LIFESTYLEspecial: “Geluk heeft geen groot huis nodig om in te wonen, wel een deur om naar binnen te gaan”

Welzijn of wel zijn? Een Gesprekin3Voud.

Drie gedreven coaches die vanuit liefde voor de mens dagelijks betrokken zijn bij het welzijn van hun cliënten. Met passie stimuleren en begeleiden ze hen naar een prettiger leven. Begeleiden met respect en empathie naar meer geluk. Een gesprek in 3voud met deze ondernemers.

Tom van Dooren, Didonne op den Buijs en Patricia Valkenburg met elkaar in gesprek

Didonne op den Buijsch, Patricia Valkenburg en Tom van Dooren zijn coach. Ze zijn geen gewone coach, ze zijn onderscheidend. In hun aanpak en in hun werkwijze. Een korte kennismaking.

Didonne (49): “Na jaren werken in het bedrijfsleven drong het steeds meer tot mij door dat ik het meeste plezier beleef aan contact met mensen en hen te helpen zich beter te voelen. Vanuit mijn interesse voor de ademhaling ben ik toen een Ademcoach-opleiding gaan volgen, aangevuld met een Lifecoach- opleiding. De aanleiding voor een lifecoach-traject kan heel divers zijn. Soms wil een cliënt de regie over zijn leven weer terug, soms loopt iemand vast op het gebied van werk en weet hij of zij heel goed wat hij niét meer wil maar niet wat hij wél wil. Vaak ook voelen cliënten zich enorm gehinderd door onzekerheid. Daarmee aan de slag gaan vanuit de kracht van de mens geeft mij enorm veel voldoening. Als ademcoach help ik mensen hun ademhaling te optimaliseren. Veel mensen voelen zich door een verkeerde ademhaling onrustig, gespannen of opgejaagd. Dat is jammer want de ademhaling is een anker waarop je altijd kunt terugvallen en dat je juist veel ontspanning en innerlijke rust kan geven.

Didonne op den Buijs,
Pleasant Life praktijk voor life & ademcoaching

Daarnaast ben ik inmiddels ook gecertificeerd Hartcoherentie-coach waarbij ik mensen volgens een wetenschappelijk onderbouwde methode leer om via de ademhaling veerkrachtiger met stress om te gaan en evenwichtiger in het leven te staan. Heel effectief voor mensen met stress gerelateerde klachten.”


Patricia Valkenburg,
PIKO-PIKO

Patricia (42) werkte als verpleegkundige in de zwakzinnigenzorg en de psychiatrie voordat ze acht jaar geleden startte met haar eigen praktijk Piko-Piko. “Samen met mijn deelnemers ga ik op zoek naar: wat wil ik nu echt, wie ben ik en waar loop ik tegen aan? En wat heb ik nodig? Deze levensvragen inspireren mij enorm. Ik ben ervan overtuigd dat alle antwoorden in de mens zelf zitten en ik help mensen de antwoorden te vinden. Het gaat vaak over kwetsbaar durven zijn en verantwoordelijkheid nemen. Het proces gaat steeds meer van het denken naar het diepere voelen, totdat je uitkomt bij je kern. Waarbij veiligheid, gelijkwaardigheid en vertrouwen voor mij het belangrijkste zijn. Met het uiteindelijke doel om je vrij te voelen door oude patronen los te laten, leren voelen en ernaar handelen, het vinden van rust en balans en te leven vanuit jouw unieke kracht.”

Tom van Dooren (28) volgde de opleiding Sport, Management en Ondernemen in Amsterdam.  Daarnaast heeft hij veel in coaching gedaan, zoals mental coaching en teamcoaching. Naast de voetbalcoaching vanuit de KNVB heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van personal trainingen.  Zo kwam hij – als personal trainer in de fitness – met de franchiseorganisatie fit20 in contact.

Tom van Dooren, FIT20 Weert

“Ik ben nu personal trainer én ondernemer, waarbij ik vanuit mijn passie mensen kan helpen naar een gezondere en fittere levenswijze. Onze wetenschappelijk bewezen formule houdt in dat je in slechts 20 minuten per week fitter, sterker en gezonder wordt. Het is een APK voor de algemene gezondheid.

Bij fit20 Weert train je wekelijks 85% van je spieren. Je hebt er privacy – traint alleen of in duo vorm – en traint altijd onder begeleiding. Na afloop hoef je niet te douchen aangezien je niet gaat zweten én je traint altijd op vaste afspraken voor de bekende stok achter de deur. Het is heel laagdrempelig en toepasbaar voor jong en oud, aangezien iedereen op zijn/ haar eigen niveau traint. Super easy, maar oh zo doeltreffend.  Sommige leden merken na een paar weken al flinke vorderingen in hun gezondheid: nek- en onderrug-klachten verminderen of verdwijnen, kracht en energie nemen toe.

Ook de soepelheid in de gewrichten verbetert, het is goed voor de bloeddruk en de stofwisseling en gaat osteoporose tegen door versterking van de botten. Deze krachttraining in slow motion helpt zelfs tegen klachten als reuma, artrose, fibromyalgie en dergelijke.  Het is kort, krachtig en een uitkomst voor iedereen. Ook als je al fit bent, want dit wil je uiteraard ook blijven. Preventief trainen is ook belangrijk.” 

De drie zijn het erover eens dat mensen die vanuit eigen wil met hen een traject ingaan het beste gemotiveerd zijn. Didonne: “Mensen denken soms dat ze rigoureuze stappen moeten zetten om zich beter te voelen maar dat is vaak helemaal niet nodig. De belangrijkste verandering komt vanuit jezelf. Door contact te maken met je gevoel en je bewust te worden van belemmerende gedachten vanuit angst en deze om te buigen naar helpende gedachten vanuit vertrouwen, voelt het leven al een heel stuk lichter en prettiger.”

Patricia vult aan: “Vaak na ernstige gebeurtenissen is de kans op levensverandering het grootst. Dit omdat je dan eigenlijk wordt ‘gedwongen’ om stil te staan. Stilstaan en/of vertragen biedt mogelijkheden tot bewustwording en groei. Uiteindelijk wil iedereen leven vanuit zijn kracht en negatieve patronen loslaten. Dat zal leiden tot een aangenamer leven en tot denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”
Ook Tom ervaart dit zo: “Wanneer mensen niet fit zijn, bewegen ze minder en zitten ze niet lekker in hun vel. Dat heeft zijn weerslag op het totale functioneren. Maar ook op hun humeur en productiviteit. Met een andere levensstijl merk je snel resultaat. Je lijf voelt beter en je gedachten worden positiever en uiteindelijk sta je sterker.”

Didonne: “Ik beleef nu veel meer plezier aan mijn werk. Weer terug naar waar het echt om draait in het leven.” Patricia bevestigt deze conclusie. “Bewust worden van je eigen zijn, je gedachten, je gevoelens maar ook je verlangen en je onzekerheden is het begin van patronen doorbreken. Luisteren naar je lichaam, erkennen en toe durven laten, zijn nog vaak onbekende begrippen. Maar als je eenmaal begint aan je eigen persoonlijke ontwikkeling kun je niet meer terug. Je weet het al. Je kunt niet meer doen alsof je het niet weet. There is no way back”, lacht ze. “En uit ervaring weet ik dat als iets heel erg pijn doet je liever de ander de schuld wil geven dan te kijken naar jezelf. Boosheid leidt ons even af van de pijn. ‘Pijn is groei van bewustzijn’. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf vraagt moed. Van onzekerheid naar vertrouwen groeien ook. “

Didonne: “Je ademhaling is daarbij een graadmeter waaraan je heel goed kunt zien hoe je in het leven staat. Deze houd je niet voor de gek. Als je rustiger ademt, heb je letterlijk en figuurlijk meer lucht. Dat komt je hele ‘zijn’ ten goede.”
“Dus is het: ‘wel zijn’ in plaats van welzijn”, voegt Patricia toe.

Naast zijn werk als personal trainer is Tom ook voetbaltrainer bij het 1e damesteam van Eindse Boys. “Daar merk ik ook dat de meiden gemotiveerd zijn om te sporten en daarin een uitlaatklep vinden. Door te sporten zijn ze fitter en energieker. Die parallel zie ik ook in mijn werk. Bewustwording van een bepaalde noodzaak leidt tot motivatie en resultaat”. Dat ervaren we alle drie.

Didonne: “Ook werkgevers zien steeds meer het gezamenlijk belang in van een medewerker die goed in zijn vel zit. Zij maken hiervoor vanuit een vitaliteits- of ontwikkelingsbudget middelen vrij.”

Didonne, Patricia en Tom hebben elk hun eigen vakgebied en expertise. Maar het doel is hetzelfde. Mensen helpen te veranderen en hen daarin begeleiden Om uiteindelijk een positieve verandering teweeg te brengen waardoor de deelnemer zich vele malen beter voelt, beter functioneert en dus een prettiger leven krijgt.

“Als je open staat voor verandering is de eerste stap al gezet. Want, het mooiste wat je kunt zijn is jezelf”, sluit Patricia af. Daar zijn ze het alle drie roerend mee eens.

Pleasant Life praktijk voor life & ademcoaching
Didonne op den Buijsch; www.pleasantlife.nl                                       

Piko Piko Coaching & Counseling 
Patricia Valkenburg; www.piko-piko.nl                                                     

Fit20 Weert
Tom van Dooren; www.fit20weert.nl