Ik heb ook nog eigen tanden!

Veel patiënten die bij ons op advies komen hebben nog eigen tanden, zij komen vaak met het idee dat alles eruit moet en dat ze alleen daarom bij ons terecht kunnen. Dit is gelukkig niet waar. Wij kijken naar de hele mondsituatie en werken juist veel samen met de tandarts, de implantoloog, de mondhygiëniste en de kaakchirurg.

Het belangrijkste is een goede mondgezondheid

Soms zijn tanden of kiezen slecht en is het advies dat ze eruit moeten. Maar de tanden en kiezen die nog wel goed zijn, daarvan is ze behouden gewoon het verstandigste. De kaak slinkt daardoor minder, hij krijgt prikkels van de wortel, én niets bijt zo fijn als eigen tanden. Deze tanden en de wortels gezond houden is wel belangrijk, daarom overleggen wij vaak met de tandarts en de mondhygiëniste.
Heeft u geen eigen tandarts? Dan geven wij u graag advies, maar u bent altijd vrij om zelf uw zorgverlener te kiezen. Wij hebben zelfstandig mondhygiëniste Cindy van den Kerkhof in huis waar veel patiënten naar toe gaan om hun tanden, of hun implantaten, te onderhouden. De afspraken vinden veelal gecombineerd plaats waardoor u niet vaker dan nodig is hoeft te komen.

Wat kunnen we maken als u nog eigen tanden heeft?

Als u nog eigen tanden heeft maar ook gedeeltelijk zonder tanden of kiezen dan zijn er twee opties;

  • Een plaatje; dit is met een moeilijke naam een partiële prothese. 
    Deze prothese wordt gemaakt geheel van kunsthars en hierbij houden wij rekening met de vorm en kleur van uw eigen tanden. Deze prothese is stevig, maar in de regel wel gevoeliger voor breuken.
  • Een frame; dit is een prothese die van metaal wordt gemaakt. 
    Het voordeel hiervan is dat deze steviger is, een nadeel is dat deze duurder is. Ook bij een frameprothese houden wij rekening met de vorm en kleur van uw eigen tanden.

Belangrijk is om jaarlijks minimaal één keer op controle te komen, zo controleren wij de pasvorm van uw prothese om de kans op breken of scheuren te voorkomen. Én controleren wij uw mondgezondheid.
Een gedeeltelijke prothese (een plaatje of een frame) wordt niet standaard vanuit de basisverzekering vergoed, een volledige prothese wel. Voor een gedeeltelijke prothese kan het daarom wel aantrekkelijk zijn om aanvullend verzekerd te zijn.

Bij ons is advies altijd gratis! 

Als u bij ons een adviesafspraak plant kijken we naar uw mondsituatie, luisteren we naar uw wensen en geven wij u eerlijk advies. Ook maken wij gratis een offerte die u thuis kunt nalezen én waarbij u navraag kunt doen bij uw zorgverzekering over hoeveel u vergoed krijgt.

Joep van Engelen 
Tandprotheticus