24 mei 2025 | Auteur: Désiré Kappert
Groots spektakel in Tungelroy met ruim 150 muzikanten, zangers en spel
‘Mooi om te zien hoe de dorpen zich verbinden…’
“Het wordt een indrukwekkend spektakel”, zegt Jos Smeets van de stuurgroep tijdens ons gesprek. Smeets is samen met Geert van Helmond een van de initiatiefnemers van dit muziekevenement in het kerkdorp Tungelroy. Na jarenlange voorbereiding en planuitwerking staat het geheel in de steigers en wordt er door alle groepen intensief gerepeteerd om drie prachtige uitvoeringen te realiseren. “En iedereen die een steentje bijdraagt straalt een enorme trots uit”, klinkt het meerdere keren.
In het midden de regisseur Carin Rosbergen.
Hoe het begon
“In het jaar 2015, het van Horne-jaar, hebben we een plan ingediend om hier in Tungelroy een muzikaal toneelstuk op gaan voeren. Dat werd toen helaas door de gemeente niet gehonoreerd waardoor het in de koelkast terecht kwam”, vertelt Jos Smeets. Van Helmond vult aan: “Begin 2020 bliezen we onze plannen nieuw leven in. Tot corona de wereld stillegde. Juist tijdens corona merkten we hoe erg mensen culturele activiteiten en onderlinge verbinding misten. Dat gaf ons extra motivatie om na de pandemie volop door te pakken. We willen de leefbaarheid in de dorpen versterken en de verbondenheid tussen de gemeenschappen vergroten. Dat klinkt moeilijk maar we merken het afgelopen half jaar dat het een zeer positief effect heeft bij alle betrokkenen.”
Muzikale krachten gebundeld
Beide heren stralen energie uit: “We hebben het vanaf het begin (in oktober 2022) groots aangepakt. Zo zijn we gaan samenwerken met de Harmonie St. Joseph uit Weert-Zuid, Fanfare St. Willibrordus uit Stramproy en Het Tungelroys Orkest. Dat waren direct 100 enthousiaste muzikanten. Er is een speciale stichting opgericht om slagvaardig te kunnen werken. Hierin zitten per vereniging twee bestuurders die samen de stuurgroep vormen. Het fundament in de organisatie moest goed en stevig zijn. Naast de stuurgroep zijn er maar liefst zeven werkgroepen, zodat het werk en de verantwoordelijkheden verdeeld zijn en dat we kunnen bouwen op veel mensen.”
Geweld en liefde
Aan tafel zit ook Carin Rosbergen, de ervaren regisseur. “Vanaf het begin vlogen de creatieve ideeën over tafel. Het moest een stuk worden waarin de lokale geschiedenis van dit gebied de basis vormt. We kwamen uit bij de grote meerjarige veldslag in 1485, tussen de van Hornes en de Belgische familie van der Marck. Aanleiding was de moord op een Luikse bisschop door Willem van der Marck. Het daaruit volgende gewelddadige treffen vond plaats langs de Tungelroyse Beek ter hoogte van de Romeinse brug en zorgde voor veel doden. We hebben journalist Leo Janissen gevraagd hier een stuk over te schrijven. Samen met Paul Lammeretz van de Aldenborgh zijn de gebeurtenissen feitelijk gecheckt. Later is het verhaal verder uitgewerkt naar een toneelstuk, waarin niet alleen het geweld maar vooral de liefde centraal staat. Het bijzondere is dat het een openluchtspektakel wordt dat we gaan opvoeren in de omgeving van deze Romeinse brug. Naast de ruim 100 muzikanten brengen de koren Cantarella en SevenFifteen onder leiding van Rita Scheffers het muzikale verhaal tot leven met indrukwekkende musical- en filmmuziek voorzien van nieuwe teksten.”
Het verhaal
In het woelige jaar 1485 ontstond een bloedige veldslag aan de oevers van de Tungelroyse Beek. Het was een tijd vol plunderingen, brandende boerderijen en geschonden levens waarin wraak en geweld de boventoon voerden. Doch te midden van deze duistere tijden ontstonden onverwachte gevoelens. Griet, een jong meisje uit Tungelroy, vond een wonderlijke bondgenoot in Harm, trompetter in het vijandelijke leger. Hun liefde, verboden en gedoemd, bracht een sprankje hoop in de wereld van duisternis en bloedvergieten. Kon de band standhouden in een tijd van haat en onverzoenlijkheid.
Bloedwraak & Liefde toont de tragiek van de oorlog, de kracht van verboden liefde en de blijvende merktekenen die deze gebeurtenissen hebben nagelaten.
Een ervaring in historische sfeer
Emiel Beunen, die de PR verzorgt, vertelt enthousiast over de plannen voor decor en bühne. “Omdat de opvoering van het stuk direct langs de beek niet te realiseren was, hebben we besloten om het op een erf te doen aan de Tuurkesweg. Hier wordt een tribune gebouwd met zo’n 500 zitplaatsen. De mensen betreden het ‘openluchttheater’ via een historische poort waarnaast een horecaplein is ingericht waar de spelers in tenues van destijds de bezoekers ontvangen en zij kennis kunnen maken met gebruiken en vertier anno 1485. Die sfeer laten we ook terugkomen in de rekwisieten, banners, drukwerk en bühne.”
Onderwijs en erfgoed
Dankzij subsidies uit fondsen en van overheden kon het project gerealiseerd worden. Een van de voorwaarden: ook het basisonderwijs moet worden betrokken. Zodoende leren kinderen van groep 7 en 8 op tien basisscholen in de regio over de veldslag. Er is door de werkgroep Educatie zelfs een speciaal Van Horne-bordspel ontwikkeld en leerlingen ontwerpen hun eigen wapenschilden met leuke prijzen in het vooruitzicht.
Op deze manier wil de stuurgroep de geschiedenis en historische gebeurtenissen onder de aandacht brengen.
Grote betrokkenheid
De organisatie ervaart de afgelopen maanden een zeer grote betrokkenheid en bereidheid om mee te werken aan het spektakel. “Het wordt op deze manier een gebeuren van de hele gemeenschap van Tungelder, Rooj en Kieëntj- Moesel, zowel voor als achter de schermen”, licht Geert van Helmond toe. “Het is een enorme inspanning met vergunningen, veiligheid, infrastructuur, techniek en logistiek. Maar met zoveel hulp, medewerking en kennis van deze mensen wordt het een groot succes. En dat op de langste dagen van het jaar. We kijken er naar uit en zijn vooral trots.”
Data: 20, 21 en 22 juni
Locatie: Tuurkesweg 24 – Tungelroy
Voorstelling: 20.00 – 22.30 uur (incl. pauze), theater open vanaf 19.00 uur.
Voorverkoop: € 17,50, kassa € 20,00 (incl. consumptie)
Meer info en kaartverkoop: bloedwraakenliefde.nl