Iedereen wil implantaten voor een klikgebit!

Tegenwoordig wilt bijna iedere cliënt implantaten voor een klikgebit. Het gebit zit vaster in de mond en je voelt je zekerder omdat het niet loszit. Maar er is ook nog angst en er zijn veel vragen rondom implantaten. Daarom in deze column extra uitleg.

Wat zijn implantaten? 

Zie een implantaat als een plug voor in de muur. Een plug doe je in de muur zodat je er een schroef in kunt draaien die blijft zitten. 
Zo is het ook met implantaten. Er wordt een implantaat (plug) in uw kaak geschroefd en daar kan dan uiteindelijk weer een schroefje in. De implantaten zorgen ervoor dat er een steg (een klein titanium staafje) in uw mond geschroefd kan worden. Op dit staafje kan een gebit klikken. Het gebit kunt u er gewoon dagelijks uithalen, de steg niet. Deze kan alleen tijdens een afspraak bij de tandprotheticus, de implantoloog of de mondhygiënist eraf worden gehaald. 

Hoe lang duurt het implanteren? 

Gemiddeld is de implantoloog 15 minuten per implantaat bezig (letterlijk erin schroeven). Hier voelt u niets van want u wordt goed verdoofd. Het plaatsen van de implantaten gebeurt door de implantoloog. Wij werken samen met twee implantologen en de kaakchirurg. Allen hebben veel ervaring en weten elke patiënt gerust te stellen. 

Doet het pijn? 

Implanteren zelf doet geen pijn, u wordt verdoofd. U voelt dat er in uw mond iets gebeurt want het is geen narcose, maar het doet absoluut geen pijn. Na het implanteren krijgt u pijnstilling. Er zijn mensen die slikken niet eens een paracetamol terwijl anderen een aantal dagen tot een week pijnstillers gebruiken. Iedereen ervaart de napijn anders. Maar meestal valt het ontzettend mee! 

De implantaten moeten twee maanden vastgroeien, na twee maanden starten we met het vervaardigen van een nieuwe prothese met steg (staafje waar de prothese op vastklikt).

Hoeveel kosten implantaten? 

Implantaten zelf worden voor 100% vergoed! De prothese voor op de implantaten wordt voor de onderkaak 90% vergoed en voor de bovenkaak voor 92%. Bovenkaak-implantaten komen minder voor omdat de onderkaak de meeste vastigheid nodig heeft. Voor het implanteren van de bovenkaak dient een aanvraag bij de zorgverzekeraar gedaan te worden door ons.Veel patiënten hebben voor de bovenkaak een normale prothese en in de onderkaak een prothese op implantaten. U betaalt gemiddeld een eigen bijdrage van € 450,- (dit is een gemiddelde, er zijn kleine verschillen tussen verschillende verzekeringen). 

Wij werken uitsluitend met de hoogste kwaliteit implantaten van het merk Nobel Biocare. Wereldwijde garantie en bewezen hoge kwaliteit. Een implantaat blijft, als deze goed onderhouden wordt, dan ook een leven lang in uw kaak! 
Heeft u vragen of wilt u een advies? Neem gerust contact met ons op! 
Advies is bij ons altijd gratis, goed advies moet voor iedereen mogelijk zijn!

Joep van Engelen 
Tandprotheticus