Foto’s schieten op de kermis

‘Altijd prijs!’

Vraag de gemiddelde, rechtgeaarde Weertenaar wat de mooiste periode van het jaar is en het antwoord is meestal “Vastelaovendj” of “Wieërt kermis”. De Weerter kermis staat zelfs landelijk bekend als een evenement van formaat. Als u op dit moment een raam openzet, is de kans groot dat u de kermis hoort. Een sfeerverhogende aanrader bij het lezen van dit artikel!

Liefde op het eerste gezicht

Toen Kevin Doré als kleuter met zijn klasgenootjes voor de eerste keer ging kijken naar de opbouw van de kermis in Weert, was hij meteen verkocht. “Met name de grotere attracties maakten een diepe indruk”, vertelt hij. “Op die leeftijd lijkt alles natuurlijk reusachtig, maar bij de aanblik van bijvoorbeeld de Turbo Polyp, de Break Dance en de Enterprise maakten mijn gedachten overuren.” Die liefde voor de kermis is niet meer weggegaan en elk jaar begint het bij Kevin opnieuw te kriebelen zodra de zomer op zijn einde loopt.
“Als ik eerlijk ben, sta ik nu als 31-jarige nog altijd met open mond van verbazing te kijken als ik zie hoe de verschillende onderdelen van trailers geladen worden en vervolgens in elkaar gezet worden tot een indrukwekkende attractie”, zegt hij zonder blikken of blozen. 

Bovendien is Kevin eind september jarig en “een mooier verjaardagsfeestje kun je niet hebben”, vindt hij. “Helaas valt mijn verjaardag dit jaar net buiten de kermisperiode, maar een feestje wordt het zeker”, knikt Kevin vastberaden. “Ik kijk nu alweer uit naar een traditionele kermis op zeven pleinen. We hebben de op een na grootste kermis van het land, maar met afstand de mooiste als het gaat om de opstelling, de mix van attracties, vermaak- en eetzaken en natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding.”

Het totaalplaatje

Rond 2005 is Kevin lid geworden van diverse online kermisfora. Met name de fotoreportages van kermissen in binnen- en buitenland spraken hem aan en het duurde dan ook niet lang voordat hij zelf begon met foto’s maken. “Eerst met mijn smartphone, maar tegenwoordig ga ik op pad met een spiegelreflexcamera. Tijden veranderen nu eenmaal”, lacht hij.
In het begin fotografeerde hij met name de grotere, spectaculaire attracties. “Je merkt toch dat veel mensen dat het liefste zien.” Zelf is hij echter op zoek naar meer. “Voor mij is de kermis een totaalplaatje dat een bepaald gevoel bij mensen opwekt. Daarom fotografeer ik alles; van de kleine nostalgische vermaakzaken tot aan de meest moderne en technisch geavanceerde attracties. Ze spelen allemaal hun eigen rol in het verhaal dat ik met mijn foto’s probeer te vertellen”, legt hij uit.

Kevin geniet bovendien van de reacties van de mensen die de attracties trotseren. “Van nerveuze volwassenen tot blije kindergezichtjes; de kermis maakt bepaalde, pure emoties bij mensen los. Geweldig om te zien als ik door mijn foto’s blader”, vertelt hij met een grote glimlach. 
Kevin is voor een reportage altijd een gehele dag, en soms ook meerdere dagen, op een kermis te vinden. “Voor Weert Kermis neem ik zelfs altijd enkele weken verlof, zodat ik vanaf de opbouw tot en met het afbreken niets hoef te missen.” Gemiddeld schiet hij zo’n 2000 foto’s per kermis. “Vaak ben ik de dag erna al druk bezig met het selecteren van de mooiste foto’s voor de reportages op mijn website. Daar ben ik bijzonder kritisch in, want het verhaal moet kloppen. De sfeer die ik zelf voel, wil ik overbrengen op de mensen die de foto’s bekijken.”

In the picture

“In de loop van de jaren ben ik steeds meer kermissen gaan bezoeken en fotograferen. Eerst in omliggende steden en dorpen, later ook in België, Luxemburg en Duitsland.” Hierdoor heeft Kevin veel exploitanten leren kennen en zijn er zelfs vriendschappen ontstaan. “Enkele jaren geleden kon ik vanwege een ongelukje (“niks ernstigs, gelukkig!”) Weert kermis niet bezoeken. Toen kreeg ik veel berichten van exploitanten met de vraag waarom ik niet op de kermis te vinden was. Uiteindelijk werd er zelfs een fruitmand bezorgd!”
Daarnaast komt het regelmatig voor dat Kevin zijn foto’s tegenkomt op social media en bij exploitanten op hun website. “Een heel mooi compliment dat ze mijn foto als visitekaartje voor hun attractie gebruiken!”
Zijn enthousiasme voor, en kennis van, de kermiswereld is ook buiten de pleinen niet onopgemerkt gebleven. Zo is Kevin door de gemeente Weert al enkele malen gevraagd om deel uit te maken van de kermisjury en ook als het gaat om tips voor eventuele nieuwe blikvangers voor de kermis weten ze hem te vinden. “Het is fijn om te zien dat mijn passie en inzet zo gewaardeerd worden”, zegt hij met gepaste trots. “Als geboren en getogen Weertenaar is Weert Kermis voor mij toch altijd het hoogtepunt van het jaar en daar draag ik maar wat graag aan bij!”

Voor de fotoreportages van Kevin kunt u terecht op zijn website.