Een dag met: Mik Geerligs

Mik Geerligs is klein van stuk, maar een groot talent. Als negenjarige beschikt hij dan ook al over een indrukwekkend CV. Over zijn avonturen is hij dolenthousiast. Maar, bekent hij, soms moet hij ook weleens huilen.

Kleine Mik flikt het

Mik is amper drie als blijkt dat de camera van hem houdt. En dat is wederzijds. Zijn moeder, Loes Mennen, bekende Weerter fotografe, deelt her en der een foto van Mik, die met zijn prachtige ogen menige ziel doorboort. Mik wordt benaderd voor een reclame van een online warenhuis.
Loes bouwt op Instagram onder de naam ‘Mikks_picss’ een mooi portfolio op, waar hij ondertussen een slordige zevenduizend volgers meeneemt in zijn wondere wereld. Loes schrijft hem nietsvermoedend in bij een castingbureau en een aantal modellenbureaus. Niet lang daarna wordt hij gevraagd voor een tv-commercial voor een creditcardmaatschappij.

Too cool for school?

Als Mik vijf is, heeft hij zijn eerste fotoshoot voor een kledingmerk. Daarna gaat het hard.
Mik: “Ik mocht er zelfs een middagje school voor skippen.” Loes: “De schoolleiding is met ons open het gesprek aangegaan toen hij steeds meer opdrachten kreeg. Er zijn regels opgesteld, hij mag bijvoorbeeld niet absent zijn tijdens citotoetsweken. En zijn ontwikkeling op school mag niet onder druk komen te staan.”

Sceptische bezorgdheid

Na zijn eerste shoot besluit Mik dat hij dit vaker wil doen.
Loes: “Daar krijg ik uiteraard sceptische vragen over. In hoeverre heeft Mik zelf gekozen voor dit vak, heb ik hem als moeder niet gepusht? Ik blijf uitleggen dat het Mik’s eigen keuze is. Hij wordt goed begeleid en hij doet niets waar hij zelf niet heel enthousiast van wordt. Ik vraag regelmatig wat hij zo leuk vindt aan model zijn en acteren? Mik: “Ik maak veel nieuwe vrienden, mag lekker in de visagie en reizen is gaaf. En ik kan sparen voor een grote trampoline.” De twinkeling in zijn ogen is meer dan overtuigend.

Grenzeloos talent

Mik reist door binnen- en buitenland voor de meest gerenommeerde merken.
Zijn eerste keer in een vliegtuig was heel bijzonder. Samen met zijn moeder reist hij naar Marseille voor een fotoshoot van een schoenenmerk. Mik: “We logeerden in een mooi hotel en werden opgehaald met een taxi. Het leek wel of ik een eigen butler had! “We aten er ook carpaccio geserveerd onder een stalen tiet!” (stolp)

Tranen in Meerdijk

Mik wordt regelmatig uitgenodigd voor audities van bekende Nederlandse producties. Ook al krijgt hij lang niet altijd een callback, hij is succesvol, want ook voor heftige scènes draait Mik zijn hand niet om. Onlangs speelde hij in het alom geprezen ‘Verhaal van Nederland’ een kind dat geofferd wordt, vastgebonden aan een paal in de zee bij vloed.

Vorig jaar had Mik de hoofdrol in een videoclip van een bekende Nederlandse DJ. Ook zat hij in reclames van onder andere Donald Duck, ANWB en Bol.com.
Zijn lievelingsklus is in ‘Meerdijk’, op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden. Daar is hij maar wat trots op.
Mik: “We werden gebeld voor de rol van kleinkind tijdens een begrafenis. Een droevige scène, waarbij gevraagd werd of iemand op commando kon huilen. Ik had het actrice Bertrie Wierenga even daarvoor zien doen en en ik dacht, dat kan ik best.” Hij laat het meteen even zien. Hij tilt zijn oogleden omhoog, laat er de droge lucht aan komen, concentreert zich en niet veel later komen inderdaad de waterlanders. “Tadaa!”

Trots

Om mooie klussen als deze te bemachtigen, moet je als kind die felbegeerde combi van een goed gezicht, goede beheersing van het lijf en focus op de camera hebben. Mik krijgt regelmatig het compliment dat hij ondanks veel prikkels om zich heen, zich kan concentreren op de camera en daar handig mee omspringt. Volgens zijn moeder een groot contrast met thuis. “Met dingen waar hij zich niet zo voor interesseert is hij snel klaar en is zijn doorzettingsvermogen gewoon nul. Soms mogen zijn zussen meedoen in een productie of shoot. Waar ze elkaar thuis soms niet kunnen luchten of zien, is op camera de natuurlijke chemie altijd zichtbaar. Dan zijn Mark en ik als ouders natuurlijk mega trots.”

Druk baasje

In zijn spaarzame vrije tijd zit Mik op musicalles en turnen. Beide hebben invloed op hoe hij tijdens fotoshoots en acteerklussen zijn lichaam kan bedienen. “Ik vind de voltige het vetst,” zegt Mik over het turnen. Maar ook dat hij zijn energie er drie keer per week kwijt kan, speelt een grote rol. “Anders ben ik de hele avond druk,” aldus Mik.

Op de vraag wat hij later wil worden, is zijn antwoord buitengewoon verrassend: “Online gamer! Daar verdien je vet veel geld mee! Dat heb ik ook nodig, want ik wil later in een dikke villa wonen met een zwarte Ferrari op de oprit. En een hele grote gamekamer.”