‘Ik wil de patiënt ondersteunen en de best mogelijke behandeling bieden’

Iris van Goor is pas 24 jaar, maar heeft al een mooi cv op haar naam staan. Ze volgde het vwo op het Bisschoppelijk College en werd daarna direct ingeloot voor Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Ze liep stage in Oeganda, is genomineerd voor haar medische afstudeeronderzoek en heeft haar toekomst scherp voor ogen. 

Als kind wist Iris al dat ze later arts wilde worden. Toen ze op haar 16e een herseninfarct kreeg en als patiënt in de medische molen belandde, wist ze het helemaal zeker. Zowel haar zusje Evi als zij bleken een opening tussen de boezems van het hart te hebben, waaraan ze zijn geopereerd. Beiden zijn hier volledig van hersteld en in juli 2020 is Iris afgestudeerd als arts.

Tijdens haar studie Geneeskunde heeft Iris in Oeganda een keuze coschap chirurgie gelopen. ‘Ik vond het ontzettend waardevol, maar tegelijk ook heel confronterend. Er stierven patiënten door het gebrek aan mankracht of de juiste middelen. Patiënten die het in Nederland gewoon zouden overleven.’ Toch vond Iris het heel dankbaar om in Oeganda te mogen werken en heeft ze daar erg veel geleerd. ‘In Nederland prikken we bijvoorbeeld bloed en kunnen we aanvullend onderzoek aanvragen. Dat helpt om binnen korte tijd een groot deel van de diagnoses uit te kunnen sluiten. In Oeganda kan dit niet, waardoor artsen des te meer moeten vertrouwen op eigen kennis en kunde. Hoe ze hiermee omgaan, vond ik bewonderenswaardig.’

Tijdens haar studie Geneeskunde was Iris al geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. In de bachelor volgde zij daarom het extra-curriculaire Honours Programme voor getalenteerde en gemotiveerde studenten. Met haar wetenschappelijke afstudeerstage tijdens haar master ging Iris aan de slag in het laboratorium van het UMC Utrecht. Daar worden mini-orgaantjes gekweekt uit weefsel dat is afgenomen van patiënten met buikvliesuitzaaiingen van darmkanker. Met deze mini-orgaantjes kon ze verschillende kankermedicijnen en andere middelen testen in het lab. Ze zagen daarbij dat de combinatie van een chemotherapeuticum en een middel uit de cardiologie, effect lijkt te hebben op de tumorcellen. Voor dit onderzoek dat zij als getalenteerde semi-arts deed, is Iris zelfs genomineerd voor de Pélerìn semi-arts prijs. 

Op dit moment is Iris bezig met haar promotie-onderzoek bij de chirurgie en radiotherapie in het UMC Utrecht. Ze onderzoekt de terugkeer van kanker in de alvleesklier. Ze werkt daar mee aan de opzet van twee landelijke onderzoeken. Met het eerste onderzoek wordt onderzocht of patiënten met terugkeer van kanker in de alvleesklier langer leven als zij ook worden bestraald en het tweede onderzoek moet laten zien of het belangrijk is dat patiënten routinematig worden opgevolgd na operatie. ‘Op dit moment wordt hier verschillend over gedacht, waarbij de een voorstander is van opvolgen wanneer opnieuw klachten ontstaan en de ander van standaard controle met bloedonderzoek en CT-scans. Is eerder behandelen door eerdere opsporing van de teruggekeerde alvleesklierkanker levensverlengend?’ Zonder deelname van patiënten zijn zulke onderzoeken onmogelijk. ‘Daarnaast is het zo belangrijk dat patiënten ons toestemming geven om hun data te mogen gebruiken. Soms vragen zij zich af wat er precies met deze data gebeurt, terwijl zij juist dergelijk onderzoek mogelijk maken.

Als Iris het over de toekomst heeft, is ze heel duidelijk: ze wil chirurg worden. Op dit moment volgt ze naast haar promotieonderzoek een tweede master: epidemiologie. ‘Vorig jaar moest ik nog uitleggen wat het was, maar door het coronavirus weet iedereen nu wat het inhoudt.’ Deze studie hoopt ze over drie jaar af te ronden samen met haar promotie. In haar vrije tijd slaat ze graag een balletje bij hockeyvereniging Weert, waar ze ook lid is van de medische commissie. Verder brengt ze het liefst tijd door met familie en vriendinnen, is ze graag sportief bezig en houdt ze ervan om een hapje te gaan eten. Daarnaast is ze druk met geld inzamelen voor het Ronald McDonald kinderfonds, waarvoor ze in de zomer van 2021 voor 24 uur op haar wielrenfiets stapt.

Na haar promotie wil Iris aan de slag om ervaring op te doen en vervolgens hoopt ze de zesjarige opleiding tot chirurg te mogen volgen. ‘Mijn uiteindelijke doel is vooralsnog de oncologische chirurgie, omdat hierin al zoveel mooie dingen zijn gevonden maar er voor mijn gevoel ook nog veel te ontdekken en te bereiken is. Om de patiënt tijdens een moeilijke periode ondersteuning en gelijktijdig de best mogelijke behandeling te kunnen bieden zou ik heel mooi vinden’.

Mocht je het Ronald McDonald fonds en Iris een warm hart willen toedragen, dan kun je contact met haar opnemen via sociale media of homeride.nl/nl/homerider/iris-van-goor.