Het podium als natuurlijke habitat

Genetisch bepaald

Er wordt weleens gezegd dat de appel niet ver van de boom valt. Jesse Kanters is daar het levende bewijs van. “Mijn moeder zong en mijn vader speelde gitaar. Soms in aparte bands, maar ook samen. Ik ging vaak mee en daarom voelde het podium voor mij op jonge leeftijd al als natuurlijke habitat”, vertelt hij. Jesse groeide op met muziek van Iron Maiden en The Scorpions en in zijn slaapkamer gaf hij vaak ‘optredens’ met de microfoonstandaard van zijn moeder. Toch duurde het even voor de nu 22-jarige Weertenaar zijn eerste echte stappen in de muziekwereld maakte. “Op de basisschool leerde mijn vader me enkele akkoorden op de gitaar, maar mijn sluimerende passie voor het maken van muziek werd pas op de middelbare school aangewakkerd. “Sindsdien heb ik niet meer achteromgekeken”, lacht hij. 

De toon is gezet

Het spelen van muziek heeft Jesse zich grotendeels zelf aangeleerd. “Ik zocht liedjes uit die ik leuk vond en ging dan rommelen op de gitaar totdat ik het geluid in de vingers kreeg.” Het duurde niet lang voordat duidelijk werd dat hij talent had en Jesse sloot zich aan bij de band Profail. “In deze band zong en speelde ik gitaar. Ik had het geluk om met de beste muzikanten van mijn schooljaar te spelen en in 2017 wisten we Van Horne Pop te winnen.” In 2018 won Jesse de lokale wedstrijd opnieuw, ditmaal als zanger van de grungeband “Watching Joe”. 
“Van Horne Pop winnen betekende veel voor me. Ik keek op tegen mensen die eerder gewonnen hadden en het leverde daarnaast optredens in cafés op en naamsbekendheid. Een lekker duwtje in de rug.” 

Tommy Gazer

Enkele jaren geleden viel Jesse in als zanger bij een andere band. De klik was goed en de muzikanten besloten om samen te gaan spelen. “Met Jurrian, Stijn en Tom zijn we begonnen met “Tommy Gazer”, een energieke, alternatieve rockband met lekkere refreinen en stevige gitaren.” Het bleek een schot in de roos. “We zaten veel samen om te werken aan eigen muziek en dat verliep heel natuurlijk. Zelf haal ik de inspiratie voor mijn teksten vooral uit mijn eigen levenservaringen, de relatie met mijn vriendin en mijn vrienden.” 

Toen de wereld enkele jaren geleden te maken kreeg met een crisis, was het voor de band pijnlijk om te zien hoe hun optredens telkens verschoven en geannuleerd werden. “We zijn niet bij de pakken gaan neerzitten. We hebben voortdurend gesleuteld aan nieuwe nummers en gerepeteerd. Op het moment dat het weer mocht, konden we daarom als een goed geoliede machine uit de startblokken komen”, laat Jesse enthousiast weten. 

Plan B

Op dit moment studeert Jesse aan de Rockacademie in Tilburg. “Een leuke studie, maar muziek maken leer je toch grotendeels in de praktijk. Uitstraling op het podium, passie en de chemie tussen de bandleden spelen voor mij net zo’n grote, zo niet een grotere, rol.” Daarnaast volgt hij de opleiding Loonadministratie, omdat de muziekwereld nogal wispelturig kan zijn en hij graag kennis op commercieel gebied wil hebben. “Mocht het niet lukken als muzikant, dan lijkt het me leuk om bands te begeleiden. Zelf zijn we goed geholpen door Sander Hoeben van de Bosuil en dat heb je als beginnende band echt nodig. Ik zou dan ook graag aan de slag gaan als promotor of boeker van bands bij poppodia.”

Toekomstmuziek

Met Tommy Gazer timmert Jesse flink aan de weg. In 2021 won de band als outsider (aanvankelijk mochten ze niet meedoen, maar een andere band viel op het laatste moment uit) de popwedstrijd “Play At FestiFallz” en wist zo een optreden op FestiFallz binnen te halen. “Dat gaf ons wel een kick”, lacht Jesse stralend. “Optreden op festivals en als voorprogramma van grotere bands is ontzettend leerzaam en zorgt daarnaast voor nieuwe fans. De energie van het publiek smaakt altijd naar meer!”
Ook voor dit jaar staan er alweer diverse mooie boekingen op de agenda van Tommy Gazer. “Binnenkort staan we op het Bevrijdingsfestival in Roermond, daar heb ik nu al zin in. In 2022 stonden we ook al op de line-up, maar moesten we door omstandigheden afzeggen. Dit jaar krijgen we in ieder geval een herkansing om dat podium op zijn grondvesten te doen schudden! Onderweg zijn naar optredens is sowieso onbeschrijfelijk mooi”, laat Jesse optekenen. “Je gaat samen het avontuur aan en dat versterkt de onderlinge band.”

In de toekomst hopen de bandleden nóg meer en nóg grotere optredens te mogen doen. “We zijn samen met ons management, Fenix Music Agency, hard aan het werk om deze droom te realiseren. We zouden graag spelen op mooie festivals als Bospop en Pinkpop”, wenst Jesse hardop. “Dus mocht iemand van de organisaties meelezen, dan houden we ons van harte aanbevolen…” voegt hij er met een brede glimlach aan toe. 
Uiteraard hopen wij met hem mee!

Voor informatie over Tommy Gazer en hun optredens: www.tommygazer.nl