Een goed kunstgebit is meer dan een mooie lach. Het ondersteunt een goede gezondheid!

Jarenlang dezelfde prothese dragen, 10, 20, 30 ook 40 jaar al hetzelfde gebit. Soms nog het allereerste noodgebit. Als het goed zit, waarom dan geld eraan uitgeven? 

Heb je last van je maag-darm stelsel?

Mensen die langer hun prothese hebben missen reliëf, groeven, in de kiezen. Daardoor ga je minder kauwen maar meer schuiven, malen. Maar goed kauwen is belangrijk, het zorgt voor een goede speekselproductie waardoor eten beter verteerd kan worden. Mensen met maagproblemen hebben vaak ook problemen met goed kauwen. Als je niet goed kauwt, heeft voedsel meer tijd nodig om afgebroken te worden, maagzuur kan sneller opspelen, je kunt sneller een opgeblazen gevoel hebben, voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast zitten enzymen in speeksel, met goed kauwen maak je meer enzymen aan wat ook bevorderlijk is voor een goede spijsvertering.

Kijk eens naar uw gebit. Hoe oud is deze? Hoe lang geleden was de laatste controle? 

Een goede gezondheid gaat hand in hand met een goede mondgezondheid

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat goed kauwen de kans op dementie verminderd. Daarbij is het voor mensen met dementie erg belangrijk dat ze goed kauwen om bepaalde gebieden in de hersenen meer te activeren. 

Een kaak veranderd met de jaren, maar ook tandvlees kan vergroeien en dikker worden. 

Dat laatste zie ik vaak bij oudere protheses, tandvlees heeft de ruimte gekregen. Daardoor voelt het voor de drager van de prothese alsof hij nog prima zit, maar eigenlijk was de prothese gewoon te wijd en is tandvlees gaan ‘woekeren’ waardoor de ruimte is opgevuld. Dat noemen we flabby ridge. Dit kan pijnlijk worden, hier kunnen wondjes op komen en kunnen ontstekingen ontstaan. Deze flabby ridge kan verwijderd worden. Onder verdoving wordt het weefsel weggehaald en gehecht. Maar… voorkomen is beter dan genezen. Hoe zit uw prothese? Is hij soms iets los? Voelt u een beetje ruimte tussen de prothese en uw kaak? Met het opvullen van de prothese kunnen we veel voorkomen.

Je gebit is dus meer dan alleen iets wat je in hebt, waarmee je goed mee voor de dag kunt komen. Voor je gezondheid is een goed gebit ontzettend belangrijk.

Heeft u nou een vraag? Twijfelt u aan uw huidige prothese of hij nog goed zit? Of loopt u al lang rond met een slecht zittend of verouderd gebit? 

Bel ons, wij geven iedereen gratis advies!

Joep van Engelen 
tandprotheticus