21 november 2024 | Auteur: Arjanne van Voorst
Handyman Gerard Hendriks verduurzaamt eigen huis
Het verduurzamen van je huis kun je natuurlijk zelf doen. Vaak scheelt dat in de kosten. Je kunt beginnen met het uitvoeren van kleine energiebesparende maatregelen. Denk aan tochtstrips en het aanbrengen van radiatorfolie. Maar wie technisch meer in zijn mars heeft, kan net als Gerard Hendriks grotere projecten aanpakken, zoals het plaatsen van zonnepanelen en isoleren.
Opkomen voor natuur
Zittend in de werkkamer van Gerard Hendriks (80) vallen de grote tekentafel en de vele boeken over bomen en planten op. Op de tafel liggen stapels rapporten en briefwisselingen met overheden en rechtbanken. Gerard Hendriks spant procedures aan als de natuur in het geding is. Hij doet het nu rustiger aan. “Na 25 jaar IVN-gids te zijn geweest, ben ik niet meer actief voor het IVN. Bij de Stichting Groen Weert ben ik 11 jaar voorzitter geweest en heb daarna het stokje overgedragen aan Gerard Derksen. Wel heb ik nog het secretariaat en de procedures betreffende de Centrale Zandwinning Weert. En ik ben coördinator bij Stichting Weerterlandhout.”
40 jaar bij bouwbedrijf Wilma
In zijn werkzame leven was Gerard Hendriks bouwkundige. Zijn vader was uitvoerder op de bouw en zo rolde hij vanzelf de bouw in. Na de ambachtsschool, Uitgebreid Technische School (UTS) en diensttijd volgde Gerard een zesjarige cursus, vergelijkbaar met de HTS. Hij heeft veertig jaar bij het bouwbedrijf Wilma in Weert gewerkt. “In het begin waren we met vijftien man op kantoor in Weert.” Het bedrijf groeide uit tot één van de grootste woningbouwers in Nederland en telde op een gegeven moment zo’n 6.000 medewerkers. Gerard werkte vooral aan complexe bouwprojecten in het westen van het land. Als hoofd van de afdeling Advies bereidde hij de bouw voor van het stadhuis in Den Haag en het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Ook was hij in de beginjaren betrokken bij de bouw van het ziekenhuis in Tegelen (nu VieCuri) en het provinciehuis in Maastricht.
Zelf isoleren
Gerard Hendriks, geboren in Roggel, bouwt in 1969 zijn huidige huis aan de Noorderlaan in Weert. Een vrijstaand huis tegenover de vijver. Het bouwen deed hij grotendeels zelf. Vroeger werden woningen niet echt geïsoleerd. Voor de binnenmuren werd poriso gebruikt. Dat isoleerde iets. “Aan de oostgevel heb ik voor de isolatie in de spouw een proef gedaan met een steenwoldeken. Dat was geen succes. De steenwoldeken viel gelijk uit elkaar. Ik ben overgegaan op polystyreen platen van 2 cm.” In 2013 zijn de spouwmuren verder gevuld met Termoparels en BASF Acronalijm. Helaas heeft de lijm zijn werk niet gedaan. In het dak is de 4 cm dikke polystyreenisolatie vervangen door alucraft gecacheerde PIR-dakisolatie.
Zelf energie opwekken
Als de grote massa de zonnepanelen nog moet ontdekken, omarmt Gerard Hendriks al het idee van zelf energie opwekken. In 2003 koopt hij twee bouwpakketten (Sunkits) met elk vier panelen (Oskomera). Het vermogen per paneel is 120 Wp. In een ordner vindt Gerard Hendriks de factuur. “Kijk eens, die acht kleine panelen kosten toen 5400 euro. Daar heb je nu bijna 12 panelen van 480 Wp voor.” Bij het vernieuwen van het dak in 2010 monteert Gerard Hendriks zelf nogmaals zes nieuwe zonne(collectoren)panelen van 185 watt. Hij laat alle panelen officieel keuren. In 2015 volgen 16 zonnepanelen van 200 Wp en een zonnecollector voor warm water. Verder komt er in alle ramen dubbelglas. Waar anderen een slimme meter laten plaatsen, behoudt Hendriks de analoge meter. “Zo zie ik nog steeds de meter teruglopen als de zon schijnt.”
Gratis afspraak met Energiecoach
Deels van het gas af
Het besef van duurzaamheid is sterk bij Gerard Hendriks aanwezig. In 2017 maakt hij al berekeningen om van het gas af te kunnen. Door allerlei oorzaken komt het er niet van. Op een gegeven moment krijgt zijn cv-ketel kuren. De ketel is dan 32 jaar oud. “Door de storingen kon ik niet langer wachten. Liever was ik in één keer van het gas afgegaan, maar dat ging nu niet.” In het voorjaar 2024 isoleert Hendriks het plafond, de scheidingswand in de kelder en het dak van de achterbouw. Er komt een hybride warmtepomp (8 kW) samen met een nieuwe cv-ketel.
Energiecoach aan huis
Hendriks bezoekt meerdere informatieve praatjes in de Warm Wonen Winkel in de binnenstad van Weert. “Op zo’n avond word je bijgepraat over zonnepanelen, warmtepompen, isoleren etc. Daar hoorde ik dat er een simpeler formule is voor het berekenen van het vermogen van de warmtepomp.” Hendriks maakt een afspraak met een energiecoach van Warm Wonen in Weert. Samen bekijken ze de bouwtekeningen van het huis. Er volgt een gratis advies. Later helpt de energiecoach bij het vergelijken van de offertes van de warmtepomp.
Tip
Of Gerard Hendriks nog een tip heeft? “Wat je aan je huis kunt doen, ligt aan het soort huis en de financiële middelen die je hebt. Maar laat je goed voorlichten. Je huis verduurzamen heeft altijd zin. Je huis wordt behaaglijker, de waarde van je huis gaat omhoog en met zonnepanelen kun je jezelf van duurzame energie voorzien.”