‘Gezond leven als medicijn’

‘Diabetescrisis’: veel meer mensen met voorstadium diabetesMeer dan 1,4 miljoen mensen in Nederland lopen het risico om diabetes type 2 te krijgen. 

Onlangs kopte het NOS-journaal met deze stelling.
We gaan er vaak als vanzelfsprekend vanuit dat je met een pilletje een kwaal kunt oplossen. Helaas wordt met een pilletje de kern van het probleem niet opgelost. Je geneest er niet van, maar je kunt er langer mee leven op een redelijk aangename manier. Het zou veel mooier zijn als we de kwaal bij het begin aanpakken.
Voorkomen is beter dan genezen! Toch is preventie in beleid en praktijk vaak minder onder de aandacht. Gelukkig verandert dat. 

Onze leefstijl veroorzaakt meer dan de helft van alle chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, nierziekten en vormen van kanker. Met een gezondere leefstijl kun je de kans hierop verkleinen. 
Gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en weinig stress helpen mee aan een goede gezondheid. 
Je leefstijl aanpassen vraagt tijd en doorzettingsvermogen. 

Onze tip? Stel haalbare doelen. Wij helpen je graag bij het halen van jouw doelen. 
Ga je met één risicofactor aan de slag? Dan heeft dit ook al positieve effecten op andere risicofactoren. Door meer te bewegen kan diabetes, hoge bloeddruk en hoog cholesterol verminderen. Gebruik je medicijnen? Dan kan het zelfs zo zijn dat je minder medicijnen nodig hebt. 
Soms zorgt het gebruik van medicijnen ervoor dat het lastig is om aan een gezonde leefstijl te werken. En wist je dat een andere leefstijl van invloed is op de werking van je medicijnen? 

We willen vóóruit en actief bijdragen aan de overgang van ziekenzorg naar gezonde zorg. Met onze kennis kunnen wij u ondersteunen in het zorgen voor uw eigen gezondheid, een gezonde leefstijl en zo min mogelijk medicijngebruik.

“Leefstijl, we zijn zelf het medicijn!” Daar zetten wij ons voor in.

Annemarie Boelens,
leefstijlapotheker