‘Het huis klopt niet, het heeft geen model…’

Aan de Suffolkweg – recht tegenover de mouttoren – ligt de woning van Annet en Ton Nijsen. Het huisje, dat vroeger omgeven werd door velden en weilanden, raakt tegenwoordig steeds meer ingebouwd door woningen en het bedrijventerrein. Mogelijk dat daardoor de intimiteit van het huis toeneemt en het zich nog meer onderscheidt in de omgeving. Eigenaresse Annet noemt het “een poppenhuisje’’ en haar man Ton spreekt van een “karakteristieke en gezellige woning”. 

Achter het huis lag vroeger de Smeetsmolen en waarschijnlijk heeft de woning in die tijd gediend als pakhuis. Volgens het kadaster is op deze plek pas sinds 1968 een woning geregistreerd. Annet en Ton kochten het in 1976 (ze moesten eerst trouwen voor ze de hypotheek konden krijgen). Omdat er in die tijd een kanaalverbreding op de planning stond, was hun verwachting dat dit nog minimaal 10 jaar zou duren. Nadat de verbreding uiteindelijk toch van de baan was, konden ze blijven wonen. Ton heeft veel gebouwd en verbouwd om de woning op te knappen en uit te breiden. In die jaren werden hun twee kinderen geboren die beiden een eigen slaapkamer kregen.

Het karakteristieke zit hem vooral in de meerdere kleine kamertjes die de woning heeft. Opvallend zijn ook de vele verhogingen in het pand. Zo was er een opkamer die gebruikt werd als slaapkamer. Frappant was dat er geen ramen in deze ruimte zaten. Door enkele muren weg te breken is daar de woon-/eetkamer gemaakt. De woning is laag, bij sommige deuren moet je bukken. Bij de verbouwing stond voorop dat de knusse sfeer en de oorspronkelijke elementen behouden zouden blijven. In vroegere jaren zijn aan het oorspronkelijke huis meerdere ruimtes aangebouwd waardoor het huis “niet klopt en architectonisch geen model heeft”, volgens Ton. “Maar de sfeer en de ligging zijn absoluut van meerwaarde”.

Toen Ton en Annet de woning betrokken was er geen zolder. Deze is later gerealiseerd. Mooi zichtbaar zijn de originele houten balken waarvan sommige nog oorspronkelijke ‘takken’ zijn. Op de zolder is onder andere een kantoortje gemaakt en een slaapkamertje voor de kleinkinderen.

Een van de aanbouwtjes is de serre, die de woning verbindt met de tuin. Omdat de keuken aan de zijlkant van het huis zit, is de serre niet verbonden met de keuken. Als het weer het toelaat wordt het ontbijt in de serre genuttigd.

Achter de woning is een sfeervol tuinhuisje gebouwd. De tuin van het huis ging vroeger over in weidse velden en weilanden. Tegenwoordig zijn de woningen van de wijk Centrum Noord goed zichtbaar. In de tuin staat een grote notenboom, die 42 jaar geleden geplant is bij de geboorte van dochter Marlijn

De Suffolkweg was vroeger een erg drukke doorgaande weg richting België, waarover ook veel vrachtwagens reden. Nadat er een aansluiting op de Ringbaan kwam, werd de Suffolkweg verkeersluw en erg rustig. Waar voorheen auto’s en vrachtwagens met hoge snelheden passeerden komen nu fietsers, wandelaars en skaters voorbij. Ton en Annet zijn blij met deze verandering en voelen zich “gelukkig op deze plek buiten (maar ook dichtbij) de stad. We zijn trots en tevreden op dit stekje.” 

Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Desiré Kappert kappert@weertmagazine.com.