Er komen betere tijden

En zo is het alweer 2022. De tijd vliegt. Vooral als je het naar je zin hebt. En dat heb ik het hier in Weert. Enorm naar mijn zin! 

Waar blijkt dat dan uit hoor ik u denken. Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig, maar gevoel laat zich altijd lastig op papier zetten. In dit geval ga ik het toch proberen.

Weert is een mooie gemeente. Dat heb ik al vaker omschreven. Maar waarom is Weert zo’n mooie gemeente? Dat heeft te maken met de aard van de inwoners, een prachtige (logistieke) ligging met veel natuur, een mooie economische positie, hardwerkende ondernemers, vrijwilligers, verenigingsmensen en ambtenaren die het beste voor hebben met Weert. Maar daarnaast heeft u ook een goed team van wethouders en gemeenteraadsleden. En veel bestuurlijke uitdagingen voor de toekomst. 

Redelijk recent schreef ik mijn nieuwjaarsspeech. Terwijl ik daar mee bezig was, dwaalden mijn gedachten af naar alles wat ik al heb meegemaakt in Weert. Dat is stiekem toch al heel veel. De eerste werkdagen van mijn burgemeesterschap in Weert zal ik niet snel vergeten. Tijdens dat weekend werd de vogelgriep geconstateerd bij een kalkoenbedrijf in Weert. Als gevolg daarvan moesten deze kalkoenen, en de kippen van een nabijgelegen bedrijf, worden geruimd. Dat dit desastreuze gevolgen heeft voor de eigenaren hoef ik niet uit te leggen. Toch zagen beide jonge ondernemers los van elkaar wel weer een toekomst voor hun bedrijf. Dat dit positieve gevoel boven op deze ellende toch overheerste, raakte me. En juist die positieve insteek, zoals door deze jonge ondernemers destijds getoond, moeten we laten uitstralen over heel Weert. Want… helaas zijn we nog niet uit de COVID-crisis. Zoals de geschiedenis leert, volgt er dan ook weer een periode van opbouw. Immers veel (menselijke) verbindingen zullen weer opnieuw leven in geblazen moeten worden. Een taak voor ons allen!

Daarnaast geniet ik van de toevallige ontmoetingen met inwoners. Nog voordat ik officieel ben benoemd in Weert, maar vlak na het kennismakingsartikel in dit magazine, werd ik door een echtpaar in Weert op straat herkent. Wat volgde was een leuk gesprek. Enige tijd later, net na mijn officiële installatie vond ik een leuk bericht van dit echtpaar in mijn e-mail. Daarin stonden felicitaties en succeswensen, afgesloten met de tekst, ‘misschien weet u het nog, maar wij hebben u destijds even kort op straat gesproken’. Dat soort leuke berichten blijven me bij. 

Helaas is het niet altijd spik en span in Weert. Nadat ik samen met mijn echtgenote op oudejaarsdag oliebollen ben gaan brengen aan de hardwerkende mensen van de politie, brandweer en ambulancedienst, ben ik op pad gegaan. Samen met BOA’s van team Toezicht en Handhaving en met een team van de politie heb ik rondes gemaakt door Weert. Ondanks het vuurwerkverbod troffen we op verschillende plekken vandalisme aan. Vernielingen van prullenbakken, die toch al snel enkele honderden euro’s per stuk kosten, en kapotte verkeersborden. Jammer, het levert overlast op en het is zonde van het geld als je het mij vraagt. 

Laten we de komende tijd eens proberen nog respectvoller met elkaar om te gaan. Respect is overigens wederzijds. Heb respect voor iemand anders mening. Het is een groot goed in Nederland om je eigen mening te mogen hebben. Verlies daarbij echter nooit het respect voor de ander. Probeer daarom ook eens op sociale media-aandacht te hebben voor de wijze waarop op “posts” wordt gereageerd. Ik lees nog te vaak onnodig grievende opmerkingen dan wel polariserende opmerkingen. Ik doe een dringend beroep op iedereen. Laat dit de komende jaren eens achterwege. Laten we samen voor de verbinding gaan en ook samen deze ellendige Coronaperiode achter ons laten.

En specifiek voor alle ondernemers van Weert: blijf ondernemen. Er komen zeker betere tijden! 

Tja, en dan de afsluiting van deze column. Ik ga verder met het luisteren van een leuk lied: … Een eigen huis… een plek onder de Weerter zon…. :).

Ondanks dat het inmiddels al een tijdje na Nieuwjaar is, wens ik u allen een goed, maar bovenal gezond 2022!

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.