‘Ik leerde van de concurrentie, die was vaak twee keer zo oud’

Laura Overwater (23) voetbalt en rijdt paard als ze op haar tiende samen met een vriendinnetje start met volleyballen bij Stravoc in Stramproy.  Dat ze talent heeft blijkt al snel, met 14 jaar speelt ze bij de senioren en wordt zelfs twee keer geselecteerd voor Jeugd-Oranje. “Zelf zag ik het niet zo, hoor! Pas toen ik in de eredivisiestatistieken de beste blokker van Nederland was dacht ik, misschien moet ik het eens serieuzer aanpakken.” 

Laura is 14 jaar als ze wordt geselecteerd voor het RTC, het Regionaal Trainings Centrum. Jonge talenten van 13 tot en met 15 jaar krijgen daar de kans om samen, onder deskundige leiding, te trainen op topniveau. Laura speelt op dat moment nog bij Stravoc op niveau 6. Dit niveau is te laag voor het RTC daarom besluit ze al op jonge leeftijd naar VC Weert te gaan. Ze speelt twee jaar bij Dames III en Dames II en gaat vervolgens terug naar Stravoc om op een hoger niveau in Dames I te spelen. “Ik heb toen veel geleerd, mijn concurrenten waren vaak twee keer zo oud als ik.” 

Laura wordt in die tijd ook geselecteerd voor Jeugd-Oranje. Ze volgt de havo op de Philips van Horne en heeft het heel goed naar haar zin met haar vriendinnen. De motivatie om echt verder te gaan in het volleyballen is er dan nog niet. “Ik zat op mijn plek op de Philips van Horne en wilde niet switchen naar een andere school waar ik waarschijnlijk wel meer kans zou krijgen om me te ontwikkelen in de sport. Ik vond mezelf niet de beste. Daarbij was er een kans dat je van de ene op de andere dag uit Jeugd-Oranje werd gezet.”

Twee jaar volleybalde ze in Dames I van Stravoc, het tweede jaar getraind door de succesvolle oud-coach van VC Weert, Fred Hermans. Na het tweede jaar werd hij gevraagd om Dames I van VC Weert te gaan trainen en wil hij Laura graag meenemen. VC Weert is dan net failliet verklaard en moet in de eerste divisie gaan spelen. Met het topteam van dat moment, is het erg makkelijk om kampioen te worden. Promotie naar de Top Divisie is een feit. Ook in de Top Divisie lukt het om kampioen te worden en te promoveren naar de Eredivisie. 

In het jaar dat volgt, komt er een omslagpunt in de motivatie van Laura. “Spelen in de eredivisie vraagt meer van je. Het niveau ligt hoger en alles gaat sneller.” In de statistieken blijkt Laura de beste blokker van de eredivisie te zijn. Maar VC Weert speelt uiteindelijk in de degradatiepoule. “Die degradatiewedstrijd vergeet ik nooit meer. We speelden tegen Peelpush, het was een echte Limburgse derby. Er zat meer dan duizend man publiek, daar zat zoveel emotie in. Uiteindelijk wonnen we met 3-0.”

In 2018 besluit Laura te vertrekken naar volleybalvereniging Alterno in Apeldoorn. “Van drie keer in de week sporten en een beetje krachttraining, ging ik naar zeven keer in de week trainen. En dat naast mijn studie Technische Bedrijfskunde en mijn stage.” Met Alterno neemt ze deel aan het jaarlijkse grote Internationale Tournooi in Turnhout. Daar wekte ze de interesse van Belgische clubs. “België start veel eerder dan Nederland met de voorbereidingsfase voor het nieuwe seizoen, ik kreeg het aanbod van Ladies Volley Limburg uit As-Tongeren al halverwege het seizoen.” In februari was het definitief rond. Laura vertrok na één seizoen bij Alterno naar België. 

“Mijn eerste jaar in België heb ik heel veel geleerd, vooral van coach Julien de Vyver. Het is een pittige trainer, je moet zeer sterk in je schoenen staan. We stonden bovenaan in de competitie en zouden play-offs gaan spelen. Maar helaas… toen kwam corona. De competitie zag er ineens heel anders uit. Ik heb toen wel besloten om ook in het seizoen 2020/2021 bij het team te blijven.”

Niet alleen op sportief gebied ging het goed met Laura ook op persoonlijk vlak. In juli 2020 haalde ze haar diploma aan de Fontys voor Technische Bedrijfskunde en ontving ze zelfs de eerste prijs voor de beste scriptie. Nu werkt ze bij Medtronic. “Ik ben nog nooit op kantoor geweest”, lacht Laura “door het thuiswerken scheelt het enorm in transfertijd van en naar de trainingen, het is voor mij ideaal. Ik kan alles net wat makkelijker combineren.”

Naast het reguliere volleybal speelt Laura ook nog beachvolley samen met Esther Cramer. Ze spelen op dit moment in de Top-divisie. “Bij Beachvolley begin je altijd op het laagste niveau en door de puntentelling is promoveren moeilijk. Het is hard werken en vooral leuk om te doen.”

Hoe de toekomst er voor Laura uitziet? “Afgelopen jaar ben ik benaderd door andere clubs en volgend jaar speel ik bij Asterix.” Asterix avo Volley in Beveren speelt op het hoogste niveau in België en ze spelen Champions League, het hoogste Europese niveau. Eind september speelt ze zelfs een wedstrijd in Griekenland. Maar haar droom? “Volleyballen in Duitsland en uiteindelijk naar Italië, want daar spelen ze het allerhoogste niveau. Een aantal dames uit Oranje speelt daar, dus wie weet!” 

Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Dayenne Bakker dayennebakker@gmail.com.