Henk, de bariton en de fanfaremuts

Geïnspireerd door Beppie Kraft’s liedje ‘De zaate hermenie’, heb ik altijd de wens gehad om muziek te maken. Een twintigtal jaren geleden ben ik lid geworden van de ‘Wieërter zaate hermeni-j Gootgemootj.’

De bas-klank en de tegenpartij in de muzieknummers spraken mij aan, vandaar een bariton.  Ieder muziekgezelschap heeft goede en minder goede muzikanten, maar het gaat mij om de lol en het plezier. Daarom past het refrein ook zo goed bij mij: “De zaate hermenie, de zaate hermenie die speult neet sjoen mèh hel en dus veur twie en wie!”.
‘Gootgemootj’ staat ook bekend om de beleving die we aan het publiek geven en het organiseren van ludieke evenementen, zoals ‘Etalage concerte’, ‘Beer en Balle sjow’, ‘Verzörgdje middig voor verzorgingstehuizen’ en ‘Gootgemootj Revu’. Naast mijn muzikale bijdrage ben ik (mede)kartrekker van deze activiteiten. De beleving zit vooral in flauwekul en publiek betrekken bij de muziek en de kleurrijke kleding van Gootgemootj. Alle leden hebben hun eigen kostuum ontworpen, met de voorwaarde dat iedereen dezelfde kleuren gebruikt. Gelukkig heb ik een creatieve partner Elian.

En dan mijn muts. Op 11 november openen we de vastelaovendjkasten en daar is de ‘fanfaremuts met pluimpje’.  Deze wordt gedragen vanaf de elfdje vanne elfdje tot en met de echte vastelaovendjsdaag. Naast het dragen van de fanfaremuts straalt het veertje iets traditioneels uit. Uiteraard wordt de muts ook weleens omgekeerd gebruikt om consumptiebonnen te bewaren. En zo zijn we terug bij mijn inspiratiebron: ‘De zaate hermenie”.

Henk