Energiefixers van Warm Wonen Thuis komen naar je toe

Twee energiefixers van Warm Wonen Thuis bellen aan bij mevrouw Hendriks. zij woont in een huurappartement aan de Driesveldlaan in Weert. Ze is blij verrast. In haar brievenbus had ze wel een foldertje van de Warm Wonen Thuis gevonden, maar ze had er verder niets mee gedaan. Gelukkig bellen de energiefixers van Warm Wonen Thuis ook steeds vaker zelf aan bij inwoners. Eenmaal binnen begroet de kleine Keeshond Angy de klussers enthousiast. Of de energiefixers koffie lusten? Nou en of. “We helpen u met kleine energiebesparende klussen. Hierdoor verbruikt u minder energie. Dat is goed voor uw portemonnee.”

Mevrouw Hendriks (63 jaar) woont sinds 2021 in het appartement. Ze is in Hamont geboren, net over de grens in België. Lang heeft ze met haar ex-man Huub in Budel-Schoot gewoond. Ze werkte als schoonmaakster bij wat nu het Bravo College Cranendonck heet. In 2016 is ze naar Weert verhuisd. Mevrouw Hendriks heeft twaalfenhalf jaar bij de Risse gewerkt. Helaas is ze door psychische problemen geheel afgekeurd.

Mevrouw Hendriks

Samen met mevrouw Hendriks lopen de energiefixers door de woning. In de gang, keuken, badkamer, slaapkamer en wc-ruimte draaien ze ledlampen in de fittingen. “Deze lampen geven meer licht dan de gewone gloeilampen. Ze verbruiken veel minder stroom en gaan wel tien jaar mee.” In de woonkamer heeft mevrouw al ledlampen. “Helemaal goed, die laten we gewoon zitten.” Onder het grote raam bevestigen de helpers aluminiumfolie achter de radiator. Verder plakken ze tochtstrips aan de binnenkant van de buitendeur. “Zo, dat houdt de kou lekker buiten.” Binnen een half uurtje hebben de klussers alles gefixt en is er nog even tijd om met hond Angy te spelen.

Twee weken later vertelt mevrouw Hendriks dat ze goed kan merken dat het warmer en behaaglijker is in huis. “Het fijne van de energiefixers van Warm Wonen Thuis is dat ze je werk uit handen nemen. Alleen had ik dat nooit voor elkaar gekregen. De materialen en het aanbrengen ervan zijn helemaal gratis.”

Wil je ook geholpen worden door een energiefixer? Met hun knaloranje busje en elektrische bakfiets komen de energiefixers graag bij je langs. Bel naar 06 – 417 290 79 om een afspraak te maken op een moment dat het jou uitkomt.

“De mensen zijn zo dankbaar”Energiefixer Hans Peeters

Wie het leuk vindt om kleine energiebesparende klusjes bij de mensen thuis te doen, is energiefixer Hans Peeters. “Een tochtstrip aanbrengen of een ledlamp indraaien, het is geen hogere wiskunde”, lacht hij. “Het is mooi dat we de mensen kunnen helpen. De mensen zijn zo dankbaar.
Ze geloven bijna niet dat het klussen en de materialen gratis zijn.”

Hans Peeters is geboren en getogen Weertenaar. Zijn ouders hadden een fruitbedrijf op het huidige bedrijventerrein Kampershoek. Hans heeft MTS Elektrotechniek gedaan. Hij is in 1981 gaan werken bij KPN Telecom. Na 21 jaar stapte hij over naar een ventilatiebedrijf in Ittervoort met als werkgebied Rotterdam en Den Haag. “Het was mooi werk, maar ik maakte lange dagen en op den duur werd het toch zwaar.” De laatste drie jaar heeft Hans op de nazorgafdeling gewerkt en per 1 juni 2023 is hij met vervroegd pensioen gegaan. Wat mooi uitkwam was dat zijn zoon net een huis had gekocht en wel wat hulp kon gebruiken. Ook in z’n eigen huis heeft Hans het nodige verbouwd. Om bezig te blijven, zocht hij naar vrijwilligerswerk. In de vrijwilligersbank van Punt Welzijn kwam de vacature voor energiefixers voorbij. “Net iets voor mij. Ik vind het heerlijk om mensen te helpen met techniek en om weer nieuwe collega’s te hebben. Verder is energie besparen belangrijk. Ik heb vier kleinkinderen en wil dat zij ook een leefbare aarde hebben.” Als energiefixer hoort Hans Peeters vaak: “Jullie komen vast iets verkopen. Maar dat is niet zo. We doen het echt allemaal gratis.”

Lijkt het je leuk om energiefixer te worden? Al is het maar voor een paar uurtjes per week. We kunnen altijd mensen gebruiken. Stuur een mailtje naar energiefixer@weert.nl. Projectleider Joost Bakhuis van de gemeente Weert neemt snel contact met je op.