Een kijkje achter de schermen bij Albert  Heijn Heerschap

Met de vernieuwde ‘Albert Heijn Heerschap Muntpassage’ exploiteert franchiseondernemer Stan Heerschap in totaal zes supermarkten in Weert en omgeving. Dagelijks halen we onze boodschappen bij de supermarkt en vinden het heel gewoon dat alles voor handen is. Maar hebt u er ooit bij stil gestaan wat er allemaal bij komt kijken? Hoe vaak wordt de vracht aangeleverd? Welke werkzaamheden moeten er allemaal uitgevoerd worden? Hoe wordt alles vers gehouden? En wat gebeurt er met alle lege flessen en blikjes die we in de statiegeldmachine gooien? Zomaar enkele vragen waar u antwoord op krijgt tijdens een rondleiding in uw Albert Heijn Heerschap winkel.

Lia Meuwissen heeft voor iedereen een vers stukje vlaai.

Lia Meuwissen is gastvrouw bij Albert Heijn Heerschap en heeft de koffie en thee al klaar staan bij de ingang. Voor de rondleiding van vandaag hebben zich tien mensen opgegeven en we worden welkom geheten door de supermarktmanager. Deze adviseert iedereen om goed op te letten, want na afloop is er een kleine quiz met een vlaai als hoofdprijs! Lachend starten we aan de rondleiding. Op elke afdeling legt een medewerker uit wat er allemaal moet gebeuren. Aandachtig luisteren de bezoekers naar de uitleg. ‘Waarom wordt groente beneveld, fruit niet, maar bananen weer wel?’ Albert Heijn Heerschap vindt het belangrijk om mensen een kijkje achter de schermen geven. 

Welke weg legt een product af voordat het in de supermarkt ligt? Soms komt het voor dat een artikel niet meer in het schap ligt. Dat is natuurlijk niet fijn als je net dat ene recept wilt gaan maken. Het kan verschillende oorzaken hebben waar de supermarktmanager geen invloed op heeft; bij het distributiecentrum is iets misgegaan, de vrachtwagen heeft misschien in de file gestaan of door het slechte weer in Spanje zijn er minder leveringen. Ook de zelfscankassa zorgt ervoor dat de voorraad niet altijd klopt. In de praktijk blijkt namelijk dat, bewust of onbewust, niet alle producten worden gescand. En dan denkt het bestelsysteem dat er nog voorraad is, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. “Allemaal zaken waar we rekening mee moeten houden”, legt de supermarktmanager uit.

Rens Boonen is supermarktmanager van Albert Heijn Heerschap Boshoven en ontvangt u graag voor een rondleiding.

De rondleiding gaat verder naar de afdeling vlees & vis. Hier veel uitleg over het assortiment, de aanduidingen op de verpakkingen en het aanbod van vegetarische producten. Daarna volgt de broodafdeling. De heerlijke geur van vers afgebakken broodjes komt ons tegemoet. Alle Albert Heijn Heerschap winkels krijgen zeven dagen per week, 365 dagen per jaar, het volledige Bakkerij Heerschap-assortiment vers uit eigen ambachtelijke bakkerij geleverd. De bakkerij-medewerkster vertelt trots over haar werk bij het afbakken van de broodjes en geeft uitleg over de vele broodsoorten, vlaaien, taarten en andere lekkernijen zoals donuts en macarons.

Door naar de koelschappen en de houdbare producten. Hier wordt uitleg gegeven over het systeem van elektronische-schap-labels. Voorheen moest per product een kaartje met de juiste prijs ingestoken worden. Tegenwoordig gebeurt dat via de computer en de medewerker legt goed uit hoe het werkt. ‘Dat wist ik niet’, klinkt het rechts en links en dat is nou net de bedoeling van deze rondleiding; uitleg geven over de dagelijkse gang van zaken.

Tot slot gaan we naar het magazijn. Hier staan rolcontainers gevuld met artikelen die direct in de schappen geplaatst gaan worden. De enorme koelcel is interessant en de grote diepvriescel wordt van buitenaf bekeken want daarbinnen is het wel heel erg koud. De emballage-band maakt indruk; vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blik dus dat vraagt om een nieuwe sorteermachine. De medewerker legt uit dat flessen en blikjes worden gescheiden en vervolgens geplet worden. “O, gaat dat zo dus, nooit geweten!”, klinkt het vanuit de groep.

De rondleiding eindigt in de kantine waar Lia de koffie en thee met een lekker stukje vlaai heeft klaargezet. Lia: “Ik werk in de weekenden bij Albert Heijn Heerschap in Nederweert, verzorg proeverijen en ben gastvrouw bij de rondleidingen. Het contact met de mensen vind ik geweldig. Ze zijn vaak verbaasd om te zien wat er allemaal gebeurt in een supermarkt. Na afloop verzorg ik de koffie met vlaai en deel de goodiebags uit. Voor elke bezoeker is er een Heerschap-tasje met een aantal producten erin zoals vlees, brood en een zeeppompje. Een leuk einde van weer een mooie ochtend! De mensen zijn altijd enthousiast en wij doen het graag!”


Wilt u ook een rondleiding bij AH Heerschap?

Leuken: Woensdag 14 juni 13.00 – 15.00 uur  • Woensdag 12 juli 13.00 – 15.00 uur
Moesel: Woensdag 21 juni 10.00 – 12.00 uur • Woensdag 26 juli 10.00 – 12.00 uur
Muntpassage:  Dinsdag 6 juni 14.00 – 16.00 uur • Dinsdag 27 juni 14.00 – 16.00 uur
Boshoven: Dinsdag 13 juni 10.00 – 12.00 uur • Dinsdag 4 juli 10.00 – 12.00 uur
Overige data vindt u op de site en aanmelden kan ook via www.ahheerschap.nl/rondleiding