Een dag met: Sander Bus

Sander (32) is pas acht jaar oud als zijn vader hem mee neemt naar zijn werk bij de spoorwegen in Tilburg. Die dag worden er geen treinen gerepareerd in de grote loods, maar wordt deze juist helemaal leeg gehaald, omdat Endemol het heeft afgehuurd voor het organiseren van een bedrijfsfeest. Omdat de vader van Sander er die bijzondere dag toezicht houdt, is Sander getuige van de betoverende transformatie die de loods ondergaat. Sander: “Voor het eerst zag ik hoe een evenement werd opgebouwd en er in no time met de mooiste special effects een belevingswereld werd geboren die de kaalheid van de loods in één klap wegnam. De grote vrachtwagens met decors, de lichteffecten, de muziek. Van elk detail was ik onder de indruk. Ik kon alleen maar denken: “Dit wil ik ook!” 
Na zijn middelbare school volgt Sander de opleiding International Event, Music and Entertainment Studies. Nu runt hij zijn eigen evenementenbureau Ambiance Events en werkt hij bij Centrum Management Weert. 

Van schets tot speeldoos

Sander heeft die ochtend een creatief overleg met een tekenaar waarmee hij vaker samenwerkt. “Zo’n overleg begint altijd met een kop koffie, een blaadje en een pen. Ik ben erg visueel ingesteld en als ik begin te mijmeren over wat er in mijn hoofd zit, tekent de tekenaar met me mee. Vaak is er na een half uur al een mooi concept ontstaan.” Een van die projecten waar Sander met trots op terugkijkt is het Speeldoosje in de binnenstad. In de winter van 2014 werden bezoekers van Weert enkele dagen lang geëntertaind door straatoptredens, demonstraties en workshops. Een bijzonder initiatief van BIZ ondernemers en Centrum Management Weert. Voor een blijvend gevoel van beleving werd er op de Markt een levensgrote speeldoos neergezet, ontworpen door Sander en zijn team. Onder de nostalgische muziekdoos, geïnspireerd op het werk van Anton Pieck, bevond zich een podium waarop die dagen verschillend entertainment werd geboden aan het winkelende publiek.

“Het leukste vind ik het als ik voor de aankleding van een evenement carte blanche krijg. Voor Weert betekent het dat ik de stad met al zijn gezelligheid, historie en nostalgie in zijn kracht zet. Als ik van meet af aan alles zelf mag bedenken, maakt mijn creatieve hart een sprongetje. Ik vind een evenement pas geslaagd als de bezoeker helemaal kan onderdompelen in het thema.”

Cultureel Lint

Sander gaat in overleg met een werkgroep bestaande uit medewerkers van De Bosuil en het Munttheater voor het organiseren van het Cultureel Lint. Vandaag evalueren ze voorgaande edities en wordt het draaiboek voor komende editie doorgenomen. Sander: “Ook dit jaar zal er een corona-versie plaatsvinden. Dat betekent dat mensen vooraf kunnen kiezen wat ze willen gaan bekijken en daarvoor kunnen reserveren. Hoewel het weer een mooie editie belooft te worden, doet de corona-versie voor het publiek misschien ietwat af aan de mogelijkheid om buiten het eigen interesseveld te kijken. Sander: “Het mooie van Cultureel Lint is dat mensen normaal gesproken van het ene optreden in het andere vallen en daardoor ook worden geprikkeld door entertainment waarvoor ze in eerste instantie niet meteen zouden kiezen.” Dat men ook dit jaar weer verrast gaat worden, is zeker. Sander: “Het is bijzonder om te zien hoeveel talent Weert en omstreken heeft. Weert heeft een rijk cultureel aanbod, dat zich in groten getale heeft aangemeld na onze oproep voor deelname aan Cultureel Lint. We hebben in geen jaren zoveel aanmeldingen gehad. De cultuursector is hongerig. We mogen fantastisch amusement verwachten in september!”

Winter is coming

Het komt wel eens voor dat Sander hartje zomer met tropische temperaturen over Winterse taferelen zit te vergaderen. Zo ook vandaag als hij met het bestuur van Stichting Huis van Nicolaas Weert, waar hij voorzitter van is, bijeen komt. Hoewel men vanwege de onzekerheid vanwege eventuele coronamaatregelen nog een slag om de arm houdt, is Sander bezig met de vormgeving en PR en mag hij thema’s van het Sinterklaashuis verzinnen. 

Sander is vanmiddag ook druk met een kerstbomendoolhof dat komende winter de Weerter binnenstad moet gaan versieren. Net als in 2019 zal er een doolhof van 20 bij 20 meter op de markt komen. Dit jaar droomt hij ervan dat het in twee velden wordt opgedeeld en dat er een mooie brug tussen wordt geplaatst, zodat bezoekers ook van bovenaf het spektakel kunnen bekijken. Sander: “Ik ben gek op special effect details. Rookmachines, geurdiffusers, bellenblazers. Alles om het een magisch effect te geven en om de beleving extra dimensies te geven.” 

Niet over één nacht ijs

Niet alleen zakelijk organiseert hij graag evenementen. Zijn eigen trouwerij, die afgelopen voorjaar plaatsvond, werd ondanks de maatregelen een groots spektakel. “Mijn vrouw Chantal weet dat ik nogal kan doorslaan in mijn eigen ideeën. Toen ik van plan was een waterval als decor te creëren, trapte ze dan ook op de rem. Ik heb haar zelfs moeten beloven om geen verrassingen te regelen. Dat is niet helemaal gelukt. Twee grote liefdes van mijn vrouw zijn saté en ijs. In de Paterskerk, tijdens de trouwceremonie, toen ik mijn geloften naar haar uitsprak, zwaaide de deur open en kwam daar een ijskar van Huupkens met speciaal voor Chantal bereid saté-ijs!” 

Ondanks zijn drukke planning is zijn agenda met carnaval helemaal geblokt. “Ik ben een gedreven carnavalist. Als Aod Preens van de Brökwagters ben ik elk jaar vijf volle dagen ondergedompeld in het mooiste Limburgse evenement!”