Extinction Rebellion bij de Biesterbrug

Wekenlang hebben de demonstranten van de internationale actiegroep Extinction Rebellion iedere dag om 12.00 uur de Utrechtsebaan, onderdeel van de A12, in Den Haag geblokkeerd. Inmiddels zijn de acties (tijdelijk?) opgeschort. Met hun vreedzame maar het verkeer ontwrichtende acties willen zij de regering dwingen de klimaatcrisis serieus aan te pakken. Een aantal bekende Nederlanders, waaronder actrice Carice van Houten, ondersteunt de acties van Extinction Rebellion.

Demonstreren tegen overheidsbeleid is van alle tijden. Ook -of moeten we zeggen zelfs? – in Weert. Op deze foto uit 1930 zien we een demonstratie bij de Biesterbrug. Ook hier is jong en oud aanwezig en ook hier zijn hoogwaardigheidsbekleders van die tijd in beeld. We zien op de tweede rij allemaal mét hoed zoals dat past bij mensen van stand v.l.n.r. notaris Welters, W. Sluijters (directeur van grossierderij HIMA), de huisartsen Vrancken en Peeters, Herman Smeets en bakker Theodoor Driessens. 

Waar demonstreren zij tegen? 

Omstreeks 1928 kwam het Ministerie van Verkeer met het plan om vanuit Eindhoven een nieuwe weg aan te leggen met een hoge brug over het kanaal ter hoogte van de huidige Observantenstraat. De Stadsbrug zou een voetgangers- en fietsersbrug worden van 20 meter met de nodige trappen. De Biesterbrug zou helemaal verdwijnen!

Acties Biesterbrug als inspiratiebron tegen overheidsbeleid

Daar was de goegemeente het natuurlijk niet mee eens. Dus werd er stevig geprotesteerd. De hoge vaste brug was dan misschien wel een oplossing voor het toenemende autoverkeer, maar voor de gewone Weertenaren was het een groot obstakel. 

Hoge heren demonstreren tegen vaste hoge brug

Misschien ter inspiratie en geruststelling van de ‘rebellen’ van Extinction Rebellion: de demonstratie in Weert had succes! De Stadsbrug én de Biesterbrug zijn er nog en het onzalige plan van het Ministerie voor een hoge brug is nooit uitgevoerd. Het drukke, steeds internationalere verkeer, rijdt sinds 1999 via het zogenoemde Slingertracé met een grote boog om Weert heen.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert