Het is weer voorbij die mooie zomer… 

… die zomer, die begon zowat eind mei … dat zong Gerard Cox ergens in een lang vervlogen periode. Maar het klopt wel. Eind mei, prachtig heet weer, terwijl de laatste weken van juli wel meer op een herfstvakantie leken. Net zoals velen van u, had ik ook in die periode een weekje verlof. Een paar dagen in het prachtige Duitse Trier waar we lekker hebben gewandeld en genoten van even lekker helemaal niks. Oude herinneringen ophalen in een stad waar ik als rechtenstudent bijna een jaar heb mogen studeren. Een periode die ik iedere student gun. In een ander land kennis maken met cultuur en studie. En dat hoeft wat mij betreft nog niet eens ver weg te zijn. Studeren net over de grens of daar stage lopen zou ook een goede kennismaking zijn.

Maar net zoals bij iedereen vliegen die dagen voorbij en moest er natuurlijk ook weer gewoon worden gewerkt. Dat geeft niet, want dat doe ik graag!
Een belangrijk onderwerp deze zomer was de huisvesting van Oekraïense ontheemden op het kazerneterrein. Er deed zich de mogelijkheid voor om een derde gebouw in te zetten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Vol gesteund door de Weerter politiek, waarvoor ik hen dankbaar ben. De regio Limburg heeft volgens prognoses ruim 1000 opvangplekken voor Oekraïners te kort. Dat komt nog boven op de opvangplekken die het Rijk zoekt voor asielzoekers onder regie van het COA. In Weert verloopt de huisvesting rustig en goed. Ondanks de moeilijke situatie waarin deze mensen zitten, voelen ze zich toch ‘thuis’ in Weert. Daarom dat ik de uitbreiding van deze doelgroep beter vond aanvoelen dan wanneer dat zich andere partijen zouden melden om hier huisvesting te realiseren. Het voelt goed dat de reacties vanuit de omgeving ook zo positief zijn. Maar ook dat deze omgeving dit durft te uiten. De daadwerkelijk huisvesting vindt waarschijnlijk pas in november plaats.

Inmiddels zien we aan alles dat de vakanties weer voorbij zijn. De drukte op de weg is er daar één van. Ondanks dat ze weten dat ze niet met z’n drieën naast elkaar mogen fietsen en dat een telefoon vasthouden ook verboden is tijdens het fietsen, doen onze scholieren dat wel. Ik vraag aan onze scholieren hier extra aandacht voor, maar ik hoop wel dat iedereen onderweg een beetje extra oplet op deze doelgroep.

Op die manier kunnen we samen onderweg naar het mooiste najaarsevenement in onze regio, de Weerter kermis! Ruim 130 attracties voor jong en oud staan het laatste weekend van september weer opgesteld in de Weerter binnenstad. Het college van burgemeester en wethouders gaat traditiegetrouw op kermisdinsdag samen een rondje maken waarbij enkele spelletjes ‘kamelenrace’ niet mogen ontbreken. En dat is altijd een bijzonder gezellig moment, want de collegeleden zijn enorm fanatieke spelers!
Het feestje is helemaal compleet met een paar mooie zonnige dagen. Dus laten we Gerard Cox voorlopig nog maar even uit de cd-speler!

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.