21 december 2024 | Auteur: Ton Adriaens
Het gebruik van houtkachels?
Op een koude winterdag in december gezellig de hout- of pelletkachel aan? Kan dat zomaar?
Een kwart van de Nederlanders heeft weleens last van de houtkachel, open haard of vuurkorf van de buren. Toen de gasprijzen stegen, nam de vraag naar houtkachels flink toe. Gaat het met houtkachels dezelfde kant op als met zonnepanelen? Eerst stimuleren en dan ‘straffen’?
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels nog niet verbieden. Wél kunnen ze in een omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Bijvoorbeeld:
- Als brandstof wordt alleen droog, schoon en ongeverfd hout gebruikt (overigens is het stoken van geverfd hout al verboden via de Wet milieubeheer);
- De uitlaat van de schoorsteen bevindt zich minimaal 0,5 m boven de nok;
- De schoorsteen wordt minimaal 1 maal per jaar geveegd;
- Bij mist of windstil weer wordt niet gestookt (mogelijk te koppelen aan de Stookwijzer).
In de gemeente Amersfoort is het al verboden houtkachels te stoken als de stookwijzer code oranje of rood aangeeft. Wie het dan toch doet, loopt het risico op een boete van 100 tot 400 euro. De Stookwijzer is een website die mensen advies geeft of het wel of niet verantwoord is om de haard aan te steken. Daarbij wordt gelet op de luchtkwaliteit en weersomstandigheden. In Utrecht willen ze houtkachels en open haarden vanaf 2030 helemaal gaan verbieden.
In het Schone Lucht Akkoord richt de gemeente Nederweert zich door middel van de stookwijzer van het RIVM op bewustwording en educatie, niet op het verbieden van houtstook. Ook de gemeente Weert zet met de stookwijzer in op educatie en bewustwording.
Drie bezitters van een houtkachel reageren.
Remco Camp
Fikkie stoken was als kind altijd al een hobby en ‘later’ wilde ik een open haard. Jaren geleden kochten we een woning in het buitengebied van Leuken, geschikt om een haard in te plaatsen. In de ‘mancave’ kwam een antieke hout gestookte haard. Die geur, heerlijk! Maar om zo’n ding in huis te plaatsen, nee! Wij kozen voor een pelletkachel.
Ook op mijn werk verwarmen wij de loods met een Biomassaketel, klinkt milieubewust, hè! Maar het is gewoon een gigantische pelletkachel, 100 % gesubsidieerd. Deze jongen lust op een koude dag best 75 tot 100 kg pellets en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan de twee gasheaters waarmee de ruimte voorheen verwarmd werd. Ik heb voor deze kachels gekozen vanuit een economisch standpunt en omdat ik het gezellig vind en omdat het lekker ruikt.
Ironisch genoeg ben ikzelf zwaar COPD-patiënt, maar van de pelletkachels heb ik geen last. Een hout gestookte kachel staat bij ons in een halfopen schuur, dus die heeft voldoende ventilatie. Er wordt alleen schoon hout in verstookt. Ik heb er qua gezondheid te weinig last van om me dat plezier te ontzien.
Wij dachten ‘goed’ bezig te zijn met onze pelletkachels, net zoals met de zonnepanelen, maar nee, nog geen 10 jaar later zijn wij de ‘slechteriken’. Detj börsj, vae stoeëke doeër!
Leonie Linssen
Ongeveer 18 jaar geleden kochten wij vanuit Weert een huis in Stramproy. De in een hoek-openhaard ingebouwde houtkachel van dit huis vonden wij tof. We hebben er in het begin ook veel gebruik van gemaakt, puur voor de gezelligheid. Veel bomen in onze tuin moesten gekapt worden, dus stookhout genoeg. Langzaam werd dit minder. Totdat we enkele jaren geleden met z’n allen van het gas af moesten!
Onze houtkachel werd weer intensiever gebruikt. Mijn man vond het heerlijk om zich op zaterdagmiddag achter in de tuin uit te leven en hout te klieven. Een win-winsituatie dus.
Daarna nog zonnepanelen op het dak en ons hoge energieverbruik was gelijk getackeld.
Vorig jaar hebben we na het vegen van de schoorsteen nog een korf geplaatst zodat vogels er geen nestje in maken. Maar als je me nu vraagt: ‘Gebruik je de houtkachel nog veel?’ is mijn antwoord ‘nee’, terwijl ik toch hou van de extra gezelligheid. Minder intensief maar toch regelmatig stoken wij nu nog steeds ons eigen hout.
Gelukkig wonen wij in een dorp en maken de directe buurtbewoners hier geen punt van.
En wat de zonnepanelen betreft ben ik zeer teleurgesteld in de overheid. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik midden in de zomer de wasdroger aanzet om van onze eigen opgewekte energie AF te komen?
Harrie Truijen
Ik maak al vele jaren gebruik van een houtkachel. Voordat ik zover was heb ik eerst het nodige onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die voor ons van toepassing waren. Is het rookkanaal geschikt? Welke kachel is geschikt voor onze ruimte?
Met deze vragen ben ik naar een kachelspecialist gegaan die op locatie kwam kijken wat er nodig was om veilig en zo schoon mogelijk te stoken. Dat heeft ertoe geleid dat ik een stalen buis in het rookkanaal heb laten plaatsen en een hoog rendement kachel heb aangeschaft.
De kachel krijgt zijn lucht van buiten. Dan begint het stoken, een verantwoording die bij de stoker zelf ligt. Stook alleen goed gedroogd en ongeverfd hout. Bij twijfel raadpleeg de stookwijzer. Ik maak de kachel aan met de Zwitserse methode. Als het vuur er goed in zit kun je de kachel iets smoren. Stop je met stoken, zet de luchtinlaat dan weer open. Dan blijven de ruiten namelijk nagenoeg schoon en blijft er slechts een klein restje as over. Belangrijk is rookkanaal en kachel ieder jaar goed schoon te laten maken door een erkend bedrijf. Wij genieten van de warmte en de sfeer die een kachel bij goed gebruik geeft.
Wel zou er meer controle moeten plaatsvinden op stookgedrag. Degenen die zich niet aan de regels houden verpesten het namelijk voor diegene die zich aan de regels houdt.