Familievoorstelling in het Munttheater

ENJOY & SING ALONG!

Creatura viert op 14 oktober a.s. haar 10-jarig jubileum met een familievoorstelling in het Munttheater. Met muziek die de bezoekers aangenaam en bekend in de oren zal klinken en uitnodigt om mee te zingen.

Een programma voor iedereen

Creatura wil, samen met veel instanties en de gemeente Weert, speciaal aandacht besteden aan mensen die eenzaam zijn en niet of nauwelijks in de gelegenheid zijn een theatervoorstelling te bezoeken. 
Het programma van ENJOY & SING ALONG! is een uitnodiging aan alle generaties: jong, oud en alle leeftijden daar tussenin. 
Creatura hoopt dat alle mensen bij deze voorstelling voelen dat we samen één zijn en dat we met elkaar verbonden zijn.  

Programma

Wie is niet opgegroeid met de muziek en de liedjes uit de musical The Sound of Music? Wie kent niet Edelweiss en Do-Re-Mi? 
De songs van Elton John uit The Lion King, zoals The Circle of Life en Can you feel the love tonight, klinken iedereen toch als muziek in de oren! 
En wat dacht je van I feel pretty en Maria uit de West Side Story?
Maar er is nog meer bijvoorbeeld Angels van Robbie Williams en Africa van Toto. 
Muzikale verrassingen zijn zeker Adiós Nonino (bekend van de traan van Maxima) en Nella Fantasia van Ennio Morricone.

FAUVE SCHELFHOUT–KESSELS(regisseur): 

‘ENJOY & SING ALONG!  is voor mij plezier, plezier dat van het podium afstraalt. Bij ‘Creatura’ denk ik aan creativiteit. Ik zie een show met veel creativiteit en een grote verscheidenheid aan muziek. Een voorstelling is zóveel meer dan zang. 
Deze wordt versterkt met begeleiding, licht, achtergrondbeelden, beweging en aankleding.’

TON VAN DE WEEM (muzikale leiding):

‘De koorleden zijn zeker van zichzelf en zingen met overtuiging. Dat is zeker merkbaar in de zaal. Op het moment suprême stijgen koorleden boven zichzelf uit. Dat is mooi om te zien en vooral om te horen. En het is helemaal te gek dat kinderkoren meedoen.’

Samen!

Een feest vier je nooit alleen. Daarom heeft Creatura een aantal andere koren en solisten uitgenodigd voor haar jubileumvoorstelling. In de samenstelling van de uitvoerenden komt heel duidelijk naar voren: samen, ongeacht leeftijd, genieten van koormuziek.
De jongste artiest is zeven jaar, de oudste 83!

Uitvoerenden

Op het podium en voor het voetlicht komen: Gemengd Koor Creatura en Vocaal Ensemble Phoenix onder leiding van Ton van de Weem, Popkoor Equal Voices onder leiding van Rita Scheffers, Jeugdkoor Equal Voices onder leiding van Janneke van Reenen en Schoolkoor Kameleon onder leiding van Patricia van Reenen.
Het Creaturacombo staat onder leiding van Toon Konings. Solistische medewerking verlenen de Weerter musici Trix Reintjens (accordeon), Rens Teunissen (zang) en Ilse Maas (zang). Het geheel staat onder regie van Fauve Schelfhout.

EEN TEGEN EENZAAMHEID

Sinds 2010 vindt elk jaar de ‘Week tegen Eenzaamheid’ plaats. Is dat nodig? Jazeker! 

Wat is eenzaamheid? Onderzoekers zeggen onder meer dat eenzaamheid te maken heeft met het gebrek aan echte warme relaties en het gebrek aan ‘gewone’ menselijke contacten.
Eenzaamheid komt op alle leeftijden voor. Bij ouderen op zeer hoge leeftijd is eenzaamheid meer aanwezig dan bij jongeren.
Uit cijfers van de gezondheidsmonitor 2020 (GGD/CBS en RIVM) blijkt dat één op de tien volwassenen in Weert en Nederweert ernstig eenzaam is.
Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar eenzaamheid doorbreken kan wel. Zingen in of mét een koor helpt tegen eenzaamheid!

Creatura-voorzitter Mathieu Litjens:
‘Zingen is een verbindende factor en stimuleert contacten met familie, vrienden en wijkbewoners. Wij willen zingen inzetten als middel om vereenzaming en maatschappelijk isolement te doorbreken en te voorkomen.’

Creatura-dirigent Ton van de Weem: 
‘Zingen verlaagt de bloeddruk en lijkt op yoga. Zingen vergroot je zelfvertrouwen en heeft zoveel gezonde effecten dat zangtherapie in het verzekeringspakket zou moeten zitten. 
Tijdens het zingen is er verbinding en zijn de harten open. Dat is uiteindelijk ons grootste verlangen; het maken van verbinding van hart tot hart.’