He-Man, Ghostbusters en Star Wars onder de kerstboom 

Ton sur ton, goud of zilver of traditioneel kerst-rood? Iedereen heeft zo zijn eigen kerstboom-tradities. Maar in plaats van een kerststalletje naast een kleurrijke kerstboom, een verzameling van nostalgisch jaren ’80 en ’90 speelgoed? Dat had ik nog nooit gezien. Tot ik bij verzamelaar Maarten Prinsen op bezoek ging.
Maarten Prinsen, 40 jaar, is opgegroeid op Boshoven en woont nu samen met zijn vriendin Anne in hartje Weert.

Verzamelen zit in de genen

De vader van Maarten heeft altijd stripboeken verzameld en singeltjes voor in de jukebox, zijn oom heeft een collectie fotocamera’s. Een talent voor het verzamelen van unieke items heeft Maarten dus niet van een vreemde. Al op jonge leeftijd had hij een fascinatie voor het verzamelen van spullen. “Dat konden de poppetjes zijn van een Happy Meal of Kinder Surprise ”, geeft Maarten aan. “Als het een serie was, was het de uitdaging om ze allemaal bij elkaar te krijgen. Ik verzamel met name speelgoed uit mijn jeugd, zoals action figures van He-Man, Ghostbusters en Star Wars.  Daarnaast is Tim Burton mijn favoriete artiest, daar spaar ik diverse items van. De door hem geproduceerde film ‘The Nightmare Before Christmas’ sla ik geen jaar over, we zijn zelfs al een keer naar Londen geweest voor een live uitvoering hiervan. Ook mijn favoriete kinderboek ‘De Kleine Vampier’ heb ik in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Ik heb fijne herinneringen aan de feestdagen van vroeger. De tijd van Sinterklaas en cadeautjes uitpakken, met mijn moeder rondneuzen op de kerstafdeling bij Paquay, ’s avonds kerstbomen tellen met mijn zusje onderweg naar huis na een familiebezoek; ik vond het geweldig. Mijn collectie brengt mij terug naar dat onbezorgde gevoel van toen en daar kan ik nu nog steeds heel erg van genieten.” 

Zoektocht naar datgene wat een ander niet heeft

“Vroeger kon je in de krant ‘de Vondst’ een advertentie zetten, of ik vroeg de jongens op de voetbalclub of ze nog bepaalde figuurtjes hadden”, vervolgt Maarten. Maar online platforms als eBay, messageboards en Marktplaats hebben het voor verzamelaars als Maarten makkelijk gemaakt. Veel speelgoed komt uit Amerika, omdat daar de series vaak uitgebreider waren en meer is uitgebracht. Het mooiste vindt Maarten het, als hij uiteindelijk dat ene item vindt, dat bijna niemand heeft. “De verzadiging gaat wel snel”, zegt Maarten. “Dus je gaat al gauw weer op zoek naar iets anders. Maar ik stel wel grenzen voor mezelf. Ik wil niet dat het de spuigaten uitloopt en daar kan ik me ook goed aan houden.” Maartens hang naar nostalgie gaat verder dan speelgoed. Muziek van Michael Jackson, George Michael, maar ook bepaalde kleding of verpakkingen van eten (zoals bijvoorbeeld Raider) doen zijn verzamelaarshart sneller kloppen. “Bepaalde concepten zijn tijdloos”, volgens Maarten. “Zo zijn Star Wars, He-Man en andere films/series in een nieuw jasje gegoten en nog steeds immens populair.”

Een nostalgische kerst

Een aantal jaren geleden kwam Maarten op het idee om het zorgvuldig verzamelde speelgoed naast de kerstboom uit te stallen. Maarten: “Iedereen maakt altijd een foto met een door oma gebreide (foute) kersttrui. Ik heb daar mijn eigen invulling aan gegeven en bedenk ieder jaar een andere setting qua outfit en speelgoed dat een ereplekje krijgt. Een aantal thema’s komen vast terug: Home Alone, George Michael, Jack Daniel’s, Star Wars en the Simpsons.” Maarten krijgt vaak leuke reacties op de foto: “Ik word er zelf vrolijk van, maar krijg dat ook terug van anderen. Een stukje van je jeugd herkennen in een item, waardoor de herinnering behouden blijft.” De credits voor het optuigen van de kerstboom gaan volledig naar Anne. Volgens Maarten weet zij de lampjes op de juiste manier op te hangen: “Uiteraard altijd gekleurde lampjes, zoals de kerstbomen uit de jaren ’80. Daarnaast hebben we een bonte verzameling van oude glazen kerstballen, vogeltjes en zuurstokken. Het lijkt een ratjetoe, maar is wel authentiek.” 

Kerst is familie

Netjes gekleed, samen eten met (schoon)familie aan een mooi gedekte tafel, het liefst met drijfkaarsjes in een glazen schaal (zoals oma vroeger had). Kerst staat bij Maarten en Anne in het teken van samenzijn met familie. “Ik hecht heel veel waarde aan warmte en gezelligheid”, geeft Maarten aan. “Cadeautjes onder de boom en het speelgoed horen daar ook bij. Het zijn herinneringen aan datgene wat ik als kind heel erg leuk vond en dat draag je altijd bij je. Het doet mij plezier als anderen zich herkennen in het speelgoed op de foto en daardoor ook terugdenken aan hun jeugd, aan dat fijne gevoel. Dat stukje nostalgie breng ik tijdens de kerst graag over!”