Heel de Peel

Het is eind oktober en overduidelijk herfst in de Peel. Mooie, brons verkleuringen in het bos en vallende bladeren. Bij het doorkomen van de zon zit er nog een aangename warmte in de lucht. Stoere runderen liggen loom in het gras, vogeltjes tsjilpen er vrolijk op los, ganzen en eenden dobberen op de vennen aan de Mussenbaan. En … het gonst ook van de menselijke bezoekers aan onze Nederweerter kant van de Groote Peel. De parkeerplaats bij het Buitencentrum staat goed vol, kinderen klauteren er over de houten speeltoestellen, er heerst op deze zondagochtend een gezellige drukte bij dit startpunt van wandelroutes. Fietspaden die het gebied doorkruisen zijn het gedeelde domein van genietende e-bikers en voorbij zoevende wielren-colonnes. Beiden, volgens mijn observatie, voor de lol en ontspanning, want er worden vaak levendige gesprekken gevoerd, die qua volume recht evenredig meegaan met de snelheid van de fiets. Kuierende gezinnen op het kabouterpad, een geconcentreerde hardloper op de blauwe route, dames met wandelschoenen en rugzak zoeken even een bankje op, vogelkijkers met mooi materieel en eindeloos geduld turen in de verte en ik maak een ommetje met de hond.

Het ultieme genieten, in alle eenvoud, dichtbij huis. Wat een rijkdom, de prachtige Peel met haar gevarieerde ommeland. Het koesteren waard. Met alle Peelgemeenten in Limburg en Brabant zetten we ons in om de kracht van natuur en de directe omgeving te garanderen voor de toekomst. ‘s Lands kleinste Nationaal Park de Groote Peel als onderdeel van het grotere gebied, de Peelvenen. Het gaat dan over heel de Peel, waarbij heel ook als een werkwoord gelezen mag worden. Deze dubbele betekenis heb ik dankbaar overgenomen uit het voorwoord van het boek Heel de Peel, van stichting VEEN. Een vuistdik boek met daarin ‘alles’ over de Peel. Een aanrader.

In deze tijd waarin we graag de coronabeperkingen achter ons laten, hoop ik dat we ons herinneren dat zo’n ommetje in de natuur ook heel fijn was op een doordeweekse dag, ter afwisseling van computer-getuur en digitaal vergaderen. Zijn we zo kort van memorie dat we binnen de kortste keren weer massaal stilstaan op de snelweg, allemaal tegelijkertijd van en naar kantoor sjezen? Of hebben we ook wat geleerd, over een fijne balans tussen thuis en op locatie werken, balans tussen werk en vrije tijd of mantelzorg en de helende werking van een ommetje door de natuur, als alternatief voor de bespreking op kantoor of gewoon om er eventjes helemaal uit te zijn. Helen in de Peel. Een aanrader.

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.