Hier is voor u…illusionist Nigel Otermans!

“Mijn ambitie? Las Vegas zou ik te gek vinden!” Goochelaar en illusionist Nigel Otermans (17) ontmoette zijn grote voorbeelden Hans Kazan en Hans Klok. Sindsdien wil hij alleen nog mensen vermaken met goocheltrucs en illusies. Nigel heeft een hele duidelijke carrièrestip op zijn horizon. En dat is allerminst een illusie.

Hij heeft de looks en de moves!

“Het begon met een trucje met een tandenstoker door iemand uit de klas. Ik was elf jaar of zo. Ik vond dat helemaal geweldig. Op YouTube ben ik meer trucs gaan zoeken. Ook keek ik naar een show van illusionist Hans Klok. Toen wist ik het zeker: goochelen is mijn ding!  

School

Ik zit nu op havo 4 in Weert. Nog anderhalf jaar en dan kan ik me volledig gaan richten op mijn doel. Na de havo ga ik naar de toneelschool in Maastricht, want er is geen school voor illusionisten, jammer genoeg. De toneelschool komt het dichtst in de buurt. Als het daarna niet lukt om illusionist te worden, dan lijkt me presenteren ook heel leuk om te doen.

Geen stoere hobby

Mijn eerste goocheloptreden was samen met een vriend. We moesten optreden voor de klas. Dat was in januari 2018. Mijn klasgenoten waren superenthousiast. De tweede keer dat we optraden was toen iemand van de schoolraad mij vroeg om op te treden na de verbouwing van de school. Dat was ook heel leuk.

In het begin vonden ze op school mijn trucs geweldig en ik werd steeds enthousiaster. Maar als ik nu vertel over een nieuwe truc, zeggen ze steeds: “Ja Nigel, nu weten we het wel.” Ik weet dat goochelen geen stoere hobby is. Het is eigenlijk een beetje een nerdy hobby, maar ik wil er gewoon echt niet mee stoppen. Ik ben wel podiumgek, ja.

Alles zelf

Waar mijn talent vandaan komt, weet ik niet. Een talent is aangeboren toch? Mijn vader en moeder vinden het goochelen leuk voor me, maar ze willen wel dat ik straks ook iets anders heb waar ik op kan terugvallen. Mijn familie heeft niks met entertainment. Mijn vaders familie heeft pretpark de Valkenier in Valkenburg opgericht. Dat komt het dichtst bij een ‘aangeboren’ entertainmenttalent. Mijn ouders zitten niet in die wereld en kunnen mij daarom ook niet helpen. Dus moet ik alles alleen uitzoeken en alleen doen en dat is soms best moeilijk.

Tiptop

Vroeger deed ik trucs na. De trucs die ik tegenwoordig doe, koop ik en maak ik me helemaal eigen. Ik werk net zo lang aan de trucs tot ik een totaalact heb van ongeveer een half uur. Ik train wel vier à vijf uren per dag.

Alles moet tiptop in orde zijn. Van tevoren teken ik een illusie helemaal uit, bedenk ik de choreografie en zoek ik er muziek bij. Beetje spooky muziek, vaak muziek van actiefilms. Ik werk alles uit tot een truc van vijf minuten. Die laat ik dan mijn vader zien, die me nog wat tips geeft.

Normaal gesproken ben ik niet ijdel, maar op het podium wel. Mijn stiefzus doet mijn make-up, want in het theaterlicht zie je elke oneffenheid in je huid. Tegenwoordig heb ik ook echte podiumkleding.  En mijn haar moet goed zitten!

Grote successen

Ik ben pas een jaar bezig met optredens, maar heb er toch al verschillende gedaan. Iedere maand treed ik op bij bedrijfsfeestjes en openingen. In april 2018 heb ik de derde prijs gehaald bij het NK toneelgoochelen voor junioren. Kapotzenuwachtig was ik. Samen met mijn vriend Russel deed ik de truc met de zwevende doos, waar dan later iemand in blijkt te zitten. Dat is mijn beste truc tot nu toe.

In de krant werd er over het NK geschreven. Een paar dagen later werd ik gebeld door de organisatie van Medammecour On Tour. Dat is een Limburgse Vastelaovundsrevue. Met Medammecour on Tour heb ik twaalf shows mogen meespelen in de grootste theaters van Limburg. Ook in Weert.

Superleuk was dat ik een gastrol mocht spelen in de jeugdfilm ‘Circus Noël’. Daar speelde ik een circusartiest. Waarschijnlijk mag ik in april optreden bij de première van die film in de Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.

Magic

Na een optreden denk ik altijd: “Dit of dat had beter gekund.” Dan ga ik thuis aan de slag om een optreden te perfectioneren. Gelukkig heb ik bij Medammecour Ton Wolter ontmoet. Hij gaat mij nu helpen bij mijn optredens. Dat geeft een extra boost op wat ik in het afgelopen jaar al heb bereikt. Ik weet zeker dat ik mijn doel ga bereiken. Hoe? That’s magic.”