Is uw eigen risico ook (bijna) op? Dan is een nieuw kunstgebit misschien wel een goed idee!

Elk jaar in januari spreken we patiënten die niet wisten dat als ze een paar maanden eerder hadden gebeld voor een nieuw kunstgebit het €385,- goedkoper was geweest. En dat is jammer! Daarom geven we graag uitleg over de kosten en het eigen risico.

Eigen risico, eigen bijdrage, hoe zit het ook alweer?

Eigen risico

Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico van € 385,- zowel in 2023 als in 2024. Dat betekent dat je de eerste € 385,- die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage voor sommige zorg. Dit betekent dat je voor bepaalde zorg standaard een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten zelf moet (bij)betalen, ongeacht of je nog eigen risico over hebt. Voor een gewoon kunstgebit boven en onder geldt een eigen bijdrage van 25%. Heeft u onder implantaten en boven niet? Dan geldt er een eigen bijdrage van 17%.

En wat kost een nieuw kunstgebit dan?

Vanuit de zorgverzekering mag u elke 5 jaar een nieuwe prothese. Omdat uw kaak verandert en uw prothese dagelijks gebruikt wordt, is het aan te raden om elke 5-7 jaar een nieuwe prothese te laten maken. Om op die manier optimaal te kunnen kauwen en om breuken en scheuren in de prothese te voorkomen.

Een kunstgebit boven en onder 

Zonder implantaten kost dit ongeveer € 340,- aan eigen bijdrage, elke zorgverzekering hanteert andere tarieven dus er kan een paar euro verschil in zitten. Heeft u implantaten in de onderkaak en boven geen? Dan kost een nieuw kunstgebit voor u gemiddeld € 400,- aan eigen bijdrage. Dus stel dat uw eigen risico voor dit jaar op is en u heeft een nieuw kunstgebit nodig, dan is het misschien verstandig om nu een afspraak te maken. Volgend jaar betaalt u in januari weer € 385,- aan eigen risico en dat komt bij het bedrag van de eigen bijdrage. Dat is toch een flink bedrag dat u dan bespaart.

Een kunstgebit zit in de basisverzekering en wordt dus ook altijd voor minimaal 75% vergoed, ongeacht of u aanvullend verzekerd bent of niet. Wij hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars, waardoor u de zekerheid heeft dat u ook nooit meer betaalt dan is afgesproken.

Op tijd een afspraak maken is aan te raden. Veel patiënten bellen in het najaar en de agenda is dan snel vol. Wilt u eerst advies voor u een beslissing neemt? Dat kan! 
Advies is bij ons altijd gratis, want goed advies moet voor iedereen mogelijk zijn. Bel ons dan plannen wij een afspraak in.

Bron: Consumentenbond

Joep van Engelen 
Tandprotheticus

Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info 
Behandelingen op afspraak (0495) 592 622 | www.eengoedgebit.nl
Weert, Kerkstraat 38a | Maarheeze, Smits van Oyenlaan 2a | Roermond, Zwartbroekstraat 3