Iedereen is welkom in ‘Het Huys van Troost’

Het is een markant pand op de hoek Vogelsbleek en Begijnenhofstraat. Ooit gebouwd als Groene Kruis-gebouw deed het daarna dienst als kantoor voor notaris Van Gorp. De laatste jaren hebben veel Weertenaren er voet over de drempel gezet omdat hier de huisartsenpost gevestigd was. Sinds 1 juni van dit jaar heeft het pand, na drie jaar leegstand, een nieuwe bestemming gekregen. Marie-Louise van Gansewinkel maakte van dit prachtige pand ‘Het Huys van Troost’ en begeleidt families bij het afscheid van hun dierbaren.

Vijftig meter verderop

De laatste maanden noemt ze ‘pittig’ en dat is nog een understatement. Keihard is er gewerkt door Marie-Louise (41), haar man Roland en zelfs hun kinderen Luka en Bodhi. Marie-Louise: “Vanwege de nieuwbouwplannen van het Sint Jans Gasthuis moesten we -na meer dan veertig jaar- onze vertrouwde locatie aan de Boerhaavestraat verlaten. In januari van dit jaar was de kogel door de kerk dat het oude Groene Kruis-gebouw aan de Begijnenhofstraat onze nieuwe plek zou worden. Hemelsbreed is het maar vijftig meter verwijderd van onze vorige locatie. Een prachtig pand waaraan we veel verbouwd hebben. Wat we konden hebben we zelf gedaan, zelfs de kinderen hebben meegeholpen met slopen en opruimen. Per 1 juni moesten we verhuisd zijn. En dat terwijl het werk uiteraard ook nog gewoon doorging. Maar als je dan het eindresultaat ziet, is dat heel bevredigend.”

Marie-Louise

Een huis voor iedereen

‘Het Huys van Troost’ heeft op de begane grond een centrale hal van waaruit je rechts naar de ontvangstruimte gaat. Hier staat de koffie en thee klaar en kan je met een kleine groep (tot vijfentwintig personen) een afscheidsdienst houden. De linker deur geeft toegang tot de afscheidskamer; kleuren in rustige aardetinten, stoeltjes in zachte stoffen en een prachtig behang met sfeervolle motieven van vogels en vlinders. Op de bovenverdieping is ook nog een (vergader)ruimte die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Marie-Louise: “Samen met een binnenhuisarchitect hebben we gekozen voor kleuren, vormen en materialen die bijdragen aan een sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen. Dat vind ik belangrijk. Mensen komen hier om een laatste keer afscheid te nemen van hun dierbare. Het is onze taak om de nabestaanden in dat proces te adviseren en te begeleiden. ‘Het Huys van Troost’ is er voor iedereen. Ook als er gekozen is voor een andere uitvaartondernemer. Mensen moeten zich vrij voelen om daar heen te gaan waar ze zich het prettigst bij voelen.”

Memento aan Jou

Op de nieuwe locatie is ook de gedenkwinkel ‘Memento aan Jou’ gevestigd. Meer dan vijf jaar was deze winkel gevstigd in de Hoogstraat. Marie-Louise en haar collega’s adviseren mensen graag bij de keuze van een urn of een gedenksieraad zoals een ring of ketting. “Uiteraard hebben we ook een webshop maar veel mensen willen toch even zelf komen kijken, een sieraad even voelen of passen. Het is iets heel persoonlijks. Ook hier is iedereen welkom.” De winkel ‘Memento aan Jou’ is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en op afspraak. De nieuwe locatie aan de Begijnenhofstraat biedt volop gratis parkeergelegenheid.

Afsluiten om verder te gaan

Met ‘Het Huys van Troost’ wil Marie-Louise mensen een plek bieden waar ze in een veilige en serene sfeer afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Marie-Louise: “Dat afscheid nemen is heel belangrijk voor de nabestaanden. Het is mijn taak om te luisteren naar hun verhalen en wensen. Een afscheid hoeft niet groots te zijn, het kan ook heel klein. Maar een afsluiting, in welke vorm dan ook, is belangrijk voor de mensen die achterblijven om weer verder te kunnen gaan. Het is mijn taak om de families in een hele verdrietige periode zo goed mogelijk bij te staan. Als buitenstaander moet je opgenomen worden en dan hoop je dat mensen zich vrij voelen om alles te zeggen. En als ze dan na de uitvaart naar me toe komen en zeggen: ‘Het had niet beter gekund, het was precies zoals we het wilden’, is dat waar ik het allemaal voor doe, dan weet je dat je het goed gedaan hebt.”

De opening van ‘Het Huys van Troost’ is op zaterdag 12 november a.s. om 16.00 uur.

De dag erna op zondag 13 november a.s. is er Open Huys van 11.00-16.00 uur.

Het logo van ‘Het Huys van Troost’ is afgeleid van het karakteristieke ronde glas-in-lood-raam in de voorgevel van het pand; het zijn twee personen waarvan de een de andere omhelst en troost biedt.