‘Ik wil naar de Olympische spelen van 2024 of 2028’

Tobias Coenen (14) is al op jonge leeftijd aan het turnen, maar door zijn hypermobiliteit kan hij hier helaas niet mee verder. Om zijn sportieve passie kwijt te kunnen, gaat hij op zoek naar een andere sport; handballen, voetballen, judo is niet wat bij hem past. Door een klasgenoot komt Tobias in aanraking met het waterpolo. Dit is het begin van zijn sportieve carrière binnen deze sport.  

Van ZPC de Rog naar PSV Eindhoven 

Hij startte op zijn achtste bij de Rog en nam met dat team deel aan verschillende toernooien. Ook de wedstrijden bevielen meer dan goed. Hij kon hier maar één keer per week trainen en Tobias wilde meer. Zijn vader speelde vroeger ook waterpolo en kwam met PSV Eindhoven als nieuwe club. Maar helemaal stoppen bij de Rog wilde Tobias niet. Dus werd het drie keer in de week trainen in Eindhoven en daarnaast nog zijn training met zijn vertrouwde team. Het team van de Rog werd in die tijd steeds groter en dat vond hij ook vooral leuk en gezellig. Maar meer groeimogelijkheden waren er bij de Rog niet. Dus na een jaar gedubbeld te hebben, maakte hij de keuze om bij PSV verder te gaan.

Tobias speelde met 9 jaar zijn eerste NK met PSV Eindhoven. Hij speelde in de E, leeftijdscategorie 8-10 jaar. Ze hebben dan de kleinste bal, kleinste goal, het veld is kleiner en de regels zijn soepeler. Dit NK verliep niet goed, maar de ervaring namen ze als team mee en twee jaar later werd Tobias derde. Het tweede jaar bij de D maakte Tobias zoveel doelpunten dat hij werd gevraagd om als jongeling bij de C-jeugd mee te doen. In dit team werd hij als jongste invaller topscoorder. In 2020 werd hij definitief bij de C-jeugd geplaatst, speelde hij landelijk en was hij nog altijd een jaar jonger dan de rest en zijn tegenstanders. Samen met het team werkt Tobias naar een plaats in de top 3 van Nederland.

WOC en RTC Zuid 

Naast de trainingen bij PSV Eindhoven traint Tobias ook bij het Waterpolo Opleiding Centrum Zuid van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Het WOC is voor alle talenten van Noord-Brabant, Zeeland en Limburg de springplank om naar de top van het waterpolo in het zuiden te komen. En om zich voor te bereiden en klaar te stomen voor de testen van de RTC, het regionaal trainingscentrum waar alleen de besten voor geselecteerd worden. Tobias behoort inmiddels tot de besten en traint ook bij het RTC waarbij hij zelfs een week waterpolo-stage heeft gelopen in Sabadell, Spanje. “De focus op het waterpolo in Spanje is indrukwekkend, het niveau ligt daar heel erg hoog”, zegt Tobias.

De combinatie sport en school

Tobias heeft twee jaar op de Philips van Horne SG gezeten waar hij de tweetalige havo volgde. Maar wegens het hoge sportniveau van Tobias was dit niet meer te combineren. “Als ik vrienden hoor over wat zij nu moeten doen, had ik dit jaar nooit gered.” Daarom is besloten om als leerling met Topsport status naar het Sint Joris College in Eindhoven te gaan. Hij kan hier zijn trainingen beter combineren en mag bepaalde elementen van zijn studie wegens de topsport weglaten. 

Indrukwekkend weekschema

Het weekschema van Tobias staat vol met waterpolo en school. Hij traint negen keer in de week afwisselend bij het RTC, PSV, WOC en de KNZB.

Op sommige ochtenden start zijn training bij PSV Eindhoven om 06:45 uur en hij is klaar voordat hij aan school begint. Andere dagen eet hij op school om vervolgens naar de avondtraining te gaan. Tobias: “Donderdagochtend starten mijn lessen later en is mijn uitslaapochtend, deze heb ik ook hard nodig want na school heb ik ’s avonds weer training bij het RTC.” 

Normaal zijn er ook nog wedstrijden maar nu met corona ziet alles er heel anders uit. De trainingen vinden nu ook meer plaats op afstand met videotrainingen en trainingen op het land. 

Jong-Oranje

Op afstand trainen ze ook tijdens de KNZB Oranje training. Tobias is geselecteerd voor de Jong-Oranje selectie. Net voor de tweede lockdown waren ze bezig met selectietrainingen voor het team dat Oranje bij het EK gaat vertegenwoordigen. Als de lockdown vervalt, zal eerst weer volop getraind worden. “Maar geselecteerd worden voor dat EK is nu mijn doel”, zegt de jonge sporter.

En Tobias heeft meer doelen: “Ik wil graag naar de Olympische spelen van 2024 of 2028 én waterpolo beroepsmatig uitvoeren in Italië of Spanje. Lang professioneel op topniveau blijven is moeilijk bij waterpolo, dus pieken op het juiste moment. Het kleinste beetje maakt verschil en conditie maakt alles.”