Een lintje voor 60 jaar hoofdpiet 

Ed de Block zeer actief als vrijwilliger

Al 60 jaar staat hij als hoofdpiet naast Sinterklaas op de boot tijdens de intocht in Weert. Veel kinderen zag hij opgroeien en ook zelf weer kinderen krijgen. Daarnaast is Ed ook zeer actief bij het Jongerencentrum op Boshoven en als beheerder van het Kwintet. Ook zette hij zich jaren in voor de scouting en kindervakantiewerk. Als vrijwilliger wel te verstaan. Een man met het hart op de juiste plek die altijd klaarstaat voor anderen. Daarvoor werd hij zondag na afloop van de intocht onderscheiden met een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Een kennismaking met Ed de Block

We ontmoeten Ed (71) in het Kwintet op Boshoven waar hij werkt voor het Sociaal Cultureel Werk Boshoven. Zo begeleidt hij senioren die hier binnenlopen in de gezellige huiskamer. Voorbereiden, klaarzetten, ontvangen en de bar bedienen, het hoort er allemaal bij. Daarnaast ondersteunt Ed al meer dan 15 jaar jeugd bij Jongerencentrum Hang Out. Meerdere dagen per week verzint hij activiteiten en verricht klussen in en rond het centrum. En niet te vergeten nachtelijke bezoekjes bij alarmmeldingen.

Opgenomen in pleeggezin

Ed is geboren in Breda en kwam op zijn 9e in het pleeggezin van de familie Hendrickx in Weert. “Ik werd daar fijn en warm opgevangen en heb er een mooie jeugd gehad”, vertelt Ed. Na de opleiding tot timmerman is hij gaan werken als meubelmaker. Vanwege stoflongen moest hij daarmee stoppen. Daarna trad hij in dienst bij Philips Weert, werd kok in militaire dienst en werkte bij Smeets Drukkerij waar hij moest stoppen vanwege een schouderblessure. Na een operatie aan zijn schouder is hij overgestapt naar de horeca waar hij ook enkele jaren zelfstandig ondernemer is geweest als kroegbaas. Uiteindelijk werd Ed afgekeurd vanwege hart- en longproblemen. 

Klein Pietje

Tussen al die werkzaamheden door was Ed elk jaar in de maanden november en december enorm betrokken bij vereniging Sint Vincentius (de voorloper van de Stichting Sint Nicolaas Weert). Hier begon kleine Ed op 12-jarige leeftijd als zwarte pietje en mocht hij dat jaar al op de boot mee naar Weert. “Mijn ‘broer’ en pleegvader waren al actief als Piet en bestuurslid, vandaar. Sindsdien heb ik geen intocht meer gemist. En van kleine piet werd ik uiteindelijk hoofdpiet. Zo sta ik al heel lang Sinterkaas bij als we naar Weert komen. Het is zo’n mooi werk, al die blije gezichtjes! Kinderen verheugen zich er weken op en vinden het vaak ook spannend. Het leuke is dat ik kinderen zie opgroeien. De kinderen van toen staan nu met hun eigen kinderen langs de kant”, vertelt Ed enthousiast.

Bestralingen

“Kinderen zijn wel veranderd. Dat geldt natuurlijk niet alleen in de Sinterklaastijd. Ze zijn mondiger en ongeduldiger. Maar het blijft geweldig om te doen. De laatste jaren ben ik als piet alleen nog actief bij de intocht. Dat heeft te maken met gezondheidsproblemen die ik had.” In 2018 werd bij Ed huidkanker ontdekt en een gezwel in zijn hals. Hij werd succesvol geopereerd en 65 keer bestraald.

“Gelukkig ben ik nu schoon en zijn de problemen weg. Elke drie maanden word ik gecontroleerd. Maar omdat de schmink niet heel erg goed is voor mijn huid beperk ik het tegenwoordig alleen nog tot de intocht. Verder doe ik veel in de organisatie, de accommodatie, de kleding van de pieten en Sinterklazen en de catering. Want het in stand houden van de stichting is erg belangrijk. We vergeten de oorsprong van Sint Vincentius niet: de huisbezoeken moeten voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom werkt iedereen vrijwillig mee aan dit kinderfeest.”

Dankbaar werk

Dat Ed op en top vrijwilliger is, blijkt ook uit het feit dat hij al meer dan 15 jaar jongeren begeleid in Jongerencentrum Hangout. Daarvoor was Ed bijna 50(!) jaar leider van Kindervakantiewerk van de Stad-Groenewoud- Biest en later ook Molenakker. “Ik begon op mijn 16e en op het einde noemden ze me daar ‘Opa Ed’, vertelt Ed lachend. In al die jaren zette Ed zich ook in voor scouting St. Maarten. “Waar ik vroeger zelf verkenner was werd ik later leider. Dat deed ik tot de fusie van verschillende verenigingen en er een verjonging werd doorgevoerd. Allemaal mooie jaren en dankbaar werk.”

Voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger speldde burgemeester Vlecken Ed op 13 november jl. zijn welverdiende lintje op.
Ed: “Ik wil als zwarte piet nog lang doorgaan. Zolang het kan en ze me op de boot nog willen. Anders blijf ik me achter de schermen inzetten.”