Gratis energieadvies voor alle inwoners van de gemeente Weert

Zijn zonnepanelen nog lonend? Hoe zit het met spouwmuurisolatie en groene daken? En is een warmtepomp installeren interessant? De ontwikkelingen bij het verduurzamen van woningen gaan snel en soms is het moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.

Hier komt Warm Wonen in Weert om de hoek kijken. Inwoners van Weert kunnen hier terecht voor gratis advies, hulp bij verduurzamen en energie besparen. Met als doel? Voorbereid zijn op een toekomst zonder fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Frans van Tuel, projectleider, vertelt je meer over hoe Warm Wonen in Weert jou kan helpen met het verduurzamen van je woning.

Tweede van links: Frans van Tuel, projectleider 

Warm Wonen Winkel

In de binnenstad van Weert vind je de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3. Van dinsdag tot en met zaterdag kun je hier terecht met je energievragen, ongeacht of je nu eigenaar of huurder bent van je woning.

Frans: “Elke donderdagavond vinden er ‘Praatjes’ plaats in de Warm Wonen Winkel. Een deskundige geeft in een uurtje uitleg over een bepaald onderdeel van energie besparen, verduurzamen van de woning of bijvoorbeeld biodiversiteit. Iedereen is van harte welkom om dit Praatje gratis bij te wonen.” 

Gratis advies van een Energiecoach

Bij Warm Wonen in Weert kun je gratis een afspraak maken met een Energiecoach. “De Energiecoach kijkt naar je hele woning en bespreekt de mogelijkheden om energie te besparen. Je ontvangt een advies voor jouw situatie met een schatting van de kosten en de baten. Met infrarood foto’s kunnen we in het koude jaargetijde warmtelekken opsporen en zo vaak comfortklachten oplossen. Zo helpen we Weertenaren om hun huis stap voor stap energiezuiniger te maken”, vertelt Frans.

Offertes vergelijken en subsidies

Warm Wonen in Weert doet meer. “Zo kun je bij ons terecht voor adviezen over zonnepanelen en warmtepompen. De vrijwilligers in de Warm Wonen Winkel kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het vergelijken van offertes en het aanvragen van subsidies.”

Ons team zoekt versterking

Alle werkzaamheden worden verricht door energiecoaches van Warm Wonen in Weert. Frans: “Toen we in 2018 begonnen, waren we met vijf personen. Inmiddels bestaat het team uit 22 mensen. Wat ik heel bijzonder vind, is de mooie mix van vrijwilligers, studenten en zzp’ers, van jong tot oud. Iedereen leert voortdurend van elkaar.”

Zo maken de studenten van Zuyd Hogeschool en van de Technische Universiteit Eindhoven kennis met de praktische kant van advieswerk. En de zzp’ers (vaak met een technische achtergrond) doen ervaringen op met de laatste ontwikkelingen op bouwkundig en installatietechnisch gebied. “Zonder de vrijwilligers kunnen we de Warm Wonen Winkel niet draaiende houden. We zijn altijd op zoek naar mensen die ons team kunnen versterken!” 

Lijkt het je wat om als vrijwilliger één of meerdere dagdelen bezoekers in de winkel te woord te staan en verder te helpen? Stuur een berichtje naar projectbureau@weertenergie.nl. Vermeld je telefoonnummer, dan nemen we graag contact met je op.

Verder zoeken wij voortdurend studenten en zzp’ers als energiecoach.