Een Dag Met…. André en Johanna Jacobs van Bosserhof

Zowel met een groot hart als met een grote glimlach worden op Zorgboerderij Bosserhof deelnemers met een zorgvraag, onder andere vanuit dementie of de ziekte van Parkinson, ontvangen voor een zinvolle en ontspannende dagbesteding. Net als Weert Magazine, bestaat Bosserhof dit jaar 10 jaar.  Dat viert Bosserhof met een feestelijke open dag op 23 juni a.s.

Eigenaren André (59) en Johanna (58) Jacobs openen vandaag al hun deuren voor ons.

7.30 uur
André begint de dag met het verzorgen van de vele dieren. Bosserhof is ook het thuis van kippen, eenden, vogels, herten, ezels en poezen. Vervolgens zorgt hij dat alle wandelpaden in de grote tuin schoon zijn zodat de deelnemers straks veilig kunnen genieten van hun dagelijkse wandeling.

8.00 uur
Johanna checkt of er nieuwe informatie is binnengekomen met betrekking tot haar deelnemers. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen om de dag goed te kunnen starten en de deelnemers de juiste zorg te bieden.  Daarna verwelkomt ze haar collega’s. Bij Bosserhof werken Johanna en André samen met drie vaste medewerkers en een groep onmisbare vrijwilligers. De koffie wordt klaargezet en er worden voorbereidingen getroffen voor het middageten. Dit bestaat uit een lekkere, gezonde en gevarieerde warme maaltijd. Elke ochtend is er een kort teamoverleg.

9.15 uur
De deelnemers worden welkom geheten en uitgenodigd in het gezellige zitje met comfortabele fauteuils. Onder het genot van een kop koffie met iets lekkers is er tijd om gezellig bij te kletsen. Ook de chauffeurs kunnen rekenen op een bakkie. Johanna: “Ook zij horen erbij, we zijn allemaal collega’s!”

10.30 uur
De deelnemers worden geholpen bij het aandoen van hun jassen en dan gaan ze met z’n allen een frisse neus halen. Daar leent het buitenterrein van Bosserhof zich uitstekend voor. Men kiest een wandeling over het zogeheten ‘Appelpad’, een pad langs vijftig appelbomen van maar liefst dertien verschillende appelrassen. Een van deze appelsoorten is de sterappel, die vaak aan vroeger doet denken en zorgt voor het ophalen van mooie herinneringen. Langs het pad vinden ze zoals gewoonlijk André, die druk bezig is met het onderhoud van het twee hectare grote terrein.

Over de grote tuin verdeeld, staan vijftien houten banken. Zo opgesteld dat ook mensen in een rolstoel naast hun mededeelnemers kunnen plaatsnemen. Het is vandaag volop genieten van een winters zonnetje. De met sneeuw bedekte natuur zorgt voor een magisch uitzicht. Van de tuin wordt, zodra het weer het toelaat, dankbaar gebruik gemaakt. In het voorjaar of in de zomer wordt er naar hartenlust buiten gegeten, gebarbecued of gepicknickt. Ze wandelen langs de vlindertuin, waar prachtige vlinderplanten staan. Ook is er een vlinderkast, waarin zich rupsen van de koninginnenpage bevinden. ’s Zomers, als de poppen uitkomen, mogen de deelnemers de koninginnenpages in de vlindertuin loslaten.

Ze passeren ook een ‘hommelhoekje’ waar men in het voorjaar kan genieten van mooie hommelplanten met grote hommels. De tuin is bewust door André kleur- en geurrijk ingericht. De grote koninginnenpage is prachtig gekleurd en evenals de hommels goed zichtbaar. Alle deelnemers kunnen op die manier optimaal genieten van deze insecten. Vanuit het centrum van Nederweert naar Bosserhof is er een zogeheten ‘Vlinderpaât’, dat je langs mooie vlinderstruiken tot aan de vlindertuin leidt. Op zondag van 10.00 u – 12.30 u, is op Bosserhof de vlindertuin geopend voor publiek (alleen tijdens de zomertijd).

11.15 uur
De deelnemers nemen plaats aan de grote tafel. Gezamenlijk wordt de groente schoongemaakt, de afwas gedaan of de aardappels geschild. Een deelneemster van 100 jaar grapt daarover: “Ik kom hier alsmaar werken, maar ik heb nog nooit loon gehad!” Voor het eten is er nog net tijd voor het spelen van een spel, een potje kaarten is op dit moment erg in trek.  Johanna: “We hebben een leuk contact met Basisschool de Kerneel in Nederweert. Soms komt er een groepje leerlingen voorlezen aan onze deelnemers. Een erg plezierige activiteit voor alle partijen!”

12.15 uur
Samen dekken ze de tafels en de warme maaltijd wordt geserveerd. Het middageten is het hoogtepunt van de dag en er wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Samen eten en gezellig praten, dat is immers iets wat veel van de deelnemers in de thuissituatie missen.

13.15 uur
De deelnemers nemen plaats in een sereen ingerichte ruimte met mooie ligfauteuils, waar ze even kunnen rusten. Er zijn ook deelnemers die liever kiezen voor het lezen van een boek of de krant. De boekenkast staat vol met informatieve boeken over bijvoorbeeld de geschiedenis van Nederweert. Ze worden er regelmatig bijgehaald. Een bron van herkenning voor de meesten. Intussen ruimen de medewerkers af en op en wordt de ruimte klaargemaakt voor het middagprogramma.

14.15 uur
Elke dag wordt er een andere activiteit georganiseerd. Bij mooi weer is men altijd buiten te vinden om te genieten van de buitenlucht. Er worden spellen gespeeld en er wordt geknutseld, gebreid, gehaakt, geschilderd of er wordt iets lekkers gebakken. Regelmatig is er gezellige muziek en is er tijd voor een dansje of wat extra beweging. Vandaag worden er carnavaleske decoratiestukken geknutseld. De dames kunnen naar wens voor een manicure kiezen.

15.45 uur
De chauffeurs komen binnendruppelen. Ze maken een praatje en worden weer voorzien van een kopje koffie voordat ze de deelnemers naar huis brengen. Er wordt afscheid genomen van de deelnemers. Tijd om op te ruimen en schoon te maken. Medewerkers rapporteren over de dag en leggen contact met de familieleden van de deelnemers om eventuele bijzonderheden door te spreken.

Er is altijd wel wat te doen in en rondom Bosserhof, het werk is nooit helemaal af. Maar dat deert André en Johanna niet, ze genieten met volle teugen van hun werk, dat vaak meer als een hobby aanvoelt. In hun vrije tijd brengen ze graag tijd door met hun kinderen en kleinkinderen.