Gebruik een warmtepomp op een slimme manier!

Hoe kan je van het aardgas af, zonder dat je stroomverbruik omhoogschiet? Een lastige vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn. Bert en Miriam Senden kozen voor een slimme bodemwarmtepomp met grote boiler en buffervat. Waarom een slimme warmtepomp dom gebruiken?

Onder de grond

Aan de buitenkant van hun huis aan de Paltrokmolen in Weert is niets te zien. Er hangt geen buitenunit en er lopen geen leidingen langs de muur. Het enige dat opvalt, is de lege voortuin en de net gelegde tegels in de oprit. “Als er volgend jaar weer bloemen en planten groeien, ziet niemand meer dat eronder vier bodemlussen met een diepte van elk 110 meter liggen. Door deze bodemlussen loopt een vloeistof die bodemwarmte opneemt en vervolgens afgeeft aan onze slimme bodemwarmtepomp”, zegt Bert Senden.

Onderweg

Bert en Miriam kochten in 2002 de vrijstaande woning. De woning is uit 1994 en redelijk geïsoleerd. “Ons energieverbruik was ongeveer 3500 m3 gas en 5000 kWh stroom. “Om ons heen zagen we mensen bezig met zonnepanelen. Toen de panelen rendabel werden, zijn we ingestapt.” In 2016 kwamen er 20 zonnepanelen op het dak. In 2018 werd het dubbelglas vervangen door HR++ glas. En in 2022 maakten de gloeilampen plaats voor ledverlichting.

Van het gas af

Bert is strategisch adviseur grond- en vastgoedbeleid bij de gemeente Venlo. Ook geeft hij sturing aan de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed in die stad. “Vanuit mijn werk ben ik bij het verduurzamen van gebouwen betrokken. Toen de energieprijzen mede door de oorlog in Oekraïne erg omhooggingen, wilden we van het gas af en minder afhankelijk worden van de energiemaatschappijen. Maar hoe? Wat is slim?”

Warm Wonen in Weert

Bert zocht op internet naar betrouwbare informatie. De website van Warm Wonen in Weert kwam voorbij. “De energiecoach van Warm Wonen in Weert heeft ons goed geadviseerd. De energiecoach heeft meegekeken met de offertes en geadviseerd bij kleine energiebesparende maatregelen, zoals kierisolatie, kitten van naden, ventilatie met warmteterugwinning, bredere aan- en afvoerleidingen voor de vloerverwarming en heeft een bijdrage geleverd in de toepassing van de warmteverliesberekening.

Goedkoop in gebruik

Het echtpaar Senden isoleerde en zette de CV-ketel op 45 graden Celsius. Een warmtepomp werkt bij lage temperatuurverwarming. Bert dacht aan een lucht/water warmtepomp, maar dat veranderde snel. “We wilden een degelijke, duurzame stap zetten. Zuinig omgaan met energie. Een bodemwarmtepomp is duur in aanschaf, maar goedkoop in gebruik. Deze verbruikt maar de helft aan stroom van een lucht/water warmtepomp.”

Voordelen

Andere argumenten die pleiten voor de bodemwarmtepomp zette Bert op een rijtje. Zo’n pomp heeft een zeer hoog rendement, juist ook in de winter. De levensduur is langer dan bij een lucht/water warmtepomp. Er is geen buitenunit, dus geen geluidsoverlast en geen leidingen aan de buitenmuur. De bodemwarmtepomp kan ook energiezuinig koelen. Dan wordt ‘s zomers de warmte vanuit het huis in de bodem opgeslagen om in de herfst weer te worden gebruikt om het huis te verwarmen. Door bij warm weer de warmte in de bodem te brengen, in plaats van de hitte naar de omgeving uit te blazen, wordt een bijdrage geleverd aan het ter plekke beperken van hittestress. Dit is bij zeer warme dagen een terugkerend probleem in stedelijke gebieden.

Gratis afspraak met Energiecoach

Slimme pomp

Bert Senden had nog een grote wens. Hoe zorg je zo voordelig mogelijk voor warmte in de winter en op bewolkte dagen als je van het gas af bent? Op advies van de energiecoach van Warm Wonen in Weert schaft Senden een boiler en buffervat aan met veel meer water dan zijn vrouw en hij dagelijks nodig hebben. Beide vaten bevatten vijfhonderd liter en fungeren als een batterij. Om daar optimaal gebruik van te kunnen maken, is het nodig dat de warmtepomp kan communiceren met de omvormer van de zonnepanelen, vloerverwarming etc. Een slimme pomp doet echter meer. Die kijkt ook naar de energieprijzen, weersverwachting en comfort. 

Inregelen

Bert en zijn vrouw kozen voor de nieuwe slimme bodemwarmtepomp van NIBE (S1156 – 13 kw). “Deze pomp maakt maximaal gebruik van de zelfopgewekte zonnestroom en koopt de ontbrekende stroom in tegen het daltarief. We hebben een dynamisch energiecontract.” Het inregelen van zo’n slimme pomp vraagt om technische vakkennis. Naast Bert en Miriam Senden woont Lennard Bucks, engineer van het Weerter bedrijf Be Lenergy. Hij is acht jaar lang software engineer geweest. Lennard Bucks heeft van het begin tot het eind meegekeken met de installatie van de bodemwarmthepomp en de elektra verzorgd. De meterkast heeft Lennard Bucks toekomstbestendig gemaakt, de communicatie tussen de apparaten op elkaar afgestemd en alvast een buis onder de grond gelegd voor een toekomstige laadpaal. “Door de juiste communicatie, bespaar je energie en ben je toekomstgericht bezig. Een warmtepomp slim inregelen is waardevol, zeker met het oog op de afschaffing van de salderingsregeling in 2027.”  

Advies

Bert en Miriam Senden: gebruik een warmtepomp op een slimme manier!