Huishouddingetjes

Had ik mijn mond maar gehouden. Toen M. terugkwam van de AH stond haar gezicht op onweer en dan moet je voorzichtig zijn. 
‘Is er iets?’ probeerde ik zo medelevend mogelijk?
‘Niks … ik ben de roomboter vergeten!’
En toen maakte ik de cruciale fout op te merken dat ze toch altijd een boodschappenlijstje maakt. Mogelijk klonk daarin iets van verwijtende onzorgvuldigheid door.  
‘Daar stond het niet op! Onderweg dacht ik er pas aan en ik dacht nog ‘dat moet ik dadelijk niet vergeten’ en nu ben ik het nóg vergeten! Ik moet ook overal aan denken! Maak jij ooit het boodschappenlijstje? Nee! Jij doet helemaal niks hier in het huishouden!’
‘Nou … ik eh …’
‘Ja, wat dan? Wat doe je dan?’
Door de enigszins gespannen situatie kwam ik op dat moment even niet verder dan ‘de afwasmachine leegruimen’.
‘Zie je wel’ vervolgde ze meteen, ‘niets doe je! De afwasmachine leegruimen, nou nou nou!’
Dat vond ik op mijn beurt weer ‘te flauw om over te praten’ en dat was precies wat er de volgende twee dagen nauwelijks gebeurde.

In die ijzige stilte besloot ik er eens rustig voor te gaan zitten en een overzicht te maken van mijn huishoudelijke karweitjes. Dat werd tot mijn ontsteltenis een kort lijstje. Al snel kwam ik tot een tweede lijstje waarop ook de karweitjes stonden waarbij ik betrokken was. Indrukwekkend was het allemaal niet waardoor ik ertoe kwam er frequentie en ‘verklaringen’ aan toe te voegen. In een enveloppe met daarin ook een tegoedbon van Fleurop schoof ik mijn lijstje onder het dekbed op haar kussen. Ja ik weet het, aan mij is een romanticus verloren gegaan maar een bos rode rozen op het kussen was gezien de precaire situatie ook niet passend.

MIJN HUISHOUDDINGETJES

  • Afwasmachine leegruimen. (Meestal. Inruimen niet omdat het dan volgens jou niet efficiënt genoeg is en jij het toch weer anders erin zet!)
  • Kattenbak schoonmaken. (Bijna altijd.)
  • Wasmachine én droger aanzetten. (Af en toe mits uitgeschreven instructie.) 
  • Vuilnisbak en oud papier buiten zetten. (Toch tamelijk vaak?)
  • Boodschappen doen. (Inderdaad niet al te vaak. Maar ik kan in die winkel niks vinden en je boodschappenlijstje volgt niet de looproute en als ik het vind, blijken er drie varianten te zijn en dát staat dan weer niet op jouw lijstje!)
  • Dekbedovertrek verwisselen. (Doen we samen, goed teamwork toch?)
  • Tafeldekken en afruimen. (Samen. Het tafelkleed buiten uitkloppen doe ik altijd. Zelfs bij slecht weer!)
  • Keukentrapje vasthouden als jij de ramen wast (én als je de kerstboom, die ik binnen heb gezet, gaat optuigen).
  • Gootsteen schoonmaken mag ik niet meer. (Schuursponsje met Cif volgens jou niet geschikt.)

En ja, inderdaad aan stofzuigen heb ik een hekel omdat die klote zuiger overal tegenaan botst, het snoer niet wil afrollen als ik lengte nodig heb en de stekker uit het stopcontact trekt, weigert kabel in te slikken als ik wil oprollen, het gordijn in de slang zuigt als ik over de plinten ga terwijl die stang met zuigvoet dan, in welke stand ik hem ook neerzet, steevast omkiepert! 
Ongetwijfeld ben ik nog wat dingetjes vergeten. Ik ben de beroerdste niet en wil me graag wat nuttiger maken in het huishouden. 

XXX  Ton

M. heeft de enveloppe niet eens opengemaakt. Ze gebruikte hem als boekenlegger. Nadat ik zelf de bon inruilde voor een bos geurende goedmakers mocht ik zelfs de afwasmachine weer ínruimen!