Gewichtige Zaken: ‘Een sterke geest in een sterk lichaam’ 

De zomer is voor veel mensen hét excuus om iets aan hun fysieke gesteldheid te gaan doen. Om langs de vloedlijn te kunnen flaneren in je nieuwe tankini of Speedo is een beach body een must. De ‘binnen-8-dagen-van-je-buikvet-af’-advertenties steken overal de kop op en in de sportscholen is het drukker dan op Schiphol.
De meeste mensen zijn tijdelijk fanatiek bezig met hun lichaam, maar voor sommigen is het een heuse levensstijl. Zo ook voor de 20-jarige Madelief van Gerwen. Fitness is haar lust en haar leven.

Jong geleerd…

“De liefde voor sport en actief bezig zijn zat er al vroeg in, moet ik eerlijk bekennen”, opent ze het gesprek. “Als klein meisje was ik het drukste kind van de klas en eigenlijk altijd buiten te vinden. Stilzitten was geen optie.” Op de middelbare school valt het al snel op dat Madelief een echte doener is en mag ze enkele uren per dag extra gymles volgen. “Voor mij een ideale oplossing”, vertelt ze. Na verloop van tijd besluit ze om daarnaast te gaan volleyballen. Een leuke hobby, maar toch mist ze iets. “Twee keer per week trainen en een wedstrijd waren voor mij niet voldoende om mijn energie kwijt te kunnen.”

Lockdown fitness

Rond haar 13e levensjaar kwam Madelief in aanraking met fitness. “Gewoon vrijblijvend met vriendinnen naar de sportschool. Van trainingsschema’s en letten op voeding was toen echt nog geen sprake”, laat ze lachend optekenen.

“Tijdens de eerste lockdown, in 2020, ben ik thuis serieuzer begonnen met fitness. Zo’n vijf tot zeven keer per week trainde ik. Ik werd hierdoor slanker, maar wilde ook graag gaan werken aan mijn spieropbouw. Toen de sportscholen weer openden ben ik hiermee verdergegaan. Ik heb me verdiept in trainingsmethodes en voeding en ben bij een sportschool gaan werken.” Deze kennis en haar nieuwe werkzaamheden werkten extra motiverend.

Bulken en cutten

“In die periode ben ik begonnen met ‘bulken’: Zorgen dat ik aankwam in massa en blijven trainen, zodat mijn spieren zich daarnaast verder ontwikkelden. Op mijn toppunt at ik 3500-4000 calorieën per dag om dit te bereiken.” Geen geringe opgave als je bedenkt dat een volwassen vrouw gemiddeld 2000 calorieën nodig heeft en een man zo’n 2500. Madelief was echter vastberaden. “Ongeveer driekwart jaar lang heb ik stap voor stap mijn calorie-inname verhoogd. Alleen op die manier kon ik mijn doel bereiken, dus ik ben er volledig voor gegaan. Als je eenmaal resultaat gaat zien, werkt het bovendien verslavend; het geeft echt een kick!”

Na deze periode van aankomen lag haar focus erop om zichzelf droog te gaan trainen, ook wel ‘cutten” genoemd. “In deze periode probeer je zoveel mogelijk vet kwijt te raken, zonder dat dit ten koste gaat van je spiermassa”, verduidelijkt ze. “Hier ben ik in april van dit jaar mee begonnen en momenteel train ik vijf tot zeven keer per week om een zo laag mogelijk vetpercentage te houden.”

Sportieve toekomst

Op dit moment heeft Madelief een nieuw doel voor ogen. Meedoen aan (internationale) wedstrijden. “Door zelf gedisciplineerd te trainen werk ik daarom naar een bepaald niveau toe.” Binnen nu en een jaar hoopt ze echter met een coach te gaan werken om nét die stap extra te kunnen zetten. “Om professioneel met bodybuilding bezig te zijn, moet je fysiek aan de top van je kunnen zitten”, aldus Madelief. “Een coach kijkt vanuit een objectief standpunt naar je prestaties en helpt je de puntjes op de i te zetten.”

Dat ze op de goede weg is, blijkt uit het feit dat ze regelmatig verzoeken krijgt van bedrijven in de sportbranche om reclame te maken. “Natuurlijk streelt het je ego, maar in de eerste plaats gaat het me om de sport”, zegt ze stellig.

“Mocht het niet lukken om professioneel te gaan bodybuilden, dan zou ik graag bezig blijven in de sportwereld. Van voedingssupplementen tot personal training, er zijn zoveel mogelijkheden!”

Advies

Haar omgeving reageert goed op de passie van Madelief, al vergt dat soms enige uitleg. “Ik ben me ervan bewust dat het voor sommige mensen vreemd kan lijken dat ik er het ene moment heel breed en stevig uitzie, om vervolgens weer vele kilo’s kwijt te raken.” Bodybuilding is een sport van de lange termijn, waarbij veel doorzettingsvermogen nodig is. Iedereen heeft weleens een mindere fase en juist dan is het belangrijk om door te zetten. “Het is niet iets wat onderschat moet worden”, vult Madelief aan. “Ik zou dan ook iedereen aanraden om lekker op zijn of haar eigen niveau te sporten. Mocht dat naar meer smaken, dan kun je je altijd nog verder verdiepen. Zorg er eerst voor dat je plezier in het sporten hebt, dat is het allerbelangrijkste! “

Nieuwsgierig naar de vorderingen van Madelief? Volg haar dan op Instagram: @bicepmaatje