Goedprater

Ludo Hermans schrijft op verzoek van Punt Welzijn regelmatig een column over mantelzorg. Tijdens de ziekte van zijn vrouw was hij haar mantelzorger, maar sinds 2021 is hij zeer slechtziend en zijn de rollen omgedraaid.

Het is een natuurlijk troostmiddel te denken “het kan altijd erger”, een soort vorm van goedpraten tegen jezelf. We praten zo onze pech naar een minder erg niveau.
Ik heb geleerd dat ieder zijn eigen pijn voelt en je deze niet met die van anderen kan vergelijken. Hetzelfde geldt ook voor geluk en gelukkig zijn.
Vergelijk jij ook de vervelende gebeurtenissen die je dit jaar overkwamen met die van anderen en denk je “het kan nog erger”?
Met de emotie van het verleden bereiden we de “gedachtensoep” van morgen.
Meestal denken we de toekomst te kunnen beheersen op basis van het verleden.
Dat geldt waarschijnlijk ook voor mantelzorgers. Ook zij kijken terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In gedachten maken zij een “bucketlist” van zaken die ze anders zouden willen hebben.
Ik zou zeggen: “doe dat niet te veel”. Geniet eerst van de mooie dingen die je gedaan of beleefd hebt. Pieker niet te veel over wat gaat komen. Een probleem is er pas als het er daadwerkelijk is.
Natuurlijk maken we plannen. Geen toekomst zonder plannen. Besef dat het slechts plannen zijn.
Leren omdenken is niet gemakkelijk.

Ik heb mijn les wel geleerd. Eind april 2022 maakten wij vakantieplannen. Begin mei onderging ik, onverwachts, een openhartoperatie. In plaats van de geplande avonturen beleefden wij akelige en angstige weken. We vermoedden allerlei beren op onze weg. Maar: een olifant eet je niet in één keer. Beetje bij beetje herstelden we ons vertrouwen in elkaar en de toekomst.

Ik schreef dit jaar in opdracht van Punt Welzijn columns gericht op mantelzorgers. Iedereen kan zomaar mantelzorger worden. Dat is het ongrijpbare leven, soms stom toeval. Het is niet stom om je gevoelens te delen.

Dit is mijn laatste column voor Punt Welzijn in dit magazine. Ik wil ieder die de columns las bedanken voor hun interesse en positieve reacties.

Tot slot wens ik iedereen, dat elke oprecht gemeende wens die je hebt voor 2024, bewaarheid mag worden.
Dit is geen onzinnige toekomstwens van een goedprater maar een van harte gegund perspectief.

Ludo Hermans

Zorg jij voor een ander?
Je kunt bij Punt Welzijn terecht voor informatie, advies of een luisterend oor door te bellen naar 0495-697900 of te mailen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl.

Wil je meer columns lezen van Ludo, schrijf je dan in voor de mantelzorgnieuwsbrief via www.puntwelzijn.nl.