‘Een uit de hand gelopen hobby op topniveau’

Jorg Nijsen (34) woont samen met zijn vrouw Maartje in Ospel en is vader van Liv en Sen.  Doordeweeks zorgt hij voor strak gestucte muren bij zijn klanten en in het weekend rijdt hij het liefste in Assen een motorrace in de hoogste superklasse: de Dutch Supersport. En dat terwijl hij zijn eerste racemotor pas vier jaar geleden heeft gekocht. 

Jorg heeft op zijn negentiende zijn motorrijbewijs gehaald en is toen begonnen met rijden op een straatmotor. Hij had veel interesse in de motorsport en ging regelmatig naar Assen om daar naar motorraces te kijken. Hij wilde altijd al graag zelf racen. “Een kennis stelde tijdens de kraamvisite van onze oudste voor om samen circuitdagen te gaan rijden, dit is er niet van gekomen. Maar ik ben door Kevin van Leuven (oud-racecoureur) er wel ingerold”, vertelt Jorg.  

Jorg krijgt in 2017 de mogelijkheid om zijn eerste racemotor, een Honda CBR 600, over te nemen. Dit is een racemotor met een standaard motor, dus geen aanpassingen. Dat eerste jaar start Jorg samen met zijn vader op het racecircuit. Ze doen naast het rijden alles zelf. 

“Op dat jaar ben ik heel trots, het was mijn eerste jaar in de laagste klasse van de motorracesport en ik ben op 1 punt na net geen kampioen geworden.” Jorg heeft dat jaar veel podium gereden en vanuit die klasse stroomde hij door naar de Dutch Proklasse en sinds vorig jaar rijdt hij in de hoogste klasse de Dutch Supersport. Hier rijdt hij voor het IDC, International Dutch Championship.

Waar hij het eerste jaar alles zelf deed, heeft hij nu naast zijn vader nog een coach die hem tips en tricks geeft en een monteur die hem helpt bij het onderhoud van zijn motor.  “Nu heb ik een team om mee heen en hoef ik zelf eigenlijk alleen maar te rijden.” Het doel met zijn team is om continu top 10 te rijden. “Op het podium rijden is bijna niet te doen, de andere jongens zijn profs en zij trainen veel meer dan ik. Zij hebben ook een nog groter team dan ik. Het blijft voor mij een uit de hand gelopen hobby.”

Sinds vorig jaar rijdt Jorg op de oude motor van Kevin van Leuven, een Kawasaki ZX6R uit 2012. Deze is meer circuit-klaar en heeft een aangepaste motor. 
Jorg rijdt in het seizoen 11 wedstrijddagen, waarvan de meeste op het circuit in Assen. De vrijdag staat in het teken van trainen op het circuit. De zaterdag begint met de kwalificatie waar de startplaatsen worden bepaald voor de wedstrijd later op de dag.
Naast de weekends in Assen zijn er ook nog drie wedstrijden in Duitsland. Daar rijdt hij op het circuit van Oschersleben en op de Nürburgring. Deze wedstrijden bestaan uit twee trainingsdagen en dan één wedstrijddag. Naast het trainen op de motor, traint Jorg ook op zijn mountainbike in de bossen. Zodat hij in topconditie is om op de motor te zitten.

Ondanks corona gaan de wedstrijden door. Er is een streng beleid en een team mag slechts uit vier personen inclusief coureur bestaan. “Dus gelukkig mag mijn team deelnemen, maar verder komt er echt niemand het circuit op.” Publiek is er dan ook al een tijdje niet bij. Via een livestream is het wel mogelijk om de race van Jorg te volgen. “Een leuk alternatief, maar voor de supporters is het leuker om er echt live bij te zijn.” Zeker omdat de races altijd gratis toegankelijk zijn.

Wil je Jorg een keer zien racen? Check de racekalender. 

RACEKALENDER
Zaterdag 10 april Assen
Zaterdag 8 mei Assen
Zaterdag 22 mei Assen
18 t/m 20 juni Oschersleben
2 t/m 4 juli Nürburgring
16 t/m 18 juli Assen
6 t/m 8 augustus Oschersleben
zaterdag 4 september Assen
Zaterdag 11 september Assen
Zaterdag 2 oktober Assen

Jorg rijdt nu op het hoogste niveau en dit kan niet zonder sponsors. Op dit moment wordt hij gesponsord door bekenden die het hem gunnen en bedrijven waar hij mee samen werkt. Maar hij zoekt nog sponsors voor het nieuwe seizoen. Voor meer informatie mail naar: JNSracing11@gmail.com