleef is het huis kaal maken, alle verf van de buitenmuren verwijderen en aan de binnenkant isoleren. “Een hele kostbare ingreep en dan nog zaten we met een spouw die maar een paar centimeter breed is en waar maar weinig isolatiemateriaal in kan.” Wat nu? Hoe kun je je huis toch energiezuiniger maken? “Als je niks aan de buitenkant kan doen dan wellicht aan de binnenkant”, aldus Dirk Küsters.

Wat doet een warmtescan?

Via een oproep voor een gratis warmtescan door Warm Wonen in Weert kwam Dirk Küsters in contact met een energiecoach. Er werd een afspraak gemaakt, met het verzoek om vooraf in huis de verwarming hoger te zetten. Bij het maken van infrarood foto’s, zoals bij de warmtescan gedaan wordt, is het belangrijk dat het temperatuurverschil tussen de buiten- en binnenmuren zo groot mogelijk is. Zo wordt het goed zichtbaar waar energie onnodig uit het huis verdwijnt. Binnen een week of twee ontving Küsters de warmtescan met een duidelijke uitleg. “Het fijne van de warmtescan is dat je inzicht krijgt in praktische zaken, waar echt winst te behalen is.”

Onverwachte energielekken, slimme oplossingen

Hij pakt de warmtescan erbij en wijst aan waar de energie allemaal weglekte. “Eigenlijk verdween er overal wel wat.” Een onverwachte ontdekking was het energielek in de keukenmuur. Via een gat van de voormalige afzuigkap verdween veel warmte. Gelukkig was hier een gemakkelijke oplossing voor, namelijk het gat opvullen met isolatiemateriaal. Een ander voorbeeld is de vloerverwarmingverdeler op de begane grond, waar de warmte naar de koude buitenmuur trok. “Tussen de verdeler en de buitenmuur heb ik radiatorfolie geplaatst, waardoor de warmte naar binnen weerkaatst”, aldus Küsters.

Isoleren aan de binnenkant

De warmtescan bracht ook grotere energielekken aan het licht. Daar is op dit moment alleen vanuit binnen iets aan te doen. Zo werd een slaapkamer aan de noordzijde van binnenuit geïsoleerd met een voorzetwand. “Er was genoeg ruimte, en je merkt direct dat het behaaglijker werd,” zegt Küsters. Een vergelijkbaar energieverlies werd zichtbaar in de muur van de badkamer. Als die ruimte ooit wordt vernieuwd, kan ook daar een voorzetwand geplaatst worden. Daarnaast werd de houten achterdeur met oud dubbelglas (thermopane) vervangen door een kunststof deur met HR+++ glas, wat zowel de isolatie als de veiligheid ten goede komt.

Besparen met kleine stappen

Voor Dirk Küsters werkte de warmtescan dus als een praktisch afvinklijstje. “Door de adviezen op te volgen, kun je gemakkelijk kleine winst behalen in energie besparen. Uiteraard afhankelijk van de situatie.” Küsters beseft: “Het zijn kleine ingrepen, waarmee we de klimaatverandering niet aanpakken, maar niks doen is ook geen optie. Daarnaast is het ook gewoon een financiële kwestie. Minder stookkosten is aan het einde van de maand toch weer mooi meegenomen.”

Oproep voor slimme ideeën voor witgeschilderde huizen

Tot slot doet Dirk Küsters een oproep om met creatieve ideeën te komen, waarmee oude witgeschilderde woningen kunnen worden geïsoleerd. “De kosten staan momenteel niet in verhouding tot de energiebesparing die je haalt. De niet-ademende verflaag is echt een probleem. Het maakt het verduurzamen van oude witgeschilderde huizen moeilijk”, sluit hij af.

Gratis Warmtescan

Warm Wonen in Weert geeft gratis energieadvies bij het verduurzamen van je woning.
Het is een samenwerkingsverband van WeertEnergie en gemeente Weert.