Een dag met: Jacco Paap

Voetjes in het zand, cocktail in je hand. Blauw water en wuivende palmbomen. Het is het werk van Jacco Paap. Letterlijk. Want waar in 2017 enkel nog maar zand en water was, bouwde hij een terras met alle faciliteiten voor een heerlijke dagje strand. Gewoon in Weert. 

Papa en ondernemer

Om 7.15 uur gaat de wekker in huize Paap. Samen met zijn verloofde Marlijn, zoontje Jaz (4) en dochtertje Daantje (1) start hij de dag. Als de kinderen naar school en naar de opvang zijn gebracht, gaat Jacco (45) naar zijn werk. En dat is absoluut geen straf in het geval van de optimistische ondernemer, die daarnaast ook al 10 jaar café Don Papi runt. “Ik doe wat ik het liefste doe met toffe mensen in een prachtige omgeving. Werken is voor mij als een hobby.” 

De in Uden geboren goedlachse uitbater kijkt met trots uit over het mooi aangelegde strand. Hij kwam er in 2018 nadat het strandje eerst enkele jaren vrij toegankelijk was en er weinig mogelijkheden waren. “Het leek me bijna logisch om er mijn zaak te beginnen,” bedenkt Jacco zich hardop. “Met mijn jarenlange ervaring als manager binnen de sport- en recreatiesector en als horecaondernemer was het voor mij de perfecte combinatie.” 

Aan de bak

Jacco begint de dag met taken als het aanvullen van de voorraad, het klaarmaken van het terras en het aansturen van zijn team. Op drukke zomerse dagen zijn er 1000+ gasten. Jacco is niet het type dat vanaf de zijlijn leidinggeeft. “Nee joh, er is niets leukers dan samen met je team knallen op van die drukke dagen.  Ik begeef me dan ook het liefst onder de mensen. Mij zie je een praatje maken met de gasten, bestellingen maken achter de bar, maar ook de wc’s poetsen! In het hoogseizoen is het Blauwe Meertje dagelijks geopend. Waar eerder zich enkel badgasten meldden, is het er nu ook aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. Voor een broodje, salade, verse koffie, of een speciaal biertje met uitzicht over het meer hoeft het niet zonovergoten en 25 graden te zijn.”

Ook de klusjes pakt Jacco graag zelf aan. In 2019 ontwierp hij het houten paviljoen zelf. Sinds vorig jaar creëerde hij er ook een zomerse cocktailbar en een uitgiftepunt voor verhuur van parasols en strandstoelen. En ook om het terras bevindt zich nu een mooie glazen afscheiding.

“Dat het terras nu omheind is, was voor de vaste badgasten in het begin even wennen. Ik wil kwaliteit kunnen bieden. Een speciaal biertje hoort in een glas en niet in een plastic bekertje. Glaswerk op het strand is natuurlijk niet veilig. En uit de wind, in de zon zit je nét wat lekkerder.” 

Werken vanuit een passie

Een moeder en haar tienerdochter komen het terras oplopen. De scholiere zoekt een bijbaantje en ziet dat wel zitten hier op het populaire dagstrand. “We zijn altijd op zoek naar mensen die ons team willen versterken. Of de sollicitant datgene kan gaan uitstralen waar wij voor staan, heb ik in vijf minuten gezien. Een biertje tappen en met een vol dienblad een terras oplopen kan ik iedereen leren. Klantvriendelijkheid, een open houding waardoor iedereen zich welkom voelt en er met je team voor zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt omdat je het oprecht leuk vindt, is iets dat niet iedereen van nature in zich heeft.” Toch is dat het wat elk van hen uitstraalt, Jacco inclusief.

Multifunctioneel strand

Tussendoor doet Jacco de administratie, onderhoudt hij contact met leveranciers, houdt hij de website en social media bij en beantwoordt hij mails. “Het Blauwe Meertje wordt vaak aangevraagd als feest- en trouwlocatie, maar dat is helaas vooralsnog niet mogelijk. Toch willen Marlijn en ik onze eigen -vanwege covid-19- uitgestelde bruiloft hier deels laten plaatsvinden. Om elkaar op dit strand het ja-woord te geven, is een droom die hopelijk volgend jaar gaat uitkomen.”

Ook houdt Jacco zich bezig met plannen voor de toekomst. Hij had vóór Covid-19 al het hele plan en alle materialen klaarliggen voor de verhuur van outdoor-activiteiten voor bijvoorbeeld scholen en vriendengroepen, aan de andere kant van het dagstrand. Beachvolley, Bubble-voetbal, vlotbouwen, het moet er binnenkort allemaal van gaan komen, want mensen worden nieuwsgierig, zo blijkt.  “Ik was er eens blauwe tonnen aan het uitladen voor het vlotbouwen. Werd ik door de gemeente gebeld. Verontrustende voorbijgangers dachten dat ik er drugsafval loosde!”, lacht Jacco.

Traditie

Als de laatste gasten zijn vertrokken, ruimt iedereen samen op en wordt er gepoetst. “Daarna ontspannen we op onze vaste plek op het terras of met de voetjes in het water. Met een welverdiend drankje de zon zien ondergaan na een dag hard werken, is een traditie die we graag in ere houden.”