20 december 2021 | Auteur: Maartje Derckx
Een dag met: Ruud van den Goor in het zelfregiecentrum
In zijn jeugd kampte hij met tal van fysieke en mentale klachten. Hij ontwikkelde angsten en burnouts op latere leeftijd. Nu is hij ervaringswerker op de plek waar hij zelf ooit opnieuw geboren werd.
Start van de dag
Ruud (42) opent in de ochtend het Zelfregiecentrum (ZRC) aan de Roermondseweg. Ruud: “De open inloop van het ZRC is een onderdeel van Stichting Zelfregiecentra NL.
Binnen het ZRC kunnen mensen die daar behoefte aan hebben deelnemen aan activiteiten op het gebied van re-integratie, dagbesteding, vrijwilligerswerk en coaching. Het is de bedoeling mensen op verschillende manieren aan te spreken zodat zij het stuur van hun leven weer zelf in handen kunnen nemen. Het contact, de ontmoeting en de verbinding staan hierin centraal. Ooit begon ook ik bij ZRC te Venlo aan mijn eigen herstelproces.”
Bijna alles is mogelijk
Het ruim opgezette huis heeft tal van mogelijkheden, verdeeld over de vele vertrekken. Zo is er de crearuimte waar mensen creatief en kunstzinnig bezig kunnen zijn. Een gezellige woonkamer voor een rustig gesprek en een lekkere kop koffie. Een grote keuken voor gezellige kookactiviteiten. Een spelruimte met tal van spelletjes, een biljarttafel en een dartbord. En daarachter een grote loods waar een leuke kringloopwinkel is gevestigd. In samenwerking met Wonen Limburg worden regelmatig huizen leeggeruimd na bijvoorbeeld het overlijden van de bewoner. Het komt ook wel eens voor dat er spullen overblijven, die zij dan voor een habbekrats aan bezoekers mogen verkopen. Een zeer welkome bijkomstigheid voor de minder kapitaalkrachtige bezoeker. De winkel wordt gerund door bezoekers.
Ruud: “Binnen het ZRC mag je zelf aan de slag. Zie het als een winkel met lege schappen. Je mag verantwoordelijkheid en initiatief nemen om jezelf te ontwikkelen binnen een scala aan mogelijkheden die wij je bieden. Daarbij wordt de mens in zijn kracht gezet. Het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfstandigheid worden bekrachtigd.”
Partners
Vanochtend verwelkomt Ruud een groepje mensen die zich hebben aangemeld om buiten te gaan werken. Gewapend met een prikstok ontdoen zij die ochtend de wijk van zwerfafval. Ruud: “We werken samen met verschillende partners zoals onder andere Bureau Andersom, PSW, Zorggroep, Vincent van Gogh Instituut, MOVEOO (dak- en thuislozen ondersteuning), Wonen Limburg, de Voedselbank en de Gemeente. Die laatste voorziet ons bijvoorbeeld in taken binnen de groenvoorziening. Voor onze bezoekers een mooie mogelijkheid om onder de mensen te komen en de handen uit de mouwen te steken. Nuttig bezig zijn betekent van waarde kunnen zijn. Toen ik zelf herstellende was ging ik vrijwilligerswerk doen en nam ik een hond. Mijn hond Pepper was voor mij levensreddend. Van belang zijn is waardevol gebleken voor mijn eigen herstelproces. Dat gevoel gun ik onze bezoekers ook.”
Blijven leren
Ruud neemt online deel aan een overleg dat opgezet is door platform MIND. Een kruisbestuiving tussen ervaringsdeskundigen van verschillende landelijke organisaties met als doel je eigen ervaringen om te zetten in bijvoorbeeld cursussen en workshops voor de bezoekers. Ook krijgt men geleerd hoe in deze moeilijke coronatijd in contact te blijven met je doelgroep.
Samen is het sleutelwoord
Later die ochtend melden zich bezoekers die aan de slag willen in de keuken. Ruud: “Van de Voedselbank krijgen we regelmatig etenswaar dat over is. Vandaag wordt daar een heerlijke spaghetti van gemaakt. De magie zit ‘m in het woordje ‘samen’. Het contact, het gezamenlijk creëren van iets. Voor anderen een vanzelfsprekendheid, hier kan het voor iemand het verschil maken.”
Een beter leven begint bij jezelf
Vanmiddag leidt Ruud een cursus ‘Herstellen doe je zelf’. Binnen deze cursus kunnen bezoekers informatie krijgen over reflecteren op, ervaringen uitwisselen over en oefenen met vaardigheden op thema’s die te maken hebben gehad met levensontwrichtende gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die herstellende zijn van een psychose, mensen die dakloos zijn geweest, of mensen die te maken hebben met armoede. Ruud: “Ik geef door wat ik zelf heb geleerd: Je hoeft het niet alleen te doen, maar het initiatief ligt bij jezelf. Je hebt zelf de sleutel naar een beter leven. Wij kunnen je de kaders bieden zodat je een start kan maken.”
Wie schrijft, die blijft
Als hij die avond de deur achter zich dichttrekt gaat hij met een voldaan gevoel huiswaarts. “In de avond pak ik mijn eigen notitieboek erbij. Schrijven werkt helend voor mij. Ik schrijf de dag van me af, zodat ik de dag erna weer fris en opgeladen aan de slag kan!”
Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Maartje Derckx maartjederckx@hotmail.com.