Het ultieme vakantiegevoel?

Voor sommigen moet een vakantie exotisch en exclusief zijn. Duiken op de Malediven, solo de Ho Chi Minh-route per motor rijden of met 7.600 andere passagiers een Midden-Amerika cruise maken met de ‘Icon of the seas’. Een ander zweert bij een ‘hutje op de hei’ of een primitieve survivaltocht door onherbergzaam gebied.

‘En waar gaan jullie op vakantie?’ is rond deze tijd een veelgestelde vraag. Maar er zijn ook mensen die zich absoluut geen vakantie kunnen permitteren. Een op de tien Nederlanders gebruikt zijn vakantiegeld om vaste lasten te kunnen betalen.

Ook zijn er mensen die totaal geen behoefte hebben om ‘op vakantie’ te gaan. Hebben we het nodig het ultieme vakantiegevoel ver van huis te zoeken? Het fijne aan vakantie is dat je je dagelijkse routine even achter je kan laten.

Dan kun je ook kiezen voor een ‘staycation’; geen vakantiestress, geen vliegangst of vliegschaamte, geen echtelijke ruzies op de route du soleil. Nee, lekker duurzaam in je eigen tuin of op je balkon doen en laten wat je wilt. Toch een keer naar dat chique restaurant, een pyjamadag of alle afleveringen van de laatste Netflixserie bingewatchen.

Misschien geeft dat je een grotere energieboost dan twee weken aan het overvolle strand van Benidorm waar André Hazes uit de luidsprekers schalt, zich klem zuipende hooligans kotsend over de boulevard zwalken en de ‘broodjes van Kootje’ je om de oren vliegen.
Wat is jouw ultieme vakantiegevoel?

Hilke van Heumen

Hilke van Heumen (47), beleidsadviseur armoede gemeente Weert

Het ultieme vakantiegevoel voor mij is tijd doorbrengen met mijn gezin en even geen druk of stress ervaren. Het liefst ben ik daarbij wel actief bezig al kan ik ook genieten van een boek.

Een fijne vakantie gun ik iedereen. Helaas is dit voor inwoners met geldzorgen en/of schulden niet vanzelfsprekend. Zij ervaren veel stress en staan vaak in ‘overlevingsstand’ omdat ze voortdurend zorgen hebben over het betalen van rekeningen en boodschappen. Deze stress heeft invloed op je mentale en fysieke gezondheid en kan ervoor zorgen dat je in een sociaal isolement raakt.

Om hierin tegemoet te komen kent Weert twee voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen. Zo is er het zomerpakket voor gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Met dit pakket kunnen zij in de zomervakantie leuke uitjes ondernemen bij lokale aanbieders.
Daarnaast kunnen inwoners, die om financiële redenen niet op vakantie kunnen, genieten van een kort verblijf in een vakantiehuisje op de Weerterbergen. Het hele jaar kan hier een ontzorgd verblijf geboden worden. In het huisje staat een boodschappenpakket klaar en tijdens het verblijf kan men zwemmen, bowlen, pizza eten etc. In Weert willen we dat iedereen meedoet. Dit kan de gemeente niet alleen, maar doen we samen. Daarom zijn we de lokale ondernemers, bedrijven en serviceclubs ontzettend dankbaar, dat zij dit aanbod samen met ons mogelijk maken.

Gianna Balzano

Gianna Balzano (28), bruidsmodestyliste, woonde in Italië en de VS

Het ultieme vakantiegevoel krijg ik toch het meeste als ik weg uit Nederland ga. Het liefste naar Italië, naar huis. Mijn vader komt uit het zuiden van Italië en wij zijn daar altijd op vakantie gegaan. Na mijn studie heb ik er ook enkele maanden gewoond en was er geen lockdown geweest, had ik er denk ik nog gezeten. Zon, zee, lekker eten en luieren, meer heb ik niet nodig om tot rust te komen, dat is vakantie voor mij. Geen lange wandeltochten of urenlange bezichtigingen in de hitte.

Een lekkere aperitivo, zwoele zomeravonden en de alledaagse ‘moetjes’ thuislaten. Dat is pas écht zomervakantie voor mij. Het is belangrijk dat ik helemaal kan afschakelen op vakantie, zeker omdat ik veel werk, daarom ga ik ook graag op (mini) vakantie naar Disney. Daar laat je al je zorgen bij de ingang achter en voel je je weer helemaal kind! Ja, het is wel iets intensiever dan luieren met een ijsje aan het strand, maar ik leef er helemaal van op. Voor mijn stage heb ik zes maanden in Walt Disney World, Florida mogen werken en daarna heb ik enkele maanden in Disneyland Parijs gewerkt. Geloof me, dan voelt werk pas écht als vakantie aan!

Joyce Fonteijn

Joyce Fonteijn (52), directeur Kupers Reisinfo BV

Mijn ultieme vakantiegevoel is het even weg zijn van huis, weg van de dagelijkse ‘sleur’. Quality time met mijn man en de kinderen. Heerlijk relaxen hoort daarbij, maar zo ook het leren kennen van bestemmingen. Of dat nu binnen of buiten Europa is. Ik houd er niet van om te lang op een plek te blijven, maar ontdek graag samen met het gezin een bestemming door op meerdere plekken te verblijven.

Het huren van een auto is voor ons een must, zodat we via de mooiste routes van A naar B kunnen rijden. Variatie in een reis vind ik van belang. 
Het op de ene plek ontdekken van de natuur, op een andere plek genieten van een bijzondere accommodatie of heerlijk op verkenning in een mooie stad.

Zee en strand zorgen zeker voor een vakantiegevoel, maar op de een of andere manier doet een verblijf in de bergen daar niet voor onder. Bergen stralen voor mij rust uit en ik kan daar oprecht van genieten. Het ultieme vakantiegevoel creëer ik door vooraf goed doordacht op reis te gaan. Van tevoren alles uitstippelen en reserveringen plaatsen, waardoor we tijdens de reis zelf geen onnodige tijd verliezen. Misschien verwachten mensen dan minder flexibel te zijn en dat als een obstakel te zien. Ik vind dat juist prettig daar ik voor mijn gevoel het maximale uit de vakantiereisperiode haal!