Geneesmiddeltekorten

Afgelopen maand is er een inventarisatie gedaan naar problemen door de vele tekorten aan geneesmiddelen in Nederland. 
We hebben – voor zover mogelijk – tussen de werkzaamheden door melding gemaakt van de vaak creatieve oplossingen die we in de apotheek moeten bedenken. 

In één week tijd kwamen er op die manier van zo’n 600 deelnemende apotheken 25.000 van dit soort meldingen. Een ongelooflijk aantal met veel bijkomende problemen voor de betreffende patiënten!
Vaak kunnen we in overleg met de voorschrijver een alternatief geneesmiddel voorstellen om de behandeling niet te hoeven onderbreken. 

Een alternatief heeft vaak een net iets ander effect dan het vertrouwde middel waarop de therapie is ingesteld. Dat kan dus niet altijd zonder problemen, een identiek middel is niet altijd te vinden. 
In overleg met de patiënt kunnen we wel laten weten wat de mogelijkheden zijn die we wel kunnen bieden. Soms is het mogelijk om een (vergelijkbaar) geneesmiddel te importeren uit het buitenland, weliswaar tegen vaak hogere kosten. Soms is afwachten tot het juiste middel binnenkomt de beste oplossing en in enkele gevallen is overstappen naar een middel waarvan we eigenlijk al weten dat het niet de beste oplossing is, maar wel de enige keuze. 
Veel (extra) werk in de apotheek dus en vaak ook veel onbegrip voor zoveel ongemak in een ‘ontwikkeld land als Nederland’.
Helaas kunnen we in dit geval in de apotheek alleen nog maar meedenken in oplossingen …

drs. Pieter D.J. Zuijdgeest,
apotheker

Apotheek Zuijdgeest
www.apotheekzuijdgeest.nl