Hij was nog nooit een praktijk binnen geweest … zo bang!

Ik had iemand in de praktijk die nog nooit, maar ook echt nog nooit, in zijn hele leven een tandartspraktijk was binnen geweest, laat staan een tandprothetische praktijk.

Hij was 75 jaar oud en nu was het toch echt zover. Zijn zoon had hem onder de arm en zijn dochter had hem het laatste zetje gegeven om te bellen. Deze meneer had zo’n angst opgebouwd door verhalen van vroeger. Ondanks dat hij nog nooit in een behandelstoel had gezeten had hij het heel groot gemaakt in zijn hoofd.

In dit geval was het fijn dat zowel de zoon als meneer zelf meteen zeiden dat hij nog nooit in een praktijk was geweest en dat hij het spannend vond. Dat betekent dat ik nog meer mijn best doe om iemand gerust te stellen. Ik luister naar het probleem wat er nu is, geef de mogelijkheden aan en leg alles stap voor stap uit. Ik vond het ontzettend knap dat deze meneer wél in de stoel ging zitten en z’n verhaal vertelde. Daarna mocht ik in zijn mond kijken en gaf hem advies. Na het advies zei hij dat hij happen heel eng vond. Ook hiervan heb ik alle stappen uitgelegd, het materiaal en de lepel laten zien. Na het happen was hij heel verbaasd. “Was het dit?” Ja dat was het!

Het viel hem enorm mee en kon zich niet voorstellen dat hij hier nu al die jaren bang voor was geweest. Het was helemaal niet eng, deed geen pijn. De hele film die al jaren in zijn hoofd speelde over een behandeling was totaal anders. Dat kunnen verhalen van anderen dus met je doen en zo gaan je eigen gedachten met je op de loop.
Door elke stap te benoemen, de tijd te nemen en geen haast te hebben is er snel vertrouwen bij de patiënt. Daar valt of staat alles mee. Deze meneer is na 75 jaar eindelijk over de drempel heen. Nu het mijn taak ervoor te zorgen dat de angst die hij had wordt weggenomen.

Dit alles is ook de reden waarom ik vind dat elk eerste advies gratis moet zijn. De drempel moet weg, mondproblemen moeten verholpen worden want ontstekingen en een slechte mondgezondheid zijn ook slecht voor je hele gestel. Heb je een slechte mondgezondheid? Uit onderzoek blijkt dat er 30% tot 40% meer kans op een hartaanval bestaat. Mijn advies? Doe er iets aan!

Een bezoekje bij mij betekent lang niet altijd een prothese. Vaker nog verwijzen we mensen door naar de mondhygiëniste of naar de tandarts omdat als iets nog goed is, we dat niet laten trekken. Een advies is een advies en je doet er zelf mee wat je wilt. Ik hoop vooral te helpen.

Bent u bang? Nog nooit ergens geweest of is het al heel lang geleden? Toch wel last maar niet durven? U bent altijd welkom!

Joep van Engelen 
Tandprotheticus

Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info 
Behandelingen op afspraak (0495) 592 622 | www.eengoedgebit.nl
Weert, Kerkstraat 38a | Maarheeze, Smits van Oyenlaan 2a | Roermond, Zwartbroekstraat 3