Geef je zelfvertrouwen een boost

Geef je zelfvertrouwen een boost. Hoe doe je dat? Je kunt eens googelen. Zo kwam Tamara Kluskens uit bij een boudoir fotoshoot. Dat wekte haar nieuwsgierigheid en drie jaar later verruilde ze haar job bij een internetbureau voor haar eigen boudoir fotostudio.

Meer tot bloei komen

Ik bezoek Tamara thuis op Hushoven waar ze ook haar studio heeft. Bij binnenkomst ervaar ik meteen een fijne en warme sfeer. Rijke, zachte stoffen in sjiek donkergroen en oudroze kleden de ontvangstruimte. Een relaxfauteuil en een kopje koffie staan klaar voor me. Zou dat de ‘Boudoir Beleving’ al zijn?
Tamara (31 jaar) komt uit de regio Den Bosch en is voor de liefde naar Weert verhuisd. Haar man, Tommy Kluskens, leerde ze kennen tijdens de opleiding ICT/Media Design aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Na haar opleiding gaat Tamara aan de slag als visual designer bij een internetbureau in Eindhoven. Tamara: “Ik werkte opdrachten uit voor bedrijven als Heineken, ASML en DAF. Het was fijn werken maar ik miste ook wat. Je moest werken binnen de kaders en richtlijnen van de huisstijl van het merk. Dat beperkte mij creatief gezien. Daarnaast was ik heel introvert en had weinig zelfvertrouwen. Mijn leidinggevende zag wel potentie en stimuleerde mij om een cursus mindfulness te gaan doen. Daar heb ik geleerd dat ook mijn mening er toe doet, maar ook ‘wat wil ik nu eigenlijk’. Zo kwam het besef dat het ‘binnen de lijntjes kleuren’ niet bij mij paste. Mijn creatieve geest moest meer tot bloei komen. En ik wilde werken aan mijn zelfvertrouwen. Hoe dan? Via Google kwam ik bij een boudoir fotoshoot. ‘Dat is interessant’, dacht ik en zo is het eerste zaadje geplant. Het daadwerkelijk doen, was een tweede.”

Een voorzichtige stap naar boudoir fotografie

“Mijn man Tommy was ook enthousiast, maar ik durfde niet,” vervolgt Tamara. “Hij heeft mij toen, in overleg, een boudoir fotoshoot voor mijn verjaardag cadeau gegeven. En zo heb ik het toch gedaan. Toen ik de foto’s zag, was mijn eerste reactie ‘ben ik dat?’ De foto’s waren heel mooi en dat geeft echt een boost voor je zelfvertrouwen. Daarna heeft het nog wel even geduurd voordat ik zelf met boudoir fotografie begon. Vanuit mijn opleiding had ik een basis in fotografie, maar ik ben zelf gaan uitzoeken wat ik mooi vond, in welke sfeer en setting. Ik ben eerst foto’s van mezelf gaan maken. Toen ik over die resultaten tevreden was, heb ik de eerste foto’s (anoniem!) op Instagram gezet. Daar kreeg ik hele leuke reacties op. Op die manier heb ik gekeken of er animo was voor boudoir fotografie en of mijn foto’s goed genoeg waren. Daarna heb ik een vriendin gevraagd of ze een fotoshoot wilde doen. Dat voelde veilig en dan mocht ik nog fouten maken. Ook haar foto’s werden goed ontvangen via Instagram. En zo is het balletje gaan rollen.”

Je geld verdienen met wat je gelukkig maakt

“Daarvoor moest ik over een drempel heen: bang om fouten te maken en ik leg de lat voor mezelf erg hoog. Ook moest ik nog bedenken hoeveel ik voor een shoot ging vragen en hoe ik de ruimtes wilde aankleden. De definitieve beslissing viel drie jaar geleden. Ik gaf mezelf een deadline en ben heel trots dat ik na een half jaar voldoende shoots had om de studio fulltime te gaan doen.”

De Boudoir Beleving

“Ik heb een heel dankbaar beroep. In een mum van tijd zie je hoe iemand kan opbloeien en zichzelf meer open durft te stellen. Als klanten het eindresultaat zien, kijken ze vanuit een heel ander perspectief naar zichzelf. Voelen zich vrouwelijker en zelfverzekerder. Je helpt mensen echt verder om een volgende stap te zetten. Want je zelfvertrouwen vergroten, heeft een domino-effect.

Soms moet ik uitleggen wat ik doe en hebben mensen een verkeerd beeld van boudoir fotografie. Er zijn natuurlijk veel soorten, maar ik maak geen erotische foto’s. Het boudoir was vroeger de ruimte waar een vrouw zich terugtrok en zich klaar maakte voor het diner of de avond. Die sfeer en beleving wil ik graag terug laten komen in mijn studio en in de foto’s. De Boudoir Beleving, noem ik het. Met alles erop en eraan: haar, make-up en mooie lingerie. En als je jouw foto’s terugziet, moet je die beleving en dat gevoel opnieuw ervaren. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat klanten zich veilig en op hun gemak voelen.”

Tip voor meer zelfvertrouwen?

“Zoek uit wat bij je past. Mindfulness opende mijn ogen. Daarna heeft de boudoir fotoshoot veel voor mij gedaan. Het mooiste is dat ik daar nu anderen mee help om stappen te zetten naar meer zelfvertrouwen,” aldus Tamara.